Last news in Fakti

4 Март, 2016 07:30 2 245 10

Разходите за отбрана трябва да се повишат

  • стоян балабанов-
  • отбрана-
  • армия

Според полковник Стоян Балабанов връщането на наборната армия е прекрасна идея

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Връщането на наборната армия е една прекрасна идея. Има огромна разлика при мъжете, които са били войници и тези, които не са. Там се създава характера на един мъж. Разходите за отбрана определено трябва да се повишават, а ние с години наред намаляваме отбранителната способност.“ Това заяви пред Факти.бг директорът на Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров“ полковник Стоян Балабанов.

Какво мислите за идеята за връщане на наборната служба в България?

Според мен това е една прекрасна идея. Има огромна разлика при мъжете, които са били войници и тези, които не са. Там се създава характера на един мъж. Той е много по-пълноценен, от колкото, ако не е ходил в казармата. Аз съм положително настроен.

Според Вас България от наборна армия ли има нужда или от разширяване на професионалната армия?

Може да се балансират нещата. Професионалната армия не може да бъде поддържана. Говорим за 600 лева заплата. Кое сериозно момче ще стане професионален войник за 600 лева?! За тези пари няма кой да стане професионален войник като тези от филмите, които сме гледали. Даже и шофьорите в градския транспорт взимат повече. В наборната армия има много по-голяма подготовка, има и мотивация. У нас за един войник заплатата трябва да започва минимум от 1000 лева. Той на практика прекарва 12 часа с униформата, трябва да тренира, да тича и да стреля. Вече няма такива младежи. В бедните райони, където безработицата е голяма, може да се намерят младежи, които да са готови да идат в армията, за да не копаят и да взимат 600 лева. Ще ми е интересно колко души ще станат войници, ако в София се обяви конкурс. Като офицер мога да ви кажа, че тази идея е положителна.

Може ли армията да се разглежда като възможност за хора, които не са имали възможност да получат сериозно образование, да развият кариера?

Компетентните хора в армията също имат много добро образование. Не може да се каже, че хората, които не могат да влязат в един университет, като сега се влиза само с диплома, ще се справят в казармата. Важното е да се повиши заплащането на труда и да се иска висока квалификация. Един войник, за да работи със съвременни оръжия и техника, трябва да бъде висококвалифициран. Абсурдно е да мислим, че ниско квалифицирани хора ще се справят в армията. Армията е нещо сложно, като е нужен добре подготвен персонал. Той трябва да бъде добре платен и с добри социални придобивки, за да бъде привлечен и мотивиран.

Като се има в предвид ситуацията в Сирия и бежанската вълна, която залива Гърция, можем ли да кажем, че националната сигурност на България е застрашена?

Не се знае какво ще се случи. Една голяма бройка бежанци, която би могла да пресече нашите граници ще застраши гражданите. Тези бежанци няма да превземат държавата и да ни обявят войната. Аз обаче не знам как армията би могла да се справи с това. Тя е по-скоро помощен вариант. Ние не можем да излезем срещу бежанците с оръжие. Трябва да има политически мерки. Хората в армията са подготвени да стрелят срещу врага, а бежанците не попадат в този обсег. Сред тях има деца и възрастни хора. Доста от тях са невинни. Вярно, че сред тях има бивши главорези и терористи, но в крайна сметка армията води война. Тя може да има помощни функции. Дано не се стига до там. Добре, че засега ни избягват, защото търсят по-кратък път към центъра на Европа.

Има ли нужда България от превъоръжаване? Трябва ли да ни притеснява положението по границите, като се има в предвид нарастващото напрежение между турци и кюрди?

В Турция ситуацията е опасна. Турция е много по-мощна държава във военно и икономическо отношение. Разходите за отбрана определено трябва да се повишават, защото прогнозите не са добри. А ние с години наред намаляваме отбранителната способност. Трябва да се тръгне по обратния път. Защото, когато нещо подобно ни изненада, няма какво да спре такива мощни армии, въпреки че сме в НАТО. Опасно е. За армията трябва да се отделя повече внимание в сравнение с досегашните години. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 политолог

    0 2 Отговор
    Никаква армия не е нужна на България НАТО е затова да ни пази а ние да сме по богати Армията иска бюджет за да краде висщия състав покрай поръчките

    Коментиран от #2, #3

  • 2 политоглупак

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "политолог":

    Кои Вие, да сте по-богати?
  • 3 Ник

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "политолог":

    Твърде смело изказване! Понеже говориш за НАТО, хайде сега се сети за 72 година и навлизането на Турция в Кипър. Кипърската Турска Република не е теоретична постановка е реалност! Гърция също е в НАТО, но това не попречи на Турците да отнемат част от територията и! За това не ми говори за НАТО и за принципите на колективната отбрана - Кипър е добър пример, за доказване на обратното

    Коментиран от #7

  • 4 гостът

    0 3 Отговор
    Политологът е прав. Да допуснем, че налеем 10 милиарда в отбрана, което ще се отрази катастрофално на страната и на обикновения човек. Резултатът ще бъде 3-4 милиарда откраднати. С още толкова ще си раздуят заплатите. С останалите ще сътворят някоя глупост като разкриване и закриване на поделение. И армия пак няма да има. Дори всичките 10млрд. да се изразходят по най правилния начин пак си оставаме една посредствена държава, която без чужда помощ няма как да се справи със заплахите. За да станем някакъв фактор са необходими поне 800 млрд. долара и 200 000 младежи готови да станат войници. Това е истината. Който подхваща темата "Разходите за отбрана да се повишат" мисли единствено за собствения си джоб.

    Коментиран от #5

  • 5 Ник

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "гостът":

    Ееее- заприлича на американец. Само те са способни да измислят нови числа в математиката! Дългът им надхвърля 92 трилиона.
    Този бюджет за който говориш 800 млрд и 200 хил. души би бил чудесен ако правим армия от КОСМОНАВТИ!
    За справка:
    Армията на САЩ е 1,4млн. души с бюджет около 711 млрд.
    Руснаците имат бюджет от 72 млрд.
    Англичаните и Французите харчат по около 62 млрд.
    --------------------
    Та както видяхме не се справяш добре с числата! По - добре е да не се занимаваш с бюджетиране.
    Вероятно не си бил и в казармата защото иначе нямаше да ти дойдат такива мисли в главата. На теб също ще повторя! Вземи и прочети малко за Кипърската Турска Република. Какво направи НАТО и ООН по въпроса и какво направи Турция в случая освен, че си го премести в другия крачол.
    Видимо е че нямаш инстинкт за самосъхранение!
    Както преди време се изказа един мой познат:
    - Добре че не сме във война, че на това чалга поколение ако им кажат, РЪЦЕТЕ ГОРЕ - тези ще започнат да пляскат
    "Аре" вземи и си стегни мозъка, че това което говориш е нелепо!
  • 6 цеко

    0 0 Отговор
    да и от къде ще дойдат парите
    значи пак ще стане дайте да датете за да угодим на безмозъчните вносители на закона за задължителна военна служба
    аз предлагам да се намали броя на антинародните храненици в парламента а също и да се отрежат субсидиите на партииите
  • 7 onq s konq

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ник":

    Естествено че не съм учуден,но все пак смутен че има хора като теб които могат да пишат, но НЕ ЗНАЯТ че Кипър НИТО Е ГРЪЦКА ТЕРИТОРИЯ,НИТО Е ЧЛЕНКА НА НАТО!!!Карай...-това да ти е кусура:)

    Коментиран от #8

  • 8 Ник

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Добре знаеш за какво говоря! Това, че е била Английска колония не променя факта, че е населена с Гърци. До преди да бъде Английска колония е била Турска територия, а преди това?......
    Ако ще си играем на познания по история и география това ще е друга бира.
    Въпросът който дискутирахме в тематиката касае националната ни сигурност. Ако си мислиш, че НАТО достатъчно само по себе си за да ти гарантира спокойствието то, това би било лекомислено.
    Единствената опасност за страната ни остават съседите ни. А те всичките са предпочитани пред нас от запада и САЩ.

    Коментиран от #9

  • 9 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Ник":

    преди това е била във византия :))!!!никога кипър не е бил част от гърция ,а е бил населен не само с гърци,но и с турци,които гърците удобно са пропуснали че съществуват ,като са решилли да си правят държава,а по-късно и да съединяват с гърция.та за да стане още по-интерсно гърците са назначили местния митрополит за министър председател на кипър,което ясно е подcказало кво ги чака кипърските турци ако не се разбързат :))!въпреки всичко това заради кипърския инцидент турция и до днес носи негативи ,както и турската част от кипър непризната от нито една страна по света освен от турция,което води до сериозни разликa в стандарта на турци и гърци на острова.стигна се до там ,че сега турците искат да се обединят ,но гърците въпреки ,че уж са радетели за това обединение ,дефакто го съботират!
  • 10 Монго

    0 0 Отговор
    "турците искат да се обединят ,но гърците въпреки ,че уж са радетели за това обединение ,дефакто го съботират"
    Продължаваш да ме развеселяваш