Last news in Fakti

4 Декември, 2013 19:47 1 381 0

Боян Атанасов: Мажоритарният вот е гарант за демокрация

  • боян атанасов-
  • мажоритарен вот

Партиите ще бъдат принудени да се реформират. За да бъдат избирани депутати, ще трябва да бъдат номинирани личности

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Въвеждането на мажоритарната избирателна система би гарантирало многопартиен парламент. Тази теза защити в предаването „На ръба“ 4-7 на „Канал 3“ Боян Атанасов, който е представител на Фейсбук група с над 20 хил. почитатели, обявила се за изцяло мажоритарни избори.

„Партиите ще бъдат принудени да се реформират. За да бъдат избирани депутати, ще трябва да бъдат номинирани личности. Мажоритарността прави възможно и отзоваването на народни представители. Важно е обаче хората да имат право да отзовават. В крайна сметка именно хората са суверенът, а не партиите“, убеден е Атанасов.

Според него в момента най-големият страх на депутатите е от партийните централи, които са ги издигнали. „Избират се некадърни послушковци, които ни се спускат на куп. Това не е ваш избор, а избор на дадена централа“, коментира Боян Атанасов.

„Въвеждането на мажоритарния вот няма да реши проблемите в системата“, опонира му интернет-експертът Димитър Ганчев, според когото е нужна реформа вътре в партиите. Ганчев се обяви за въвеждането на електронно гласуване през интернет.

Специалистът по онлайн системи обясни, че идеята е всеки, който гласува да слага измислена от него парола на своя глас. След обявяването на изборните резултати, ще бъдат публикувани паролите, заедно с това какъв вот е отчела системата. Според Ганчев така от една страна всеки може за себе си да провери дали гласът му не е бил подменен, а от друга страна се запазва тайната на вота.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА