Отидете към основна версия

14 236 41

Газова изолация?

  • газ-
  • турски поток-
  • южен поток-
  • газпром

МВнР: Без коментар!

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Важни енергийни проекти заобикалят България. След провала на петролопровода Бургас – Александруполис, миналия декември руският президент Владимир Путин сложи кръст на „Южен поток“ и лансира неговия наследник „Турски поток“.

По всичко изглежда, че

България остава настрани и енергийните трасета.

Турция, Гърция, Македония, Сърбия и Унгария поддържат диверсификацията на маршртутите и източниците за доставка на природен газ в Европа чрез Турция. Това се посочва в декларацията, приета на проведените във вторник в Будапеща преговори.

Пресслужбата на гръцкото външно министерство съобщи, че участниците във форума са изразили подкрепа за създаването на търговски жизнеспособен вариант за диверсификация на маршрутите и източниците за доставка на природен газ от Турция чрез териториите на страните от Балканите с цел газта да достигне до Централна и Източна Европа.

Външните министри на петте страни също така подкрепят идеята на ЕС за Южен газов коридор. Това ще даде възможност за обединение на газовата инфраструктура на петте страни при финансовата подкрепа от ЕС. Използването на хранилищата за синьо гориво и диверсификацията на доставките ще гарантира сигурността на енергийните доставки, се посочва в документа.

Министерството на външните работи не е получавало покана за проведената във вторник среща в Будапеща, на която се е обсъждало бъдещето на „Турски поток“. Не смятаме да коментираме срещата в Будапеща, заяви пред Факти.бг говорителят на МВнР Бетина Жотева. Тя припомни, че

Европейският съюз води политика на приоритетно изграждане на енергийните структури

за държавите си членки. България поддържа изграждането на Европейския енергиен съюз в рамките на държавите - членки, припомни Бетина Жотева.

БСП поискаха от министър-председателя Бойко Борисов да обясни пред парламента какви са перспективите за създаването на газоразпределителен център на територията на България, на фона на преговорите за газопровода „Турски поток“.

Снощи от репортажите, с много неприятно национално чувство, възприехме неговото отсъствие от петорния формат на страни, които вече договарят новия проект. И това отсъствие на българската страна е знак, който не вещае добри перспективи.

Това заяви заместник-председателят на БСП – Лява България Янаки Стоилов.

Ако той смята, че това не е така, нека да дойде и да каже

какво ще бъде мястото на България в транзита,

в преноса на газ, поиска левият депутат.

Българското министерство на енергетиката е научило за форума едва миналия петък. Не се предвижда човек от министерството да участва дори като наблюдател на преговорите, тъй като никой не е бил поканен, коментират запознати със ситуацията.

За последните 25 години Турция успя да привлече важни енергийни проекти за пренос на газ и петрол от Кавказ и бившите средноаиатски съветски републики за Европа. В същото време България бавно и упорито губи положението си на транзитираща страна на Балканите. Кремъл вече заяви, че от 2019 г. може да спре транзита през Украйна.

София се превръща в краен потребител на синьо гориво. Това е губещо на фона на мрачните прогнози за свиване на населението и предупрежденията на ЦРУ, че българите сме една от най-бързо изчезващите нации в Европа.

Срещата в Будапеща, на която липсваше представител на София, ясно показва изолацията на България от Южния газов коридор. Това прави още по-илюзорни усилията на Бойко Борисов да се изгради газов хъб.

В средата на март стана известно, че руската компания „Стройтрансгаз“ на Генадий Тимченко, която се спрягаше за строежа на „Южен поток“, започна работа по

строителството на магистрален газопровод в Македония,

съобщи в. „Коммерсант“. Става дума за първия етап на газопровода Клечовце - Неготино с дължина 61 км, който ще позволи синьото гориво да стигне до град Щип. Срокът за изграждането му е малко над година, след това е планирано да се изградят още 60 км тръби за съединяване на газо-транспортната система на Гърция.

Стойността на строителството се оценява на $75 млн. От тях Македония ще заплати само $15 млн., останалите работи ще бъдат извършени за сметка на дълга на бившия СССР към екс Югославия.

По време на визита от февруари на руския президент Владимир Путин в Унгария стана известно, че в рамките на „Турски проект“ Кремъл разглежда възможността за продължаване на трасето в Югоизточна Европа. По този начин, заобикаляйки България, Путин даде да се разбере, че останалите страни от Южен поток могат да получат доставките на руско синьо гориво.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини