Last news in Fakti

23 Април, 2016 09:47 2 203 2

Докарахме го дотам, да търсим справедливост от шоупрограми…

  • милен ганев-
  • пластовете-
  • политиката-
  • гъстата мъгла-
  • слави трифонов-
  • референдум

Пластовете на политиката и гъстата мъгла

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Наскоро премиерът разкри, че е възможно затопляне на отношенията с ДПС, но при едно условие - не и докато там е Делян Пеевски.  След това влезе в ролята на говорител на успешния млад предприемач и  информира обществото, че той напускал България и така вече нямало кой да го дъвче. Дали от него трябваше да го научим е друг въпрос, но Борисов създаде впечатление, че се хвали с абдикацията на скандалния политик и си приписва заслугите за слизането му от публичната сцена.

През годините ДПС е давало хиляди поводи да разберем, че под видимата страна на политиката му са разположени още няколко пласта, забулени в гъста мъгла. Разбира се, това впечатление оставят и другите политически сили, но при партията на почетния Доган по традиция мистериите бият всеки сюжет на Дейвид Линч. След анонсираното изчезване на Пеевски някои стари ДПС-кадри бодро предвещаха да се случи разведряването, за което говореше Борисов. 

Нищо подобно обаче не се случи. След последните промени в Изборния кодекс от Движението останаха бесни. Решението в чужбина да се гласува само в дипломатическите и консулските представителства остави триумвиратът начело на ДПС без думи. Единствен Четин Казак се закани, че ако това решение не се преосмисли, партията му ще е яростна опозиция на всяко предложение на ГЕРБ. Идеята за тази промяна не бе разглеждана в правната комисия, а влезе директно в залата за гласуване след ранна среща на вносителите от Патриотичния фронт с премиера.  Какво ти разведряване. За пръв път вносител на предложение за промяна в изборното законодателство открито заявява, че прави това съзнателно в ущърб на определена политическа сила. Лютви Местан вероятно е вдигнал дълъг тост за ДОСТ и патриотите, той ги умее тези неща, а после е поръчал тава баклавички за Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и компания. Напълно ги заслужават. Кой би повярвал доскоро, че воеводите така ще зарадват повелителя на агресивната реторика Хюсеин Хафъзов и останалата свита на Местан, докато уж роптаят срещу признаването на новата им политическа сила. Евродепутатът и втори човек във ВМРО Ангел Джамбазки дори внесе сигнал против регистрацията на ДОСТ в прокуратурата.  

Четин Казак набързо сметна, че около милион гласуващи от турска територия ще бъдат възпрепятствани, което не кореспондирало със смисъла на приетото задължително гласуване.  Фиксирани в бюлетините от Турция, патриотите се превръщат в арбитри в спора за изселническия вот, удряйки здраво съдийско рамо на местановия отбор. Дали съдията толкова си може или е пристрастен? Дръпнат ли пердето контролираните от ДПС избирателни секции извън дипломатическите ни представителства,  очакванията са още при следващия вот изборният резултат да се наклони към новосъздадения тим. Стига, разбира се, ДОСТ да стъпи стабилно на политическата сцена за радост на учредителите и скъпите им другоземски гости в залата, а не да бъде забранена. Благоразположението на турската страна е изцяло на страната на Местан. А легитимност у нас новата партия търси методично с мантрите за десен път, НАТО, Брюксел, европейските ценности и призрака на Кремъл. Как да ги забрани човек. Та нали същото повтаря и Росен Плевнелиев, където му се отвори случай. И президента ли да забранят?! 

Това че десетки избирателни секции в останалата част на света, където досега българите са давали гласа си, няма да отворят врати, изглежда не вълнува особено вносителите.  Имало лек и за тази болка. „Правим всичко да има експериментално електронно гласуване за президентските избори“, заяви Цветан Цветанов. Колко му е да си направим един експеримент с президентските избори. Те и без това нищо не променят. От реформаторите контрираха, че това е невъзможно поради малкото оставащо време, но…

Референдумите пък ще бъдат провеждани отделно от всякакви други избори, като най-подходящ за инициирания от Слави Трифонов бил месец юли.  Защо летните жеги били най удачни? Ако хората се изкажели против задължителното гласуване, то изборния кодекс да се съобразял с това до президентските избори, обясни Цветанов. Както приеха задължителното гласуване, така и могат да го отменят. Колко му е. И без това Борисов е против него. Той пък, както се закани, продължи отстрела на дребния и среден актив в партията, като поиска оставките на семейни приятели  –  депутат и зам.кмета на столицата по транспорта. Заради съмнителна обществена поръчка.

След зрелищната акция във Фонда за лечение на деца новият му шеф проф. Владимир Пилософ констатира, че няма с кого да работи, защото всички били арестувани. Органите спрели и интернета. Точно преди десет години поради подозрения за злоупотреби с помощи бе задържан и шефа на Българския червен кръст Христо Григоров. Той и до днес е на поста си в БЧК. Павел Александров може и да не се върне във Фонда, но сянката на Страсбург винаги е витаела след твърде показни арести. 

Покрай разправиите със спрените карикатури на Чавдар Николов си припомнихме епиграмата на Радой Ралин "Сит търбух за наука глух". Не зная колко сити са търбусите, но преподавателите в университетите са потресени от неграмотността на студентите. Това едва ли е изненада. Ако се направи проучване какво чете днес българинът, предполагам, че в челната тройка ще са брошурите от хипермаркетите, каталозите с козметика и ламинираните менюта по кръчмите. Да пострада детето, да убият кравата или да спрат ракията – това май останаха последните причини, за които нашенецът намира сили да протестира.

Отмъщението на превозвачите не го мислете, Борисов ще се оправи с тях. За останалите драми има „Господари на ефира“ и „Съдебен спор“. Докарахме го дотам, да търсим справедливост от шоупрограми…

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАБА ГЕНА

    0 0 Отговор
    НАПОСЛЕДЪК АРЕСТУВАНИ ЗА КОРУПЦИЯ ВСЕ ХОРА НА ГЕРБ.НИМА НЕ Е ЗНАЕЛА ТОВА КМЕТИЦАТА НА СОФИЯ.И ЗАЩО САМО СА ОТСТРАНЕНИ.ДА ИМ СЕ НАПРАВИ РЕВИЗИЯ И ДА ИМ СЕ ПОТЪРСИ СМЕТКА ЗА ТОВА НАРУШЕНИЕ.
  • 2 Гост

    0 0 Отговор
    Молим госпожа кметицата да закрие цгм тази паразитна куха дублираща се структура . Да се обяви на търг самата сграда ,която струваше 15 мил . Лв .