Last news in Fakti

1 Октомври, 2015 10:55 28 544 29

Руски танк в сирийската улица без изход

  • русия-
  • сирия-
  • сащ-
  • ислямска държава

Москва не предлага решение, а задълбочава кризата в Близкия изток

Руски танк в сирийската улица без изход - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Намесата на Русия в бушуващата в Сирия гражданска война увеличава рисковете за всички участници в конфликта, включително и за самата Москва. За това предупреждава в анализ за в. „Ведомости“ политологът Леонид Исаев от Висшата школа за икономика.

След 4 години и половина,

конфликтът навлиза в непредсказуем етап,

предупреждават водещи световни медии. Ходът на руския президент Владимир Путин дава предимство в конкуренцията със САЩ за влияние в Близкия изток, съобщава в. „Файненшъл таймс“.

Американският министър на отбраната Аштън Картър смята, че руските удари в Сирия не са срещу Ислямска държава, а срещу всички, които не подкрепят режима на президента Башар Асад, уточнява в. „Ню Йорк таймс“. Според изданието намесата на Кремъл прави нулеви шансовете за намирането на политическо решение на кризата в Дамаск.

Главният проблем в Сирия е нейното държавно устройство и етническият състав на населението, смята Леонид Исаев. Според него страната обективно е предразположена към федеративна форма на управление. Ако не се намери формулата за изграждането на държавността, то Дамаск е заплашен от либийския и иракския сценарий.

Ударите на авиацията на Путин поставя нова дилема пред американския президент Барак Обама и засилват

критиките срещу неговата политика в Близкия изток,

коментира сайтът Политико.

С навлизането си в Сирия Путин разширява значително руския радиус на действие. От края на Студената война насам Москва не се е ангажирала толкова силно в друг регион на света. След 1991 година Русия концентрира своето влияние върху региони, които или принадлежаха към Съветския съюз, или бяха традиционни нейни съюзници в Източна Европа, на Балканите или в Кавказ. Войната в Грузия и интервенцията в Украйна представляваха ескалация, но се разиграваха на обичайния терен. С влизането си във войната в Сирия Путин изявява претенциите на Русия да се превърне в световна сила. Съвсем в смисъла на Путиновата политика за възраждане на руската мощ, коментира Николас Бусе за Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от Дойче веле.

Според анализатора това сериозно може да промени световната политика.

Международната общност трябва да се обедини в борбата с тероризма

и в стремежа за мирно уреждане на конфликта в Сирия. Това заяви пред журналисти по време на юбилейната 70-та сесия на ООН в Ню Йорк върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини. Тя дори намекна, че трябва да се търси формат, подобен на Шесторката, който доведе до успех преговорите за ядрената програма на Иран.

Белият дом обвини Кремъл, че налива масло в огъня на сирийската гражданска война, коментира в. „Гардиан”. Изданието не пропуска да отбележи, че за пръв път от края на Студената война Русия предприема военни действия извън границите на бившия Съветски съюз.

Според в. „Монд“

Путин се завръща на световната сцена

с разпореждането за нанасяне на удари в Сирия. „Вашингтон пост“ посочва, че в момента Барак Обама трябва да навакса изоставането си в дипломатическата инициатива в Близкия изток.

Непосредствена заплаха за нов Афганистан няма, прогнозира анализаторът от Центъра за политически технологии Борис Макаренко.

Анализаторът от Института за световна икономика и международни отношения на Руската академия на науките Владимир Евсеев посочва, че

ударите на руската авиация имат няколко цели:

да се подкрепи сирийската армия, да се отвоюва поне половината от територията от джихадистите и нов кръг от преговорите Женева-3 с умерената сирийска опозиция.

Все пак не трябва да се забравя, че през далечната 1979 г. никой от КГБ не е предполагал, че намесата в Афганистан ще се проточи в десет годишна партизанска война, белязана с цинкови ковчези и безславно изтегляне, признаващо победата на талибаните.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 даката

    4 6 Отговор
    руснаците винаги са били прости.разпадна се ссср,ще се разпадне и русия

    Коментиран от #5

  • 2 тошибиян

    2 1 Отговор
    я да съм пращам милион армия и без пленници вси4ко изтрепано в капан хващам талибаните и жени деца мъже всичко унищожено и се изтеглям
  • 3 tartaren taraskonski

    2 0 Отговор
    Само "кон с капаци" може да опростява така нещата. Борбата в Сирия е за трасета на тръбите и геостратегическо влияние (между западните и източните суперсили и между шиити и сунити на местно ниво). Никой от световните лидери няма лесно да се откаже от своите интереси. Всички други клишета - "диктатура", "демократична опозиция", " анти-ислямистка коалиция" са дъвка за глупаците пред телевизорите!
  • 4 един

    0 0 Отговор
    стига сте писали простотии това е снимка от 1983 година и не е Сирия, а Афганистан.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Руман

    4 0 Отговор
    Венцислав Михайлов спретнал една статия от типа copy - paste от хамерикански папери... и хоп изтипосал си снимката.. Нито собствено мнение, нито коментар, нито анализ.. а бе просто един хонорар ....

    Коментиран от #13

  • 7 mediator37

    0 1 Отговор
    На снимката - унищожен танк Т 54-2, образец 1949г. който никога не е бил ОБТ на СССР и който е предшественик на невероятния за времето си Т 55.
    Оръдието е обърнато назад.
  • 8 МайкатаНаВенци

    0 0 Отговор
    Венци, маме, не си взел хапчетата си днес!

    Коментиран от #12

  • 9 нов българин

    0 0 Отговор
    венци а недей писа глупости че ставаш смешен
  • 10 гецата

    1 1 Отговор
    целта на путин не е победа над ислямска държава, а наливане на вода в мелницата на червените троли в цяла европа . като гледам има ефект
  • 11 Vasik Atanasova

    4 2 Отговор
    ДЕЙСТВИТЕЛНО ТУК СЕ ПИШАТ ГЛУПОСТИ И ТЪПОТИИ
    ИМАМ В ПРЕДВИТ СТАТИЯТА И СНИМКАТА
  • 12 Венцислав Михайлов

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "МайкатаНаВенци":

    Лека й пръст майка ми е покойник.... Представил съм позиции от световния обмен, руски, американски, британски и френски....
  • 13 Венцислав Михайлов

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Руман":

    Представил съм позиции от световния обмен: руски, американски, британски и френски източници....

    Коментиран от #19, #23

  • 14 по темата

    0 1 Отговор
    Този е от висшата школа за терористи към белия сом с черна визия и просто чете написаното му от западните господари, които беснея в безсилието си, което е породено от това, че Русия вече е сила, с която не може да се правиш на каубой, както със Либия, Ирак и др.
    Просто хамериканците са безумци - гледат мляскат и въртят изцъклените си очи управляващите вашингтонски психопати.
  • 15 rambo

    2 1 Отговор
    Руснаците са си направили добре сметката - използват само въздушните сили и дават техника на Асад, а както се вижда ще има и сухопътна операция със сили на сирийската, иранската армия и Хизбула.... да не забравяме и кюрдите, така че ИД ще бъде смазана и ще се разпадне въпрос на време!!!
  • 16 qqqqqq

    0 0 Отговор
    Руснаците поне от 50 години нямат този модел на въоръжение, така че не е техен. Произведен е при тях.
  • 17 kjmt7ikvtrylpyugvnymi

    1 1 Отговор
    Русия предлага точното и единствено решение, а то е да ликвидира всички ислямски терористи. Само така ще настане мир. Друго решение няма. Докато мърдат тези мир няма да има. Пожелавам успех на руснаците не, че без моето пожелание няма да им увесят чалмите и чаршафите.
  • 18 Регулировчик

    0 0 Отговор
    Улицата е без изход поне според автора, но той поне в едно нещо е прав - това е танк и то руски. За него пътни знаци не важат, изходи и входове на улици не го вълнуват защото той не само ги прави където му трябватр той си прави улици. Или по често ги разваляр роменя им местоположението и посоката на движение - от про-американски към разумни.
    Преструвките свършиха, САЩ повториха грешката на СССР и сега им предстои да правят отстъпки и компромиси. Не им стигнаха силите да загробят Европа, а с Русия са стари дружки и не могат да си направят нищо един на друг.
  • 19 Дядо поп

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Венцислав Михайлов":

    В световния обмен има позиции,че никой не стъпвал на
    луната,че Хитлер и Сталин са живи или пък,че Евгени
    Минчев не е гей. А дали са верни?Защо не събра тези
    позиции в статия?
    Хонорарчето добро ли е?

    Коментиран от #28

  • 20 Milko Giev

    2 1 Отговор
    Башар е очен лекар,избран с 93% от сирийските гласоподаватели на честни избори! Има филми много филми за Сирия преди и след започването на войната! Един от тях е Сирийски дневници ,сниман 6м преди войната развоя и от руски екип!Тези филми не са за бременни и хора със слаби сърца!! Сирийците преди 4,5 г не са имали 1 долар дълг!А сега се случват такива неща ,които те карат да мислиш,че наближава времето ,когато Господ ще съди живите и мъртвите!,,Проблема " им е,че искат да са независими и имат много газ и петрол,адкси много и достъпен ! Защо пълзим,когато може да летим?!? Защо умират деца,жени и мирни хора в свят изпълнен с изобилие ,но без никакво равновесие?!Половина свят е на диета,а другата умира от глад!?!Ние човеците сме недоразвити идиоти!Ако в този си вид монетарната с-ма престане да съществува веднага ще започне огромна война може и световна. Битката е за петродолара ,а що се отнася до Путин той е човека,който прави нещо положителни и иска да промени начина по ,който е подреден светът . Онази маймуна в белия дом е професионален оратор на военнопромишления коплекс на щатите който се обезмисля,ако няма ,,ангажимент''към поне ,няколко горещи точки по света!Бога ми накрая ,ако остане нещо от цялото това консумиране на земните ресурси ,водене на безмислени войни и падението на човека в социален и духовен аспект,дано вече тогава разберат ,че парите не стават за ядене-същите тези ,който ги правят!! И някой ще каже,,Господ е мъртъв ''-да живей човекът! Дано Господ ни прости!

    Коментиран от #21

  • 21 onq s konq

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Milko Giev":

    Като прочетох че говориш за "честни избори" , ...престанах да те чета надолу:)
  • 22 666

    1 1 Отговор
    не не това не е СССР с комплекса за човешките права.
    Сега ще видят кон боб яде ли. Русия ще освободи
    целият близък изток. Щото тоя петрол 40 долара барела
    е безобразие.
  • 23 Монго

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Венцислав Михайлов":

    Влизаш в обяснителен режим. Снимка на танк, който няма нищо общо с коментираните от теб събития. Но в съвкупност с заглавието, виж това дава насока. А, лоши рашъни, а хубави кравари, расъждавам елементарно, първосигнално. И хоп, подзаглавието "Москва не предлага решение, а задълбочава кризата в Близкия изток", какво внушение, каква идея. И колко ти платиха?
  • 24 Смерть России

    0 0 Отговор
    Скоро чебурашките ще ядат кюфтета от кал пържени в нафта
  • 25 бумбаки

    1 0 Отговор
    Мирише на трета световна война!!
    Добре е че Бг има два изтребителя и два танка от 1944 година.
    За това ако има война България ще превземе света.
    Хахахахахахахахаааа
  • 26 афганистан

    0 0 Отговор
    https://www.flickr.com/photos/68877611@N00/5453213565

    мдаа... снимки от 2011 афганистан...
  • 27 Володя Путин

    0 0 Отговор
    Точно срещу режима на Башар Асад дънят чуканите американци.
    Сега чебурашкоподобният им лидер ще види кон боб яде ли.
  • 28 maina

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Дядо поп":

    БЛАЖЕНИ СА ВЯРВАЩИТЕ,ЧЕ АМЕРИКАНЦИТЕ СА СТЪПВАЛИ НА ЛУНАТА !!! ХА ХА ХА И ХО ХО ХО ПЪЛНА ПОРНОГРАФИЯ Е ТОВА ТВЪРДЕНИЕ !!! САМО НЕ МИ Е ЯСНО КАТО СА СТЪПИЛИ ,ПОСЛЕ КАК СА ИЗЛЕТЕЛИ КЪМ ЗЕМЯТА ? И ЗАЩО СЕГА НЕ МОГАТ ,А ПЛАНИРАТ ЧАК ПРЕЗ 2030 г ?
  • 29 малък ти е коня

    0 0 Отговор
    onq s konq............Като прочетох че говориш за "честни избори" , ...престанах да те чета надолу:)............Тези избори са признати от световната общност,ООН и даже от любимите ти американци.Така че прочети поста на човека--може нещо и да ти влезе в главата.Цял свят вече говори за американската агресия и военно господство в света,за интригите им,които плаща цял свят с много кръв и пари--а ти си седнал да умничиш.Дори в последната асамблея на ООН в САЩ,открито много държави казаха--СТИГА на американските амбиции--гледай изказвания на държавните лидери ....