Отидете към основна версия

10 493 47

ГЕРБ: Избори с часовников механизъм

  • герб-
  • цветан цветанов-
  • цецка цачева-
  • президент-
  • избори

Българинът може да прости кражба, но не и национално предателство

Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На политическите журналисти честно казано ни беше писнало след всяка изборна победа на ГЕРБ Цветан Цветанов да получава по един ръчен часовник от лидера Бойко Борисов.

Като се обърне колата, пътища много – казва българската поговорка. Но тя не е уместна в случая. Просто часовникът на Цветан Цветанов, който има славата на машина за избори е спрял.

Какво показват резултатите?

ГЕРБ е първа политическа сила само в областите Благоевград, Бургас, Шумен и Силистра.

Партията губи столицата, където е втора политическа сила след издигнатия от БСП ген. Румен Радев. Данните от вота показват, че в столицата Генерала има сериозна конкуренция в лицето на Реформаторския блок. Може би това е причината столичният кмет Йорданка Фандъкова да не бъде предложен за президент. Тя може би щеше да спечели вота, но ГЕРБ щеше да изгуби столицата.

Данните от президентския вот показват, че Цветан Цветанов е загубил Варна. В морската ни столица бизнесменът Веселин Марешки убедително води.

Тревожно е представянето на партията – мандатоносител на тези избори. Формално тя е на второ място, но много плътно зад нея са Обединените патриоти. На фона на продължаващата гражданска война в Сирия и неспиращия бежански натиск ГЕРБ много трудно ще спечели симпатиите на избирателите.

Вотът на хората на първия тур ще покаже дали имаме право да управляваме

държавата в следващите две години. ГЕРБ винаги е управлявала на база дадения ни мандат от българските граждани. Не можем да сме втори, а да си мислим, че сме първи. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на официалното закриване на кампанията. В нощта неделя лидерът на ГЕРБ се отметна от думите като заяви, че ГЕРБ е първа политическа сила, а ген. Румен Радев бил издигнат от инициативен комитет.

Кампанията за президентските избори показа, че и

БСП не се свени да прибягва до разиграването на бежанската карта.

В същото време се доказа старата максима, че никой не се е провалил в начинанието сам да се издъни.

Социологът от „Галъп“ Андрей Райчев посочи още, че причината за загубата на Цачева са и някои грешки на премиера Бойко Борисов. Една от тях е оттеглената подкрепа за Ирина Бокова като кандидат за ръководител на ООН. Самата Кристалина Георгиева, която се провали на гласуването, предпочете да избяга от Европейската комисия и да се скрие в Световната банка.

Българинът може да прости кражба, но не и национално предателство,

обобщи Андрей Райчев.

Той припомни, че още преди да издигне своя кандидат, ГЕРБ водеше убедително в предварителните проучвания на социологическите агенции.

В същото време протакането до последния момент с номинацията на партията за държавен глава изигра лоша шега. Българинът всекидневно се сблъсква в живота си със ситуации, при които му извиват ръцете. Игричките на управляващите с издигането на Цецка Цачева и промените в Изборния кодекс бяха капката, която преля чашата на търпението.

Премиерът като феникс

Бойко Борисов отново има изключителния шанс да се върне на политическата сцена. Никога от първите преки избори за президент през 1992 г. кандидатът, получил второто място на първия тур, не е печелил балотажа.

Разпределението на гласовете предоставя на ГЕРБ уникалната възможност да скъсат с тази традиция. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ вече открито застана зад ген. Румен Радев. Това може да доведе до отлив на гласове, които не искат да виждат Движението на Доган във властта. Самият Бойко Борисов е последователен в позицията си да не прави договорки с ДПС.

И един съвет. Цветан Цветанов да занесе часовника си на опитен часовникар, а не да се опитва сам да го навива.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини