22 Април, 2016 11:49 1 476 4

Българите в чужбина ще гласуват само в консулствата и посолствата ни

  • българите в чужбина-
  • консулствата-
  • посолствата-
  • изборния кодекс-
  • борисов

Българите в чужбина ще гласуват само в консулствата и посолствата ни. Това изненадващо решиха народните представители при окончателното гласуване на промените в Изборния кодекс. Той беше приет със 139 гласа "за", 35 "против" и 8 "въздържал се".

Идеята да има изборни секции само в сгради на дипломатическите представителства на България е на Патриотичния фронт (ПФ). Текстовете бяха решително отхвърлени по време на заседанията на правната комисия, сега обаче, в зала, депутатите ги приеха. Днес по желание на лидера на ПФ Валери Симеонов премиерът Бойко Борисов дойде рано сутринта в парламента. Той се срещна със Симеонов и Цветан Цветанов от ГЕРБ в кабинета на Цецка Цачева.

От ДСП поискаха да се запише, че това не важи за страните, които са кандидатки за членки в ЕС, каквато е Турция."Изразяваме нашата категорична позиция, ако за първи път в историята на демократична България се прави опит да се ограничат правата на стотици хиляди, над милион български граждани да гласуват. Абсурдността е толкова по-голяма, колкото не може да си представите. От една страна, приехте, че гласуването е задължение и граждански дълг, но не само, че не премахнахте сегашните ограничения, а въвеждате още - само в дипломатическите и консулски представителства", каза в залата съпредседателят на ДПС Четин Казак.Той се обърна към ГЕРБ с думите: "Вървите по свирката на Патриотите. Размахвате някакви ирационални гласове кой знае какво ще дойде от Турция". Казак каза още, че българските граждани ще накажат "онези български политици, които се подиграват и ги мамят". Той се закани, че ако този текст бъде приет, ДПС няма да подкрепи нито едно предложение, дошло от управляващите.

С изказвания в Народното събрание по време на обсъждането на промените в Изборния кодекс лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и неговият заместник Искрен Веселинов категорично защитиха предложението на Патриотите в параграф 7 да бъде създадена нова ал. 2, в която да е регламентирано, че избирателни секции в чужбина се откриват само на територията на българските дипломатически представителства.

Според Веселинов, ако това не бъде прието, отново ще съществува порок в изборния процес заради намесата на външни за страната ни политически сили. По думите му не може на територии, които не са под контрола на българската държава, да се провеждат избори. Това е изкривяване на представителността в българското Народно събрание, категоричен е депутатът.

Като аргумент той посочи, че няма механизъм в чужбина, който да контролира дали даден гражданин не гласува във всичките разкрити секции в съответното населено място. Освен това за изборните помещения се плаща наем, който идва от българския бюджет, посочи Веселинов

Приемайки предложението ни, българският парламент ще извади един от най-отровните зъби на наеосманистка Турция и ще прекрати възможността ѝ за намеса във вътрешните работи на България, заключи Искрен Веселинов.

С изказване в подкрепа на предложението излезе и Красимир Каракачанов. Той директно назова, че съществува огромен проблем с намесата на Турция във вътрешните дела на България. С тази широко отворена врата в нашия избирателен закон – да се разкриват изборни секции къде ли не, се стига дотам, посочи той. Напомни, че някои от резултатите от изборни секции в Турция на изборите от 2009 г. бяха касирани. Оказва се, че секции в Азия са гласували по 1600 човека за един изборен ден, което е физически невъзможно – това и беше доказано.

По думите на Каракачанов България няма възможност да контролира изборния процес в такива секции и това води до манипулации.

Питам ви, ще позволим ли една чужда, все по-ислямизираща се държава, да контролира българските избори, да ги организира на своя територия и да вкарва партии в българския парламент, защитаващи чужди интереси, запита народният представител.

Някои колеги ще ме репликират, че се нарушава правото на някого да гласува, но аз завявам, че по-важно е честта, достойнство и суверенитета на Република България да бъдат защитени, каза в заключение лидерът на ВМРО.

На предложението се противопоставят от Реформаторския блок. Настимир Ананиев заяви:

Не може с това законодателство, което се предлага, да бъде оправданието Турция. Защото, ако в Турция живеят 150-200 хиляди българи, извън Турция и другаде, живеят може би милион и повече. Защо трябва да лишаваме тези хора от правото на глас? Не мисля, че доводите, които изказвате, трябва да са причината да се ограничат всички други българи извън Европейския съюз, да могат да гласуват.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 тъпаци

    0 0 Отговор
    Да,за да може по малко хора в чужбина да гласуват....
  • 3 рамзес III

    1 0 Отговор
    За да може по-малко хора в Турция да гласуват!

    Коментиран от #4

  • 4 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "рамзес III":

    напротив , на гласовете от Турция това няма да попречи . Ще попречи на всички останали българи по света .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове