Отидете към основна версия

3 713 18

Некомпетентни политически маневри на морално неподходящи хора

  • некомпетентни-
  • политически маневри-
  • морално-
  • неподходящи-
  • хора

Социоложката Мира Радева призова за бойкот на президентския вот

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Аз смятам за изключителна обида факта спрямо българските избиратели, че до момента няма обявени кандидатури за президент. Смятам, че кандидатурите в цивилизованата, демократична, европейска практика се обявяват поне шест месеца преди изборите, за да има дебат върху кандидатите. Това заяви пред Факти.бг в коментар по повод дискутираните дати за президентските избори социологът Мира Радева.

Вчера ГЕРБ поиска датата за президентските избори да бъде на 6 ноември, социалистите пък застанаха контра за дата 23 октомври.

„Искам да подчертая много дебело, (нужен е дебат-бел.ред.) с личните им качества, защото именно президентската институция задава нормата на политическо присъствие на личност. Тук нещата са много, много индивидуални и много зависи от това, не просто коя партия избира кандидата, а какви са неговите специфични качества. В този смисъл е скандално поведението на абсолютно всички политически партии. Те показват, че не са демократични и доказват, че пренебрегват мнението на избирателите. Опитът на ГЕРБ да подмени дебата за президента и президентската институция е директен удар върху държавността, върху институциите. В този смисъл, аз съм абсолютно за по-отдалечената дата, но така или иначе, дори и тази отдалечена дата не ни задава нормата от шест месеца необходим дебат. Смятам, че единственият адекватен отговор на това поведение е избирателите да бойкотират президентския вот, за да покажат, че от тях зависи. За да докажат, че ние имаме присъствие в тази държава, да не позволяваме по този скандален начин да ни мачкат. В нашето общество, ако има дефицит на нещо, то е, че ние нямаме единство на ценности, около които да се обединим, за съжаление”, заяви Мира Радева.

В отговор на въпрос „Не прилича ли цялата ситуация на игра на мишка и котка - първо едните да обявят кандидатурата, си след това другите, в зависимост от това кого щели да видят..”, Радева отговори:

 „Това не са лидери! Не са хора, които заслужават да бъдат в елита, не заслужават да ни управляват. Тук става дума за страх – да не си обявим кандидатите, защото ще ги разнищят. Е, намерете кандидати, на които не може нищо да им се изкара. Как така?! Ние трябва да знаем какви са тези кандидати, ние трябва да им знаем и кирливите ризи и да си направим преценката. Това е безобразно поведение, тоталитарно, посткомунистическо мислене на абсолютно всички.  Няма личности, няма лидери, няма политическо мислене, няма обединителни ценности. За мен поведението на тези хора е скандално.  Гледам разни социолози как чупят пръсти, витиевато обясняват..., мен ме е срам. Но в крайна сметка, ако в България има мислещи хора, аз ги призовавам да бойкотират тези избори”, призова Мира Радева.

„Която и да било политическа сила, какво е казала и какви аргументи е изтъкнала, са дребни некомпетентни политически маневри на морално неподходящи хора. Юли месец сме, октомври или ноември искат да правят избори и ние не знаем между кого и кого ще избираме. Без публичен дебат няма демокрация. Трябва да е ясно, че тези хора са тоталитарни в мисленето си, нямат демократичните принципи и ценности нито в главите си, нито в сърцата си. Те са хора, на които не можем да разчитаме за адекватно демократично управление.  Хора, които се страхуват от дебат, от дискусия, те въобще трябва да напуснат политическата сцена и не трябва да претендират за нашето доверие. Нелепо е един месец да има за дебат, това е латиноамериканска тоталитарна държава. ГЕРБ веднъж го направи и се вижда в момента какъв е рейтингът на президента. Те направо сринаха рейтинга на тази институция, защото на Бойко Борисов не му отърва – той иска да е и цар и пъдар и абсолютно всичко. Него не го устройва демократичната държава, него го устройва тоталитарния режим. И за това той прави всичко възможно отново за втори път да ни пробута същия киселаж”, възмути се Мира Радева.

Относно референдума на Слави Трифонов, Радева подчерта, че не знае докъде е стигнал, но определи ситуацията с едно изречение: „ Колкото повече бавят референдума, толкова показват политическо безсилие и толкова повече вдигат акциите на Слави Трифонов и хората около него”.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини