30 Септември, 2015 16:14, обновена 30 Септември, 2015 21:39 11 291 26

Русия нанесе първи въздушни удари в Сирия (ВИДЕО)

  • русия-
  • сирия-
  • въздушни удари-
  • ислямска държава-
  • първи-
  • хомс

От Москва са уведомили Вашингтон за планираната атака

Русия нанесе първи въздушни удари в Сирия (ВИДЕО) - 1
Снимка: БТА/ AP

Русия нанесе първи въздушни удари в Сирия – близо до град Хомс, съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на Министерството на отбраната на САЩ.

Руски самолети бомбардираха позиции на терористичната групировка „Ислямска държава“ в западната част на страната.

От Москва са уведомили Съединените американски щати за атаката, но не се дали информация къде точно ще атакуват.

Руските въздушно-космически сили нанесоха точни удари по 8 обекта на терористичната групировка на територията на Сирия. 

„Индипендънт“ съобщи за десетки жертви, включително цивилни. Руското министерство на отбраната потвърди, че руски бойни самолети днес са започнали да нанасят удари по позиции на групировката „Ислямска държава“ в Сирия.

Руският съвет на федерацията одобри искането на президента Путин за използване на войски в Сирия. Предложението е било прието със 162 гласа „за”. 

САЩ и съюзниците настояват Башар Асад да сдаде властта, докато Москва подкрепя сирийския президент.

„Ислямска държава“ отдавна обяви Русия за свой враг, заяви президентът Владимир Путин, цитиран от ТАСС. По думите му Руската федерация счита за възможно и целесъобразно обединението на всички държави за борба с ИД.

Русия е убедена, че борбата срещу тероризма трябва да се провежда в строго съответствие с международното право - след резолюция на ООН, или по искане на официално правителство, каза президентът.

Той отбеляза също, че всички страни са информирани за действията на Руската федерация в Сирия.

Според президента подкрепата за сирийската армия ще бъде ограничена от продължителността на нейната офанзива. Русия ще подкрепи сирийската армия само от въздуха, без наземни действия.

Вчера Факти.бг съобщи, че Русия е изпратила шест изтребителя в Латакия. През последните седмици Москва увеличи своето присъствие на авиобазата и е изпратила там близо 2 000 души. Това е най-голямото изпращане на руски сили в чужбина след войната в Афганистан, която продължи от 1980 до 1989 година.

Съветът на НАТО извършва мониторинг на действията на руските въоръжени сили в Сирия. Това съобщиха за ТАСС от пресцентъра на НАТО, коментирайки решението на Русия да окаже военна помощ на Дамаск в борбата срещу джихадистите.

Руските въздушни удари в Сирия не променят по никакъв начин задачите на водената от САЩ международна коалиция „Ислямска държава", заяви Държавният департамент на САЩ.

Повече от 250 000 сирийци са били убити от началото на конфликта в страната. Над милион пък са били ранени в гражданската война.

От четири години бушува конфликтът в Сирия. Въоръжени групировки, сред които „Ислямска държава“, воюват за сваляне на правителството.

Руската бойна авиация в сътрудничество със сирийската армия днес нанесе първите си въздушни удари „срещу позиции на терористите” в три провинции на Сирия, заяви източник от сирийските сили за сигурност.

Русия е готова да създаде постоянни канали за връзка със САЩ и водената от тях коалиция с цел ефективна борба с тероризма, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

Вашингтон биха приветствали руските действия в Сирия, ако те са насочени срещу „Ислямска държава" и групировки, свързани с Ал Каида. Това заяви американският държавен секретар Джон Кери.

Руските самолети са нанесли точкови удари срещу позиции на „Ислямска държава“, обявиха от Министерството на отбраната на Русия. Ударени са по-конкретно военна техника, комуникационни възли, транспортни средства, складове с оръжия, боеприпаси и горивно-смазочни материали, принадлежащи на джихадистите.

Русия е нанесла удари по време на около 20 руски полета в Сирия и е поразила цели, свързани с групировката „Ислямска държава”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аз

    6 1 Отговор
    Сега ще видите как рушняко ще омете ислямистката гняс за някой друг месец,а не като краварите,дето се правят само,че борят срещу ид
  • 2 Бай Иван

    6 1 Отговор
    те вече закъсняха повечето терористи са вече в европа

    Коментиран от #9

  • 3 mhg

    4 1 Отговор
    Путин ако реши за не повече от 24 часа може да ги избие до крак..

    Коментиран от #5

  • 4 Vasik Atanasova

    2 1 Отговор
    ВПЕРЕД РОССИЯ
  • 5 стратокастър

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "mhg":

    Оооо... 24 часа са много !Путин ако реши за 4 може да свърши тая работа и веднага да се захване за друга!Ех Путин ,ех Марко Кралевити!

    Коментиран от #18

  • 6 koko

    2 0 Отговор
    еи сега стана интересно да видим как ще реагират американците като идил са техни хора
  • 7 raptor

    1 1 Отговор
    Дано да е началото на края на ИД. Аз лично не съм толкова обнадежден. Само бомбандировки - никога не са достатъчни! Дано наземните сили на Асад се справят! Но ИД действително е феномен, който се подценява! Както казаха повечето политици - без съвместни усилия, няма да могат да унищожат ИД.

    Коментиран от #8

  • 8 Бай хой

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "raptor":

    Трудно ще се справят с идил ако не се удари първоизточника му а именно цру. идил е един от симптомите на раковото заболяване цру и нато.

    Коментиран от #10

  • 9 Петков

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Иван ":

    Говори се че от ИДИЛ отдавна са очаквали руското нападение и както казваш голяма част от тях са в Европа
  • 10 раптор

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Бай хой":

    Е кой ще удря по ЦРУ? Ами ислямистката воля къде е? Или тя не струва нищо? Общо взето доста въпроси за бъдещето на този конфликт. Едни бомбандировки не стигат, дано поне да окажат положително влияние. Но пак - не зависи от Русия. Американците са майстори в това да произвеждат хаос извън техните предели!
  • 11 pacucT

    0 0 Отговор
    Ето как трябва да се действа с джихадистите !!!
  • 12 я съм от село

    0 0 Отговор
    направо да сринат всичко до основи и всички бежанци обратно там
  • 13 нов българин

    2 1 Отговор
    пак ли Русия ще оправя бакиите на американците
  • 14 Нострадамус

    0 1 Отговор
    Дер Шпигел (от „Актуално”): „Западът претърпя поражение в Сирия. Той не нападаше, когато това беше възможно и сега ще трябва да наблюдава от страни действията на Русия. Силата на Русия се крепи на слабостта на Запада, защото тя знае какво иска, а Западът - не“ Тия събития са описани навремето от Нострадамус. Дано само не завършат с развръзката, която той предсказва: чудовищни човешки жерви и накрая - Европа - мюсюлманска, а Русия - китайска !
  • 15 ох ох ох

    0 0 Отговор
    колкото в Афганистан ли ще ги помете?:D:D:D
  • 16 СССР

    2 1 Отговор
    Те за тва обама гледаше кат на.ран оня ден на срещата на ООН! Щот Путин му е казал че ще ги почва тия от ИДИЛ дето са под американско секретно командване и финансиране! За това САЩ не искат да ги ликвидират и въртят и сучат пръсти! Няма как да ликвидираш подчинените си! ИДИЛ са създадени от САЩ да ликвидират АСАД! Той обаче е Руски агент и руснаците ще се разправят с ИДИЛ! Сега разбрахте ли войната е мръсна и е между Русия и САЩ! А глупавите араби се избиват по между си за да прокарват интересите на едните или на другите но не и техните собствени!
  • 17 Волен Сидеров

    0 0 Отговор
    закъсняха братушките-сирия вече си отива и докато не изчезне тази война няма да спре там за съжаление.
  • 18 Vasik Atanasova

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "стратокастър":

    ЗА 4 МИНУТИ МОЖЕ ДА ГИ ИЗГОРИ С ЛАЗАРА
    НО СИ ПУСКА КЪСИ ДЪЛГИ И ГИ НАБЛЮДАВА ЗАПАДА КАК ЩЕ РЕАГИРАТ
    ВЧЕРА ГОВОРИ С ОБАМА И ДНЕС ВЕЧЕ ДЕЙСТВА ТАКА СЕ ПРАВИ
    ИМА ДА ВИКАТ АЛАХ АЛАХ И ДА ИМ СЕ ДРЪПНЕ Л..НОТО
    НЯМА СЪН ВЕЧЕ ЗА ТЯХ
    КОЛКО ГЛАВИ ОТРЯЗАХА
    СЕГА Е РЕД НА ТЕХНИТЕ ДА ГИ РЕЖАТ

    Коментиран от #20

  • 19 123

    0 0 Отговор
    ...."омете", "избие до крак".....
    А бе вие Кънтър-Страйк ли играете и в паузите пишете по някой ред? Ще има ново преразпределение в района и руснаците отидоха да си гарантират парче от него. Единственото което ги вълнува е запазване на влияние в част от Сирия и региона като цяло, каква ИД, какви бежанци в Европа им преписвате на тях...........
  • 20 евала бе пу ко

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Vasik Atanasova":

    Пише се лазЕр, а не лазАр. Или става въпрос за Лазар заварчика в махалата :))))
    Тоя клип с лазера или секретното руско плазмено оръжие дето се вихри из мрежата е класика и връх на наивността, но на путинофилите толкова им трябва..........
  • 21 аз

    1 0 Отговор
    Тази война ще продължи години ..........., просто спор за нефтени кладенци и снабдяване на Китай и Индия със суровини.
  • 22 RPD

    0 0 Отговор
    Някой, в случая Русия, наистина да започне наистина война срещу тези главорези. До сега, под предлог, че се борят срещу Ислямска държава, САЩ атакуваха държавните войски на Сирия, а Турция на кюрдите. Всъщност до сега именно армията на Садат и кюрдите се биеха срещу ислямистите, а САЩ и Турция ги "думкаха", като всъщност помагаха на ИД.

    Коментиран от #24

  • 23 152

    0 0 Отговор
    И крайно време е някой да гръмне онова "нещо", което "мъдри" всичкия хаос извън границите на "великите" щати!
  • 24 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "RPD":

    къв е тоя садат???кюрдите бяха подккрепени от американската авиация при кобани от където изтласкаха ил,а сащ до сега не са атакували позиции на армията на асад,не на садат .

    Коментиран от #25, #26

  • 25 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Десислава Димитрова":

    Деске ма где е тяната, да не би да се е включил в редиците на идил за да защитава западната демокрация от комунистите.
  • 26 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Десислава Димитрова":

    Просто проЗ...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания