Отидете към основна версия

2 463 0

Здравко Георгиев: В Либия може да започне лов на вещици

  • софия-
  • здравко георгиев-
  • муамар кадафи-
  • либия
Здравко Георгиев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Либия може да настъпи слободия и нещата да станат неконтролируеми ,да се започне лов на вещици, отмъщения, война и борба за власт между племената след тази свобода сега, на която се радват либийците, особено младите.  Това заяви в интервю за Факти.бг  Здравко Георгиев, който лежа невинен в либийските затвори. След като толкова пъти си бил смазван, потискан и унижаван изведнъж може да избият по низши страсти и може да стане страшничко, допълни той.
Не беше ли все пак по-добре Муамар Кадафи да остане жив, защото можеше да разкрие много неща от процеса Локърби и този на българските медици?
Въобще не вярвам на правосъдие, независимо къде е то и по какъв начин се развива съдебния процес, всичко зависи от политическата воля, от икономическите интереси. Аз не чувствам от тази смърт някакво удоволетворение, не се радвам на смъртта на никой и не изпитвам омраза. Гледам напред. Наистина не ме интересува, вчера като говорих с Криси и Нася /б.р. част от българските медици/ едно е ясно, че никой не може да ни върне това, което преживяхме.
А във Вашата представа какъв човек остава Муамар Кадафи?
И големите аналитици, и политици така и не можаха детайлно да разберат Кадафи и да предвидят поне един негов ход, той винаги беше непредвидим. На същото мнение съм и аз – никой и никога не знаеше в следващия момент какъв ход ще предприеме. Вероятно му се позволяваше да бъде точно такъв, защото беше лидер на една много богата държава, с много петрол, ако ръководеше Сомалия например дали щяха да му позволят да извършва безчинства, естествено, че не. Той беше удобен.
Да либийският народ се страхуваше от режима на Кадафи, наистина ли голяма част от либийците не желаеха вече това управление или основна роля изигра намесата отвън?
Повечето либийци не го желаеха, но почти никога не го изговаряха на глас. Но последните години либийците малко повече се отвориха към света – вече имаха интернет,  GSM-и, гледаха сателити и научаваха как живеят другите държави. Те знаеха, че са богата държава, а населението не беше гладно, но не и богато и за това по-голяма част от хората не го желаеха, но страха ги потискаше. Аз бях учуден, когато започна революцията там , помислих, че една малка група хора ще се надигнат и ще бъдат смазани, както се е случвало и до тук. Оказа се, че бунтовниците бяха доста енергични, особено тези от Бенгази, и се стигна до свалянето от власт на Кадафи. Либийците обаче не знаят какво ги очаква Много е лесно сега да стреляш с автоматите във въздуха и да викаш „Ура”, от тук нататък зависи как точно ще се намесят външните сили и какви интереси ще се преплетат. Апетити има и от Америка, Великобритания, Италия, Франция , всеки ще гледа да придърпа по-голямото парче от баницата – нормално.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини