Last news in Fakti

7 Февруари, 2015 17:05 6 445 30

Последен опит, преди да заговорят оръжията

  • украйна-
  • меркел-
  • путин-
  • русия

Меркел и Оланд предприеха едно, може би, последно усилие, за да накарат Путин да се откаже от войната в Източна Украйна. Ако този опит се провали, регионалният конфликт може да прерасне в глобален, с тревога отбелязва за „Дойче веле“ Бернд Йохан

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Без да кажат дума на очакващите ги журналисти, Ангела Меркел и Франсоа Оланд напуснаха Москва. Германският канцлер и френският президент разговаряха в продължение на часове с руския президент Путин. Но дали са успели да постигнат нещо, остана неясно. Когато държавни и правителствени ръководители се въздържат от изявления, това може да означава само едно: че не са постигнали, или в най-добрия случай, все още не са постигнали достатъчен напредък по същината на конфликта.

Единствените две новини, пристигнали от Берлин и Москва, съдържаха информацията, че разговорите са били конструктивни, и че се е работило над документи, целящи да разредят напрежението в Източна Украйна. Друга добра новина дойде непосредствено преди срещата в Москва от самата Източна Украйна: благодарение на временно примирие между украинската армия и подкрепяните от Москва сепаратисти, много от цивилните граждани на ожесточено атакувания град Дебалцево са успели да го напуснат.

Москва превърна войната в политическо средство

Но в момента става дума за нещо много по-значително. Войната в Изочна Украйна показа, че за някои в Европа военните действия отново са станали легитимно политическо средство.

На своя глава Русия в момента променя граници и сфери на влияние в Европа. Украйна е топка в ръцете на Кремъл, а източната част на страната е буферната зона, която трябва да отдели европейската демокрация и благосъстояние от Москва, за да може Русия да си остане автократична държава.

По тази причина Кремъл наруши всички политически принципи и международно-правни договорености, които бяха постигнати в хода на продължителни и трудни преговори - с руско участие - в периода след Втората световна война.

Ясно е, че подобен подход застрашава мира не само в Украйна, но и в цяла Европа. Затова двете най-значими страни в ЕС - Германия и Франция - с право заложиха целия си авторитет, за да спрат крайно опасния не само за Русия, но и за цяла Европа курс на Путин.

Голям риск

Меркел и Оланд залагат много на тази карта. След дълга поредица от напразни дипломатически усилия, в последно време канцлерът беше ограничила контактите си с Путин само до телефонни разговори. Сега тя предприе, съвместно с френския президент Оланд, нов опит да подхване диалог с Путин. Крайният изход засега е неясен. Рискът за нов провал е голям. Това, че Берлин и Париж все пак поемат този риск, показва колко сериозно е сегашното положение.

Шефът на Кремъл поне не отказа да приеме предложения му диалог. Предвидено е за неделя да се проведат и телефонни разговори, макар че това, само по себи си, не е кой-знае колко обнадеждаваща новина. Това все пак е едно начало, макар и да не е очакваният от Берлин и Париж план за деескалирането в Източна Украйна.

Регионалната война може да прерасне в глобален конфликт

Предвидено е разговорите да продължат - първоначално в рамките на Мюнхенската конференция за сигурност, която в събота продължава с участието на Ангела Меркел и на украинския президент Петро Порошенко. САЩ и други страни също са обвързани с това, може би, последно германско-френско усилие за уреждане на конфликта. Провали ли се то, от регионалната война може да произлезе сериозен глобален конфликт.

Защото не се ли постигне сега споразумение с Москва, неминуемо ще се стигне до доставките на западни оръжия за Украйна. Европа иска да намери мирно решение на конфликта, но ако Москва в момента не е готова за подобно нещо, то европейците не могат и не бива да гледат бездейно, как с руско участие се опустошават все нови и нови области в Източна Украйна, а границата на конфликта се мести още по на запад. Доставките на оръжия за Украйна излизат на дневен ред, ако дипломатическите усилия се провалят!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПУТИН Е ВЕЛИК

    3 1 Отговор
    СТИГНЕ ЛИ СЕ ДО ГЛОБАЛЕН КОНФЛИКТ РУСКИТЕ ЯДРЕНИ РАКЕТИ С БОЙНИ ГЛАВИ С ДАЛЕЧЕН ОБСЕГ ТОПОЛ-М ЩЕ СРИНАТ ЕВРОПА ЗА 3 МИНУТИ. НЕ СЛУЧАЙНО МЕРКЕЛ КЛЕКНА И СЕ ПОДЛОЖИ НА ВОЛОДЯ ПУТИН КОГАТО РУСИЯ ИМ ПОИСКА 4 ТРИЛИОНА РЕПАРАЦИИ ДА ПЛАТИ ГЕРМАНИЯ ЗАТОВА ЧЕ ГИ НАПАДНАЛА ПРЕЗ 2-ТА СВЕТОВНА ВОЙНА ИО РУСКОТО ЗНАМЕ СЛЕД ТОВА СЕ ВЕЕШЕ НАД РАЙХСТАГА В БЕРЛИН. РЕПАРАЦИИ НА ПОБЕДЕНИ ИНАЧЕ ГИ ЗАПЛАШИ КОСВЕНО ОТНОВО РУСКАТА АРМИЯ ДА МАРШИРУВА В БЕРЛИН С ВЪРЗАНИ ОТПРЕД НА СИНДЖИРИ ГЕРМАНЦИ. ТОВА Е

    Коментиран от #3

  • 2 миседниш накура

    4 0 Отговор
    за какви интереси на шибания еврогейски съюз и американците става въпрос и каква работа имат там след като нямат граница с местата където се води конфликта или пак за природни ресурси ще се води война

    Коментиран от #4

  • 3 running wild

    0 5 Отговор

    До коментар #1 от "ПУТИН Е ВЕЛИК":

    Я си изпий хапчетата и си лягай!
  • 4 running wild

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "миседниш накура":

    Ами, ако всички седят със скръстени ръце и гледат, скоро и румънците и ние ще седнем на руския, както са го подкарали! На хора като теб може и да им е приятно, но европейците казваме - не благодаря ('щото сме възпитани)!
  • 5 Русия ги смаза

    4 0 Отговор
    Пий си хапчетата ти и си лягай неудачен самотнико.Кое от написаното от коментар номер1 не е истинаЮ? Това че Руската Армия на 9 май 1945 година маршируваше в Берлин с вързани хиляди немски военнопленници ли? Боли ли те от истината? Да е жив и здрав Путин! Той знае какво прави и до няколко години ще е оправил света. Както Оландката и Меркел излязоха посърнали от Кремъл,както му отидоха на крака при него да молят за пощада,така и САЩ които са на ръба на финансовия колапс и икономически фалит скоро ще молят на колене за пощада пред него.

    Коментиран от #11

  • 6 будалаец

    4 0 Отговор
    западни тарикати как и да будалайкате нас будалайците появи ли се натовско оръжие или такова от америка в покрайнина рашките ше се разгърнат за 6 часа на територия дето натовските ви глави са бедни да си представят...за да има мирно решение единствения начин е да се приеме решение написано в Кремъл ,тва е ясно и за врабците...другите два варианта доставка на оръжие за покрайнина от запада отключва военен конфликт в който Русия ще влезе открито и с пълна сила..другия продължителна изолация на Русия и партизанската война която се води и сега.....изборът е ваш тарикати ние балъците снме само зрители само глейте да не решите в един момент да ме мобилизирате за да ви вада врелите кестени..(речник-;вадене на кестени;-балъка си сдира задника за да може тариката да си праи густу)
  • 7 Easy ryder

    4 0 Отговор
    В Косово можеха да се прекрояват граници,в Кипър пак можеше.Когато се опитаха и под носа на Русия да правят същите упражнения се получи проблем.Не стават така нещата трябваше да се подходи още в самото начало с преговори а не да се организират майдани по подобие на арабските пролети.И това го правят американците основните износители на демокрация за да скарат Европа и Русия.За тях това е перфектно за да си замажат собствените проблеми.Сега гледат сеир и чакат да си продават оръжията.
    Сега разумното решение е оформянето на автономни области както направиха в Косово.Защо сега да не приложат същата схема?
    А Русия е единствения съюзник на Европа срещу ислямските орди навлизащи от Изток.Ще дойде време в което този съюз ще е жизнено необходим и за нас и за руснаците.
  • 8 Гостът

    0 2 Отговор
    Да ходат там българските русофилчета направо да легат у гробовете !! Вместо да мрат украинските люде да качат наще в неколко влака и аайдее.... че ни отърват от простотията си ! Дай-Боже свърши нещо полезно и и ти

    Коментиран от #18

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 татарин от крим

    1 3 Отговор
    Спете спокойно деца.Европа и Америка имат близо милиард население и са икономически стотици пъти по силни от Русия,да не говорим колко са напред технологически.Ако има война ,това ще е краят на путинския режим и той много добре си го знае.Как си представяте една пияна изостанала ,изолирана от цял свят диктатура ,да победи най-развитите страни в света.Стероидното джудже не е толкова лудо ,че да се мери с батковците.Само дрънка оруджия,за да запази властта си пред робския си пиян народ още няколко години.БВП на Русия е като на Италия,и то преди срива в цените на петрола.Бог да пази АМЕРИКА ,а тя нас от пияните нискоръсти комплексари.

    Коментиран от #12

  • 11 running wild

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Русия ги смаза":

    Няма заначение какъв съм. Въпроса е че не съм народомразец. Първо Червената армия е марширувала в Берлин на 02.05.45 г. Второ, скоростното превземане на града от руснаците, в типичния комуне-стил "да сме първи", преди англо-американците коства 300 хил. невинни руски жертви, което си е баш военно престъпление срещу собствения народ! Победа бетер Пирова. Понял!
  • 12 running wild

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "татарин от крим ":

    Това е най-простичкото описание на нещата. Но според мен не спориш с деца, а с дЕдовци!
  • 13 Равновесие

    2 0 Отговор
    При глобален конфликт, макар и слаба Русия би ползвала ядрено оръжие. Нато би отговорило също подобаващо. В такъв вид война няма победители. Единственото смислено нещо е да се молиш да няма глобален конфликт, в който да участват ядрени сили. При такава война само ще си мечтаеш за сегашното положение, ако останеш жив. Историята винаги се повтаря....Дано този път да не е така, но ако се повтори-жална ни майка!
  • 14 ЛЕВСКИ

    4 0 Отговор
    Ако ме мобилизират взимам оръжието и отивам да се бия на страната на РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ! Тая чума САЩ трябва да бъде спряна!!! Те нападат цели държави за петрол и за да им взимат ресурсите и няма не искам! Поклон пред ВЛАДИМИР ПУТИН!!! БОГ ДА ПАЗИ РУСИЯ!!!

    Коментиран от #15, #25

  • 15 бай

    0 3 Отговор

    До коментар #14 от "ЛЕВСКИ":

    Свойто име си опетнявай! Недей опетнява името на този велик човек с жалките си коментари! Какво оръжие ще хващаш, срещу кого ще го използваш ??? Тези отгоре си правят бизнеса с оръжия и живота на планетата им е в ръцете, както им е в ръцете и милата ви Русия! Съзнанието ви толкова ниско, че не можете въобще да проумеете какво става...
  • 16 водкаджия

    0 3 Отговор
    Русия никога няма да използва ядрени средства,защото ще изчезне от света като държава.Америка ,ако искаше щеше да я унищожи още след края на втората световна война,когато имаше атомни бомби,а руснаците още бяха с винтовките.Може би сега съжеляват ,че не са послушали Чърчил и не са отрязали главата на змията в зародиш.Никога не е късно да се поправи грешката.Нима цял свят ще търпи диктатурата на това изчадие Путин и ще го оставят да си разиграва коня както на извратеното му малоумно съзнание му се прииска.А на този шибаняк дето щял да се бие с хамериканците,ще му кажа ,че аз ще се запиша доброволец за да се бия срещу пияната кремълска сволач,така както дедите ни са ги клали на Добруджанския фронт през първата световна война.Явно те са нямали комплекси от ОСВОБОДИТЕЛИТЕ ,въпреки че са били минали малко години от ОСВОБОЖДЕНИЕТО.Тази година във ВАРНА ще отбележат 100 год. от бомбардирането на града от БРАТСКИЯ РУСКИ НАРОД от ескадра руски кораби и спасена от германски подводници.Това са вашите руски братя славяни.Сякаш украинците не са славяни ,а талибани или чеченски терористи.

    Коментиран от #17, #26

  • 17 вуяя

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "водкаджия":

    ти си много объркан човек май,най-големите терористи и диктатори....и манипулатори,това е американското правителство.....Путин никога няма да клекне на тая сган която от години разделя и погубва народи....дори с целта на война,да,ще има жертви,но нато ли са...кви са ще го ядат намазан...но така им се пада,РУСИЯ Е НАЙ-ВЕЛИКАТА И МОГАЩА ДЪРЖАВА,вярваш или не,това е истината....а как искам да усетят американските п.....ри война на тяхна територия....да бъдат сринати..до основи...това ми е мечтата

    Коментиран от #19

  • 18 жулики

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гостът":

    Струва ми се, че да си русофил и да си луд, са две различни неща! Да ходят и се подлагат като пушечно месо на натовски куршуми. Да не мислиш, че на Путин би му пукало за някакви заблудени психичноболни хора?! Ще ги покани, ще отидат, ден-два обучение и хайде, на фронта...
  • 19 селски чобани и буратино

    0 5 Отговор

    До коментар #17 от "вуяя":

    Коментарът ти е смешен! Как ви отгледаха толкова комунисти и заблудени в тази страна?! Ако и ти си навит да защитаваш знамената на Руската Федерация, значи не си с българско самосъзнание! Това не е русофилство, това е различно национално самочувствие. Хубаво!

    Остава въпросът защо пишеш по форумите, вместо да хванеш нощния влак на БДЖ до Москва? Оттам е лесно да те пратят към Киев! Вот так, немедленно уезжай, давай в Москву непродленно. Я уверен, что тебя никакие обстоятельства не воспирают. Давай. Тебя ждут на железнодорожном вокзале. Толька скажи пароль!
  • 20 Освалдо

    5 0 Отговор
    Мене ме боли шп.ка за Путин, Меркел, USA и т.н. Нито Путин ще оправи света, нито Меркел. Единственото което му е запукало в момента е да не вземат да ни бомбят нас и да не вземат да ни карат да трепем украинци и/или руснаци.

    Коментиран от #21

  • 21 бай

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Освалдо":

    Нищо никого не е запукало. Щом заема този пост...Пък и тяхната цел не е да оправят света, а точно обратното - те са марионетки и само изпълняват ролята си...
  • 22 Бай Манол

    0 0 Отговор
    Из "Голямата шахматна дъска" на Збигнев Бжежински:

    " Евразия е "шахматна дъска", върху която продължава да се разиграва борбата за глобално превъзходство. Основният въпрос е -ще продължи ли американското върховенство в Евразия и какви цели си поставя то? От решаващо значение е, да не се допусне зараждането на евразийски претендент, който да господства в тази част на света и по такъв начин да се превърне в съперник на Америка. Американската външна политика визира пет основни дилеми : Каква Европа ще предпочете и подкрепи Америка; какво развитие на ситуацията в Русия е в интерес на Америка; какви са перспективите за възникването на "нови Балкани" в Централна Азия; каква роля ще бъде поощрен да поеме Китай в Далечния изток; какви нови евразийски коалиции биха застрашили американските интереси и какво трябва да се направи, за да бъдат те предотвратени. Тези пет дилеми несъмнено са преплетени в обща логическа връзка. Опасността за американското "върховенство" би могла да възникне от стиковането на интересите на четирите основни евразийски компонента - Обединена Европа, Русия, Азиатско-тихоокеанския регион и разбира се богатия на ресурси регион на Централна Азия, който би могъл да осигури на евразийските играчи необходимия енергиен потенциал. Ако разбира се междувременно този регион не бъде "балканизиран" и така не бъдат провалени голяма част от амбициозните енергийни проекти. Това как САЩ ще манипулират и ще контролират главните геостратегически играчи на евразийската шахматна дъска и как тази страна ще борави с ключовите геополитически зони там, е от решаващо значение за дълготрайността и стабилността на САЩ и осигуряване на глобално провъзходство.

    Обединена Европа е най-мощният и следователно най-опасен за САЩ геополитически играч на Евразия. Може да се допусне, че на определен етап действително обединеният и могъщ Европейски съюз ще се превърне в глобален политически съперник на САЩ. Той несъмнено би станал труден икономико-технологичен конкурент, особено като се има предвид, че геополитическите му интереси в Близкия изток и на други места по света вероятно значително ще се различават от тези на Америка. Ако това е така, логично би било САЩ да се опитват да отслабят своя потенциален политически съперник в лицето на Европейския съюз. Това може да стане чрез създаване на конфликти в самата Европа, противопоставянето на Европейския съюз на Русия и Китай, прекъсване или затрудняване на достъпа на енергийни суровини. "

    Мисля, че коментара е излишен.
  • 23 Станислав

    0 0 Отговор
    По тъпа статия не бях чел. Паак изкараха Русия лошата. Ужас! То е ясно че е платена но стига бе моля ви се, хората не са толкова глупави. Интернет пространството е свободно за всички и там има много истина за всичко което се случва м/у изтока и запада!

    Коментиран от #24

  • 24 ани

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Станислав":

    По- платен от теб "драги ми смехурко" наистина не съм виждала !! Като толкова ти са любими тези военолюбци с имперски интереси , прав ти път ! Там ще те приемат с отворени обятия . особено , ако още малко засилиш боята /калта срещу демокрацията / . Когато са изгаряли Ян Хус на кладата за това , че твърдял , че земята се върти , минала е една бабка хвърлила съчки в огъня и казала : "Гори бе сатана !" Ян Хус отговорил:"Свещена свещена простота!!!
  • 25 ани

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "ЛЕВСКИ":

    Защо петниш името на Левски ?Ако малко повече бе чел за мнението на българските хуманисти и революционери като: Екзарх Антим І ,Левски ,Ботев, Раковски ,Любен Каравелов и други ,за мнението им към Русия , сега щеше да пееш друга песен !!!!! Според мен още сега ти давам зелена светлина да отидеш да живееш в Русия само да не вземеш да се връщаш като френският артист Пардьо.
  • 26 ани

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "водкаджия":

    Напълно съм съгласна с теб ! Как не свършиха плюнките на тези продажници ? Всички комунисти , искат децата им да се учат и живеят в западна Европа . Защо не ходят в Русия ???
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 1313

    1 0 Отговор
    ани -промит мозък на колко си години

    Коментиран от #29

  • 29 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "1313":

    На колкото е трола Деси /Стоян/, едно и също лице са...

    Коментиран от #30

  • 30 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Монго":

    трола си ти .освен смешните ти закани друго от теб не съм чел тук.аз както ти казах не пиша от различни никове ,а и мнението ми съм го дал много пъти и то е едно и също. както казва ани ,като не ви харесва бг то билета и в донбас.сега като настъпи путиновия мир ,там ще може да мучиш на воля с празен стомах .само се чудя що барем един от вас не заимна да живее в красивия руски свят и да боикотира демократичните "изгъзици" ,които уж не харесвате!