Last news in Fakti

21 Октомври, 2011 14:12 5 840 8

Насър: Нямаше как Кадафи да бъде спасен

  • либия-
  • муамар кадафи-
  • нато-
  • насър
Насър: Нямаше как Кадафи да бъде спасен - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Смъртта на Муамар Кадафи беше неизбежна. Той не излъга само за едно – че ще остане и ще умре в Либия. Това коментира за Факти.бг журналистът Гасан Насър. За него е изненада, че либийският диктатор не е напуснал родината си, губейки парче по парче и град след град изкованата за 42 години управление Джамахирия.

Заедно с Кадафи си отидоха и много тайни на неговия режим – като бомбардировката над Локърби и процеса срещу нашите медици и палестинския лекар. Но Гасан Насър е на мнение, че не е имало как животът на Кадафи да бъде пощаден.

Първо, защото в Арабския свят смъртната присъда съществува. И Второ, защото без Кадафи да бъде премахнат, преходната власт не би посмяла да обяви освобождение на Либия от диктатурата.
„Важно беше Кадафи да бъде убит, за да знаят поддръжниците му, че няма връщане назад“, обясни Насър за психологическото измерение от кончината на Кадафи. 

„Никой нямаше да позволи диктаторът да бъде даден на съд. Краят щеше да е същият, но да дойде малко по-късно. Кадафи беше заловен и убит при една много добре организирана операция. С него си отидоха много тайни, но това е Арабският свят. Отмъщението звучи нормално на тези хора. За тези 42-години Кадафи уби и измъчи много хора, така че си е заслужил отмъщението“, коментира Гасан Насър. „Когато беше заловен Саддам Хюсеин и всички очакваха да бъде даден на съд, иракският народ не пожела това и той бе осъден на смърт“, даде пример той.

Аз не очаквах Кадафи да остане в Либия, а че ще избяга. В историята такива диктатори са се самоубивали или са бягали“, допълни наблюдателят на процесите в Арабския свят.

Бъдещето

Журналистът очаква светло бъдеще за Либия: „Тя е държава с малко население и голяма територия, богата на петрол. За възстановяването на страната, за преходния период трябват пари, а Либия разполага с този ресурси“. В нова Либия ще има демокрация, но тя ще бъде съобразена със спецификите на страната, включително и мюсюлманската религия.

Гасан Насър е на мнение, че няма опасност да се въведе шериатски ислям в Либия, какъвто има в Иран и Судан.

„Без НАТО нямаше да има такъв резултат. НАТО изпълни мисията си в Либия. Тя ще се нуждае от външна помощ, но няма никакви заявки за продължаване на военното присъствие“, каза още експертът. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Fitipaldi

    0 0 Отговор
    Posle Gadafi na Libija im pretstoi oshte pogolemo stradanje na narodo ,taa nemashe nuzda od demokratija ,imperijalistite si ja ostvarija svojata cel.Buntot ne beshe bunt na libiskiot narod nego bunt na domashni predavnici slugi na zapadnite agresori,taka i Libija go doziveja svojot pekol kako i site drugi shto ne beja po volja na imperijalistite od zapad,kolku li narod ubija tie pod znameto na nekoja lajna demokratija veke ni Hitler ne im e ramen.koja zemja e sega na red za laznata demokratija ke vidime .Bitno e deka pekolot za libijcite doprva doaga.......
  • 2 soraia

    1 0 Отговор
    Fitipaldi искам да ти припомня че официалният език в Република България е българският,което ще рече че си длъжен да даваш мнението си на български.Същото важи и за мен,живеейки в Испания пиша на техният официален кастелиано.Но мисля че модератора трябва да изтрива тези коментари ,защото коментари на друг език също е некоректен и неуважителен спрямо правилата които самите вие сте създали!
  • 3 fluti

    0 0 Отговор
    @soraia Човекът си е написал мнението на български език, макар и не книжовен. Не се пали толкова.
  • 4 soraia

    0 0 Отговор
    @soraia tuka v balgaria ne ni interesuva kak pishemm, nie sme si takiva i takiva shte ostanem, ti si badi v Espana... ne se mesi na nashte raboti...
  • 5 капитен

    0 0 Отговор
    ,,луно,луно земьо македонска и за тебе ли ке се тепаме''
  • 6 КРАЛИ МАРКО1

    0 0 Отговор
    До една година и ще плачат ще го търсят КАДАФИ
  • 7 margita

    0 0 Отговор
    Нищо не е сигурно щом войските на НАТО са все още в Либия.
  • 8 Ел

    0 0 Отговор
    Кадафи загина , като герой ! Нато, като представител на силните на деня просто нахлу в Либия и унищожи целият военен потенциал на либийското правителство ! Никой в света не се интересуваше от това, че в огромната си част либийците подкрепяха Кадафи. Важното бе да се улови момента и да се подкрепят тези, които са против него. Малко хора в света, с толкова пари и връзки, като Кадафи биха направили патриотичният избор да се бият до смърт в родината си. Аз , като един обикновен европейски жител стигам до извода, че този човек наистина е милеел за Либия ! Патриот и герой - това ще стане Муамар Кадафи в своята родина. А, гнусното малтретиране и гавра с него през последните минути на живота му просто показва в какви ръце попада бъдещето на Либия !