Last news in Fakti

1 Октомври, 2015 14:37 3 073 1

Мрачно бъдеще, ако Русия и САЩ не се разберат за Сирия

  • русия-
  • сащ-
  • бриго аспарухов-
  • сирия-
  • ислямска държава

Според генерал Бриго Аспарухов сухопътна операция е наложителна за победата над Ислямска държава

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Европейците трябва да разберат, че ако Русия и Америка не се споразумеят и не започнат общи действия за ликвидиране на тази т.нар. Ислямска държава, бъдещето е мрачно и за Европа и за останалия свят.“ Това заяви генерал Бриго Аспарухов пред Факти.бг във връзка със ситуацията в Сирия и започналите въздушни атаки на Русия над цели на Ислямска държава.

Според генерал Аспарухов единственият начин да се спечели войната срещу Ислямска държава е сухопътна операция и обединени усилия на САЩ, Русия, Европа и действащото сирийско правителство за стабилизирането на ситуацията в района.

Г-н Аспарухов, руските атаки ще форсират ли по-мащабна операция в региона?

Аз не съм убеден, че ще има мащабна операция, но достатъчна, която да подпомогне решаването на проблема в Сирия или да постави началото.

Западните сили обвиняват Русия, че е атакувала цели на сирийската опозиция. Възможно ли е това и може ли да породи то нови конфликти?

Първо възниква един логичен въпрос. Те от къде знаят къде са позициите на опозиционните сили, които воюват с Башар Асад и къде са позициите на ислямистите? Ако знаят позициите на ислямистите, на една държава, която се нарича държава, а няма такава – Ислямска държава, тогава как знаят позициите на опозиционните сили срещу Башар Асад? И обратно. Така, че тук мъглата е пълна. Европейците трябва да разберат, че ако Русия и Америка не се споразумеят и не започнат общи действия за ликвидиране на тази т.нар. Ислямска държава, бъдещето е мрачно и за Европа и за останалия свят.

Според вас, опитва ли се Русия по някакъв начин да изтласка САЩ от Сирия?

Русия няма такива намерения, според мен. Президентът Путин беше достатъчно ясен. Той каза, че решаването на проблема с т.нар. Ислямска държава, изобщо успокояването на този район, трябва да стане със сегашния президент на Сирия. Това е голямото различие между Америка и Русия, както и между Европа и Русия. Те не искат Башар Асад да се седне на масата за уреждане на мирния процес, докато Русия настоява за това. И с тези действия показва, че няма да отстъпи и от тази си позиция.

Възможно ли е постигането на споразумение за формирането на международна коалиция, в която да влиза и Русия срещу Ислямска държава?

Това е единственото възможно и правилно решение. В противен случай процесът ще продължава и не се знае колко време и какви поражения ще нанесе на Европа, Америка, Русия и на целия свят. Считам, че единствено правилното решение са обединени усилия на Европа, Америка и Русия, с участието на законното сирийско правителство.


Можем ли да очакваме скоро да бъде извършена и сухопътна операция?

Аз мисля, че ще се стигне и до това, защото война се печели по земя. Само по въздух няма как да стане. Поне така казват военните. Тоест военните стандарти, които сега се прилагат от Америка и Европа не играят положителна и позитивна роля за решаване на конфликта.

Дали тези бомбардировки ще причинят по-голям поток от бежанци?

Със сигурност. Това е безпокойството на всички. Независимо кой какви планове преследва, бежанският поток ще продължи, ако не се приложи този план за обединени усилия на всички за ликвидиране на огнището на ислямистите. Това вече се превръща във факт, който трябва да се приеме от всички. Обединение усилия. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 qqqqqq

    0 0 Отговор
    Да мятат бомбите и да се приключва с този скапан свят. Ама искам първите да паднат в София че малко сийр да погледам.