Отидете към основна версия

3 136 17

Хората трябва настойчиво да си поискат мажоритарния вот

  • референдума-
  • мажоритарен вот

Той така трябва да бъде поискан, че да не може да бъде отказан

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Хората трябва настойчиво да си поискат мажоритарния вот. Истинският закон за мажоритарния вот не може да се постигне без народът да го поиска отдолу, да го поиска настойчиво, по такъв начин, че да не може да му се откаже. Това коментира пред Факти.бг журналистът Валери Найденов.

По думите му управляващите никога няма да го дадат наготово. Елитът няма интерес от мажоритарен вот, тъй като това би отнело голяма част от неговата власт.

Възможно е група хора да се организитат и да приканят политиците към диалог по този въпрос, смята Найденов. Той смята, че това е възможно, но в никакъв случай не е лесно.  Демокрацията не се прави отгоре-надолу, а отдолу-нагоре, подчерта журналистът.

Говорейки по първия въпрос на евентуалния национален референдум, за който в момента разискват народните представители, а именно "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?”, Найденов посочи, че въпросът нарочно е зададен мъгляво, за да не могат да се ориентират хората.

Факти.бг припомня, че представители на Гражданска инициатива „100 процента мажоритарен избор в два тура“ внесоха преди дни в Народното събрание искане за точно и ясно формулиране на предложения от Президента въпрос за референдум относно мажоритарния вот, като от него отпаднат думите "част от". Сега се очаква реакцията на депутатите.

Валери Найденов, който участва в инициативата и многократно е защитавал тезата за 100%-овия мажоритарен вот, коментира още, че това е  единственият вот, който наистина гарантира правата на хората да си изберат свои представители. Това е правото на суверена – основното му право.  Няма друг начин народът да избира свои истински представители. Желателно  е той да бъде в два тура, тъй като при повече партии, както е у нас, при избори в един тур ще е възможно някой да стане депутат с 15-20% подкрепа, посочи Найденов.

Относно въпросът за електронното гласуване, Валери Найденов смята, че чрез него „спокойно може да се извърши преврат.” Според него гласуване през интернет лесно би могло да се фалшифицира.

Найденов е категорично против и задължителното гласуване. По думите му не може да се принуждава суверена да прави нещо, което е негово право.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини