Last news in Fakti

21 Октомври, 2011 11:23 1 218 0

„Амнести интърнешънъл“ иска разследване за Кадафи

  • либия-
  • муамар кадафи-
  • кадафи

Международната неправителствена организация „Амнести интърнешънъл“ поиска разследване за последните мигове на Муамар Кадафи, предаде АП.

На видеокадрите от последните хаотични мигове от живота му дават известна представа за това, какво се е случило.

Кадафи е бил все още жив, когато е бил заловен край Сирт. На видеоклипа, направен от човек от тълпата и впоследствие показан по телевизиите, Полковника изглежда замаян и ранен. „Оставете го жив, оставате го жив!“, вика някой. После Кадафи излиза от кадър и се чуват изстрели.

„Те го хванаха жив и докато го отвеждаха, го биеха, а после го убиха", казал за агенцията високопоставен източник от Преходния национален съвет (ПНС). По думите му бившият либийски лидер може би се е съпротивлявал.

Във видимо противоречие с видеоклипа ПНС обяви, че Кадафи е бил убит след залавянето му при престрелка между негови поддръжници и правителствени войници.

Либийският премиер Махмуд Джибрил каза, че той е починал от огнестрелна рана в главата. На нарочно свикана пресконференция той изчете медицинския доклад от аутопсията, в която се потвърждаваше официалната версия. Джибрил на няколко пъти повтори пред журналисти, че Съветът не е издавал заповед Кадафи да бъде убит.

Все пак стана ясно, че Полковника ще бъде погребан на тайно място, за да не се превръща гроба му в място за поклонение.

„Ал Джазира“ наля допълнително масло в огъня като разпространи кадри кадри с 18-годишния либиец Ахмед аш Шайбани. Според медията той лично е застрелял Муамар Кадафи. На кадрите младежът държи позлатен 9-милиметров пистолет, който той бил отнел от Полковника, преди да го убие. След репортажа Аш Шайбани се превърна в знаменитост за Арабския свят и местни медии.

От своя страна Преходният национален съвет ще обяви официално в събота, че Либия е свободна, предаде ДПА, като цитира телевизия „Ал Джазира“.

Съветът ще провъзгласи окончателното освобождаване на Либия след смъртта на Муамар Кадафи и ще се премести изцяло от Бенгази в столицата Триполи. Очаква се до 30 дни ПНС да състави временно правителство, добавя „Ал Джазира“.

Джибрил освен това призова съседен Алжир да предаде на либийските власти членовете на семейството на Кадафи, които избягаха там през август. В Алжир са двама от синовете на Кадафи, дъщерята и съпругата му.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА