Отидете към основна версия

2 254 10

Разходите за отбрана трябва да се повишат

  • стоян балабанов-
  • отбрана-
  • армия

Според полковник Стоян Балабанов връщането на наборната армия е прекрасна идея

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Връщането на наборната армия е една прекрасна идея. Има огромна разлика при мъжете, които са били войници и тези, които не са. Там се създава характера на един мъж. Разходите за отбрана определено трябва да се повишават, а ние с години наред намаляваме отбранителната способност.“ Това заяви пред Факти.бг директорът на Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров“ полковник Стоян Балабанов.

Какво мислите за идеята за връщане на наборната служба в България?

Според мен това е една прекрасна идея. Има огромна разлика при мъжете, които са били войници и тези, които не са. Там се създава характера на един мъж. Той е много по-пълноценен, от колкото, ако не е ходил в казармата. Аз съм положително настроен.

Според Вас България от наборна армия ли има нужда или от разширяване на професионалната армия?

Може да се балансират нещата. Професионалната армия не може да бъде поддържана. Говорим за 600 лева заплата. Кое сериозно момче ще стане професионален войник за 600 лева?! За тези пари няма кой да стане професионален войник като тези от филмите, които сме гледали. Даже и шофьорите в градския транспорт взимат повече. В наборната армия има много по-голяма подготовка, има и мотивация. У нас за един войник заплатата трябва да започва минимум от 1000 лева. Той на практика прекарва 12 часа с униформата, трябва да тренира, да тича и да стреля. Вече няма такива младежи. В бедните райони, където безработицата е голяма, може да се намерят младежи, които да са готови да идат в армията, за да не копаят и да взимат 600 лева. Ще ми е интересно колко души ще станат войници, ако в София се обяви конкурс. Като офицер мога да ви кажа, че тази идея е положителна.

Може ли армията да се разглежда като възможност за хора, които не са имали възможност да получат сериозно образование, да развият кариера?

Компетентните хора в армията също имат много добро образование. Не може да се каже, че хората, които не могат да влязат в един университет, като сега се влиза само с диплома, ще се справят в казармата. Важното е да се повиши заплащането на труда и да се иска висока квалификация. Един войник, за да работи със съвременни оръжия и техника, трябва да бъде висококвалифициран. Абсурдно е да мислим, че ниско квалифицирани хора ще се справят в армията. Армията е нещо сложно, като е нужен добре подготвен персонал. Той трябва да бъде добре платен и с добри социални придобивки, за да бъде привлечен и мотивиран.

Като се има в предвид ситуацията в Сирия и бежанската вълна, която залива Гърция, можем ли да кажем, че националната сигурност на България е застрашена?

Не се знае какво ще се случи. Една голяма бройка бежанци, която би могла да пресече нашите граници ще застраши гражданите. Тези бежанци няма да превземат държавата и да ни обявят войната. Аз обаче не знам как армията би могла да се справи с това. Тя е по-скоро помощен вариант. Ние не можем да излезем срещу бежанците с оръжие. Трябва да има политически мерки. Хората в армията са подготвени да стрелят срещу врага, а бежанците не попадат в този обсег. Сред тях има деца и възрастни хора. Доста от тях са невинни. Вярно, че сред тях има бивши главорези и терористи, но в крайна сметка армията води война. Тя може да има помощни функции. Дано не се стига до там. Добре, че засега ни избягват, защото търсят по-кратък път към центъра на Европа.

Има ли нужда България от превъоръжаване? Трябва ли да ни притеснява положението по границите, като се има в предвид нарастващото напрежение между турци и кюрди?

В Турция ситуацията е опасна. Турция е много по-мощна държава във военно и икономическо отношение. Разходите за отбрана определено трябва да се повишават, защото прогнозите не са добри. А ние с години наред намаляваме отбранителната способност. Трябва да се тръгне по обратния път. Защото, когато нещо подобно ни изненада, няма какво да спре такива мощни армии, въпреки че сме в НАТО. Опасно е. За армията трябва да се отделя повече внимание в сравнение с досегашните години. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Юлиан Попов: Армията е като плуването

    Пак се заговори за казарма. Армията е като плуването. Ако хвърлиш 10 българи в дълбоката вода, 80% ще се удавят (само 20% от българите могат да плуват ...
    04.03.2016
    2 101
    6