Last news in Fakti

9 Юли, 2015 08:00 3 123 17

Хората трябва настойчиво да си поискат мажоритарния вот

  • референдума-
  • мажоритарен вот

Той така трябва да бъде поискан, че да не може да бъде отказан

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Хората трябва настойчиво да си поискат мажоритарния вот. Истинският закон за мажоритарния вот не може да се постигне без народът да го поиска отдолу, да го поиска настойчиво, по такъв начин, че да не може да му се откаже. Това коментира пред Факти.бг журналистът Валери Найденов.

По думите му управляващите никога няма да го дадат наготово. Елитът няма интерес от мажоритарен вот, тъй като това би отнело голяма част от неговата власт.

Възможно е група хора да се организитат и да приканят политиците към диалог по този въпрос, смята Найденов. Той смята, че това е възможно, но в никакъв случай не е лесно.  Демокрацията не се прави отгоре-надолу, а отдолу-нагоре, подчерта журналистът.

Говорейки по първия въпрос на евентуалния национален референдум, за който в момента разискват народните представители, а именно "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?”, Найденов посочи, че въпросът нарочно е зададен мъгляво, за да не могат да се ориентират хората.

Факти.бг припомня, че представители на Гражданска инициатива „100 процента мажоритарен избор в два тура“ внесоха преди дни в Народното събрание искане за точно и ясно формулиране на предложения от Президента въпрос за референдум относно мажоритарния вот, като от него отпаднат думите "част от". Сега се очаква реакцията на депутатите.

Валери Найденов, който участва в инициативата и многократно е защитавал тезата за 100%-овия мажоритарен вот, коментира още, че това е  единственият вот, който наистина гарантира правата на хората да си изберат свои представители. Това е правото на суверена – основното му право.  Няма друг начин народът да избира свои истински представители. Желателно  е той да бъде в два тура, тъй като при повече партии, както е у нас, при избори в един тур ще е възможно някой да стане депутат с 15-20% подкрепа, посочи Найденов.

Относно въпросът за електронното гласуване, Валери Найденов смята, че чрез него „спокойно може да се извърши преврат.” Според него гласуване през интернет лесно би могло да се фалшифицира.

Найденов е категорично против и задължителното гласуване. По думите му не може да се принуждава суверена да прави нещо, което е негово право.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стратокастър

    0 0 Отговор
    Примамлива е идеята но мажоритарен вот без механизъм за отзоваване на депутатите едва ли ще е нещо по различно от сегашното предложение ?Пезумцията че народен представител веднъж влязъл в парламента може да прави всякакви щуротии не е добра переспектива !Ако имаше такъв механизъм за отзоваване на народни представители Волен Сидеров ,а и други депутати едва ли щяха да са в народното събрание и по-важното едва ли щяха да имат подобно поведение !
  • 2 Петър Кимонов

    0 1 Отговор
    100% мажоритарни избори!
    В два тура!
    С права на отзоваване!

    Е те тва е!

    Коментиран от #14

  • 3 Бате Цецо

    0 0 Отговор
    Представям си един следващ парламент със 100% мажоритарно избрани депутати. Разпределението ще е следното - ДПС ще бъде по-силно предствено, до някъде ГЕРБ, ще има хора от БСП (по-малко от сега). Предствители на други партии е малко вероятно да има поради по-равномерното им разпределение из страната т е в нито район нямат мнозинство. Ще има разбира се не малко регионално значими бизнесмени, които ще могат да си купят депутатско място за да отстояват личните си интереси. Ако изкате такъв парламент то гласувайте за 100% мажоритарен вот.
    А за правото на отзоваване съм напълно съгласен.
  • 4 Бай Ганьо

    0 0 Отговор
    Както и да се гласува, няма да се промени кой знае колко положението в България, защото горе са все едни и същи маймуни. Докато не се вкарат половината поне от тях в затвора и им се търси отговорност за действията както и за бездействието все ще е така.

    За по лесно всеки по единично ще се спасява по чужбина и ще чака по добри времена за да се върне в БГ. Не се ли борим всички за по нормален живот и бъдеще в България, всички ще мизерстваме или в най добрия случай, ще имаме някакъв жалък живот и малцина ще разполагат с капитал, който и пра внуците му няма да могат да изхарчат. Никой не може да ни помогне ако сами не си помогнем.

    Коментиран от #5

  • 5 The Big Boss

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бай Ганьо":

    Само мажоритарният вот може да разкара маймуните дето са ни са качили на главите!
  • 6 хаха

    0 0 Отговор
    Г-н, Найденов, май не е съзрял една истина, че тъй наречения елит е съставен от бивши червени мутри бб и партиини секретари цц. Та как тез гумени глави които досега не направиха нищо за просперитета на държавата/територия България/ сега ще останат безучастни да разрешат мажоритарен вот. Но и да стане той трябва да е и отзоваващ. Ако гащника не се свърши работата вън и публично поруган. Това ще е вече отдолу нагоре. Таз територия е една плячка която се ограбва безогледно от 1989г. досега от бивши мутри и мутреси дупедавци.
  • 7 пламен

    1 0 Отговор
    E и като изборите за кметове са мажоритарни не е ли там най голямата корупция! Топлата вода отдавна е открита, но хората се заблуждават, че мажоритарни избори ще направят политиците по свестни. За парламент и общински съвет изборът трябва да е пропорционален за да има по голямо представителство в парламента. Иначе рискуваме Б.Б. и Местан да ни управляват до живот.
  • 8 ник

    1 0 Отговор
    Какъв мажоритарен вот. Поредната примамка за балъци.Нали така
    всички мутри и т.н. бизнесмени ще си купят местата в парламента.
    Всички знаем какви суми се изразходват за предизборна агитация.
    Кой нормален българин може да си позволи такива харчове?

    Коментиран от #10

  • 9 onq s konq

    0 0 Отговор
    Откога го чакам тоя мажоритарен вот,че да избера себеси!
  • 10 Toko

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "ник":

    Ши са сетиш!
  • 11 факти

    1 0 Отговор
    мажоритарното е измама
  • 12 Най добре

    0 0 Отговор
    Преференциална система на 100%. Листите да са подредени по азбучен ред и хората да избират листа и човек от листата. И за да няма феномени 15-15, да не се повтарят номерата. Кандидатите да са от 1 до 30 примерно, а партиите да получат номера от 31 нагоре.
  • 13 Киро

    0 0 Отговор
    Единствено 100% мажоритарен вот е спасение за България!

    Да дойдат качествени хора, качествени единици, избрани от всеки район, без значение от партийната им принадлежност, а не както е в момента - 90% от депутатчетата са овце, на които им сочат с пръчка какво да правят и те слушкат!

  • 14 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Петър Кимонов":

    Пешо, тука сме изцяло на едно мнение!
  • 15 Киро

    0 0 Отговор
    Големите губещи в един мажоритарен вот ще са:

    Атакъ
    БСП

    По-малко губещи ще са ДПС, но и те ще изгубят доста, защото сега взимат депутати от гласове, в чиито райони не са преобладаващи, както в случая с Кюстендил, тъй, че и те ще губят!

    Тъй, че всеки, който ви разправя, че ДПС ще е големия печеливш - ви лъже най-откровено! Обикновено тия ги дрънкат почитателите на Атакъ и БСП.

  • 16 гост

    0 0 Отговор
    Ако имаше право на отзоваване ,Тиквата отдавна да беше отзован ,да не говорим за подлогите като Кукувицата ,Винкела ,Радан Кордова ,който преди изборите си деряха очите и плюеха а после се прегърнаха и излюха в лицето на избирателите си .Мажоритарната система е поредната измама . Който най-много подкупва ,той най много плаче за такава система . А КОЙ има най-много пари ?КОЙ ??

    Коментиран от #17

  • 17 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Ето и последната опорна точка на разни атакистчета, като това тук - че щяло да се подкупва!

    Абееее, а сега не може ли да се покупва бе, за да те изберат за депутат, а? Май много ви е страх от мажоритарната система, ще плюете по всичко и по всеки и ще лъжете, само и само да не се случи, защото жалката ви партийка изчезва!