Отидете към основна версия

14 797 26

Кметъл, колко струва един фест?

  • цонко цонев-
  • кметъл-
  • каварна-
  • рок-
  • бсп
Снимка: Факти
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Рокът в Каварна заглъхна. Но скандалът с провала на станалия традиционен фестивал още не е отшумял. По всичко изглежда, че БСП ще излезе основен виновник за тишината на скалистия бряг. Вината си е и на столетницата, а политизирането на казуса бе неизбежно. Не, политическите сили не взеха отношение по въпроса. Това направиха феновете на рока, свикнали с летните жици край Калиакра. Отприщеният им гняв се насочи към "комунистическата кметица" и "враговете на рока - комунистите, от които нищо друго не може да се очаква, освен да провалят и пречат". А по-възрастните се върнаха към печатите по бедрата, рязането на чарлстони, стригането на дълги коси и неизбежното Белене.

Клетвите и хулите по адрес на кмета на общината Нина Ставрева стартираха с прословутия търг за колата с подписите на рок-величията, минали през морския фест. И възможно най-нелепото обяснение, което Ставрева даде - че те увреждали общинско имущество. Тогава стана ясно и че фест тази година няма да има. И никой от феновете не вярва, че ще има отново. Мнозина пък се зарекоха повече да не стъпят в Каварна. Според т.нар. кметъл Цонко Цонев, Ставрева обещала през април, че през май ще бъдат обявени датите и групите. Това така и не се случи, а "врагинята на рока" развя белия байрак и призна, че фестът е пропаднал. И отново, както с увреденото от подписи на вокалисти и китаристи имущество, поднесе нелепо оправдание. Не могла да се свърже с промоутъри, които да го организират. А общината нямала пари.

Извънземни ли са организирали досегашните 11 издания на феста? В своя публикация депутатът от БСП Александър Симов твърди, че по време на кметуването си Цонко Цонев е разпродавал общински терени, за да обезпечава всяка година музикалната проява. Накрая вече не останало нищо за продан, хазната била празна и Цонев, въпреки славата си сред софийските метъли, се измъкнал безславно от общината. Като не се кандидатира за изборите през 2015 г. след 12-годишно кметуване.

Ставрева не е длъжна да обича тежкия рок и от неподписаната й кола постоянно да дъни жица. Не е беля, че не е чувала името на Брус Дикинсън. Може и китара да не е виждала. Чудо голямо. Но се омота в несъстоятелни обяснения. БСП можеше да окаже по-сериозна подкрепа на своя човек. Кметовете на социалистите не са никак много и от "Позитано" трябва да си ги обгрижват по-всеотдайно. Не просто да замазват гафовете им, а да ги предотвратяват. Защото накрая неизбежно се стига до "всички комунисти са такива" и контрата остава в партийната централа. Да обяснят какво са заварили след цонковото владичество.

Навремето много се говореше за "бели книги", в които новата власт уж трябваше да опише какво е заварила. Но това или не се случваше, или тези книги не бяха показвани на никого. Нека разберем, как една морска община може да стигне до настоящото си плачевно състояние. Къде завършва отговорността на Цонев и започва тази на Ставрева. Но не когато единият е в студиото, а другият се включва по телефона. Така не става. Кметъла е хубаво да каже какъв е бил масрафът, та да има ежегоден фест.

Феновете може да не се интересуват от сухите цифри, но в края на краищата нещата опират до това. Не звучи много куул, но това е положението...

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини