Отидете към основна версия

28 561 29

Руски танк в сирийската улица без изход

  • русия-
  • сирия-
  • сащ-
  • ислямска държава

Москва не предлага решение, а задълбочава кризата в Близкия изток

Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Намесата на Русия в бушуващата в Сирия гражданска война увеличава рисковете за всички участници в конфликта, включително и за самата Москва. За това предупреждава в анализ за в. „Ведомости“ политологът Леонид Исаев от Висшата школа за икономика.

След 4 години и половина,

конфликтът навлиза в непредсказуем етап,

предупреждават водещи световни медии. Ходът на руския президент Владимир Путин дава предимство в конкуренцията със САЩ за влияние в Близкия изток, съобщава в. „Файненшъл таймс“.

Американският министър на отбраната Аштън Картър смята, че руските удари в Сирия не са срещу Ислямска държава, а срещу всички, които не подкрепят режима на президента Башар Асад, уточнява в. „Ню Йорк таймс“. Според изданието намесата на Кремъл прави нулеви шансовете за намирането на политическо решение на кризата в Дамаск.

Главният проблем в Сирия е нейното държавно устройство и етническият състав на населението, смята Леонид Исаев. Според него страната обективно е предразположена към федеративна форма на управление. Ако не се намери формулата за изграждането на държавността, то Дамаск е заплашен от либийския и иракския сценарий.

Ударите на авиацията на Путин поставя нова дилема пред американския президент Барак Обама и засилват

критиките срещу неговата политика в Близкия изток,

коментира сайтът Политико.

С навлизането си в Сирия Путин разширява значително руския радиус на действие. От края на Студената война насам Москва не се е ангажирала толкова силно в друг регион на света. След 1991 година Русия концентрира своето влияние върху региони, които или принадлежаха към Съветския съюз, или бяха традиционни нейни съюзници в Източна Европа, на Балканите или в Кавказ. Войната в Грузия и интервенцията в Украйна представляваха ескалация, но се разиграваха на обичайния терен. С влизането си във войната в Сирия Путин изявява претенциите на Русия да се превърне в световна сила. Съвсем в смисъла на Путиновата политика за възраждане на руската мощ, коментира Николас Бусе за Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от Дойче веле.

Според анализатора това сериозно може да промени световната политика.

Международната общност трябва да се обедини в борбата с тероризма

и в стремежа за мирно уреждане на конфликта в Сирия. Това заяви пред журналисти по време на юбилейната 70-та сесия на ООН в Ню Йорк върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини. Тя дори намекна, че трябва да се търси формат, подобен на Шесторката, който доведе до успех преговорите за ядрената програма на Иран.

Белият дом обвини Кремъл, че налива масло в огъня на сирийската гражданска война, коментира в. „Гардиан”. Изданието не пропуска да отбележи, че за пръв път от края на Студената война Русия предприема военни действия извън границите на бившия Съветски съюз.

Според в. „Монд“

Путин се завръща на световната сцена

с разпореждането за нанасяне на удари в Сирия. „Вашингтон пост“ посочва, че в момента Барак Обама трябва да навакса изоставането си в дипломатическата инициатива в Близкия изток.

Непосредствена заплаха за нов Афганистан няма, прогнозира анализаторът от Центъра за политически технологии Борис Макаренко.

Анализаторът от Института за световна икономика и международни отношения на Руската академия на науките Владимир Евсеев посочва, че

ударите на руската авиация имат няколко цели:

да се подкрепи сирийската армия, да се отвоюва поне половината от територията от джихадистите и нов кръг от преговорите Женева-3 с умерената сирийска опозиция.

Все пак не трябва да се забравя, че през далечната 1979 г. никой от КГБ не е предполагал, че намесата в Афганистан ще се проточи в десет годишна партизанска война, белязана с цинкови ковчези и безславно изтегляне, признаващо победата на талибаните.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини