Отидете към основна версия

16 441 65

Руската грешка на Запада

  • путин-
  • русия-
  • санкции

Западът през цялото време вярва, че е длъжен да освободи руския народ от тирана, но руснаците въобще не искат да ги освобождават

Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Западът трябва да признае горчивата истина: тронът под руския президент Владимир Путин не се клати, коментира швейцарският вестник „Тагесанцайгер“.

И даже Путин да си тръгне, неговото тръгване няма да реши руските проблеми,

защото в Русия няма либерално и прозападно настроена опозиция, а и самите руснаци не вярват на Запада. Също така Западът трябва да признае, че в Русия никога няма да има президент с фамилия Ходорковски или Каспаров, макар че Ходорковски се старае да създаде впечатлението, че едва ли не Путин е неговата последна преграда към президентството.

Европейският съюз създаде санкционна политика със сметката, че санкциите тежко ще ударят по руснаците, те ще въстанат срещу своето ръководство, а популярността на Путин ще падне.

„Западът през цялото време вярва, че е длъжен да освободи руския народ от тирана,

но руснаците въобще не искат да ги освобождават“,

коментира „Тагесанцайгер“.

„Естествено телевизията влияе на хората, а много, ако не всички структури, занимаващи се с проучване на общественото мнение, се намират под контрола на Кремъл... Но не Путин си е възпитал народа, а народът го е избрал за свой ръководител“, твърди журналистката Цита Афентрангер.

Според нея Путин е спрял падането на Русия след небрежните реформи на елцинското време и руснаците са му благодарни за това. Твърдението на Путин, че „разпадът на Съветския съюз е най-голямата геополитическа катастрофа на ХХ век“, уцели руснаците право в сърцето.

Също така илюзия на Запада се оказа, че старата съветска клиентела ще измре, ново поколение руснаци ще донесе със себе си промените и страната ще се измени.

Да се правят прогнози за срока на годност на този или онзи авторитарен режим е трудна работа,

заключава „Тагесанцайгер“ и напомня, че 15 години преди разпада на могъщия Съветския съюз никой не можеше да го предположи.

Нещо непредсказуемо може да се случи и с Путин. Но и сега е ясно, че приемникът на Путин ще бъде някакъв негов по-млад брат - и може би още по-непредсказуем, радикален и авторитарен....

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини