Отидете към основна версия

4 204 9

Страхливци! Когато са заплашени, се обединяват и няма значение кой от коя партия е

  • страхливци-
  • заплашени-
  • обединяват-
  • партия-
  • мажоритарен вот-
  • изборния кодекс-
  • референдум

Според Иво Сиромахов промяна на системата е необходима, тъй като тя е изродена

Снимка: Шоуто на Слави
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Очевидно е, че промените в изборното законодателство са породени от нашата инициатива за референдум. Законът, че когато в една и съща година има избори и референдум, те трябва да се проведат заедно, беше гласуван от това мнозинство, същите хора. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" сценаристът от "Шоуто на Слави" Иво Сиромахов.

Нищо не се е случило през последната 1 година, та да се налага тази промяна, освен факта, че ние инициирахме референдум. Те се уплашиха, очевидно много, от това, че може да се съберат много хора, които да искат да променят избирателната система, да променят нещата  и затова сега правят всичко възможно да го избутат някъде, да се направят, че не съществува.

Сиромахов оцени като "забележително мнозинство" гласуването на всички политически формации, освен РБ, за това референдумът и президентският вот да се проведат отделно.

Очевидна е играта! Страхливци са, това не е някаква новина! Очевидно, когато са заплашени по някакъв начин, те се обединяват и вече няма никакво значение кой от коя партия е – всички си пазят там властта, пазят си постовете.

Какво каза Четин Казак при днешното обсъждане на въпроса как да гласуват българите в чужбина, които бяха наказани с това да не могат да гласуват – не им се дава възможност. Днес Четин Казак каза: "Ако това нещо го приемете, ДПС минава в опозиция". Което е абсолютна новина.

На гласуването в четвъртък своя вот са дали 138 депутати. Останалите 102-ма са били там, но по една или друга причина не са упражнили правото си, констатира сценаристът и изтъкна, че високият праг за регистрация и на участие са създадени, с цел да се попречи на провеждането на референдуми у нас.

Според Сиромахов промяна на системата е необходима, тъй като тя е изродена. След референдума "Шоуто на Слави" няма да стане партия, смята той:

Много е рано да гадаем, защото, в крайна сметка, нещата следват някакъв естествен логически ход. В момента логиката е такава, че при сегашната система, каквато и партия да направиш, каквото и да се случи, ти си обречен. Няма как да се разбие този модел, ако не се тръгне от промяна в правилата.

Задължителното гласуване само се нарича така, ако няма никакви санкции при негласуване, констатира той. Никой демократично мислещ гражданин не харесва задължителните неща, но в момента парламентът се избира от 40% от избирателите, а едва гласовете на 10% от всички българи са достатъчни за съставяне на правителството, коментира той и попита: Тогава представителен ли е този парламент?

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини