Отидете към основна версия

2 409 13

Цветанов няма да се спре

  • цветан цветанов-
  • румен радев-
  • бойко борисов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Той още не бе положил клетва, а вече говореха за неговия импийчмънт. Просто бе спечелил президентските избори и страната изпадна в обещаната ни политическа криза. Тя бе преодоляна, но у някои остава жива рана до днес.

„Аз нямам проблем с него, той има проблем с мен“, казва вторият в ГЕРБ Цветан Цветанов. А човекът с проблема се оказва президентът Румен Радев. Какво могат да делят точно те двамата, нито аналитичното мислене, нито развинтеното въображение могат да отговорят. Дори най-жълтите медии също мълчат, да не би пък да има някоя жена в основата на проблема им. Или пък апартаменти, от което според Радев единствено разбирал Цветанов.

Президентът пък бил неподготвен и неопитен. И понеже партийният строител Цветанов е много по-напред с материала, присъдите от Страсбург за кино-арестите от предишното му амплоа са просто някакви недоразумения. За да станеш президент, първо някой трябва да те предложи и чак тогава да те изберат. А миналото лято Борисов в прав текст заяви за този вариант: Хората няма да го изберат. Някак обидно, но това не бе всичко. Натресе му да води кампанията на обречената от първата минута на номинирането си Цецка Цачева. И адашът й трудно прикриваше неудоволствието, с което го правеше. Бойко помогна, с каквото можа. В неговия стил. Военните летци винаги можели да катапултират в напечена ситуация, друго било да си отговорен пилот на пътнически самолет. И наричаше професията на Радев скъпо хоби.

И днес президентът - генерал от ВВС трябва да влиза в дискусия с подобни спецове за избора на новия боен самолет. Че и цяла анкетна комисия му спретнаха, за персонално унижение – да се разнищи ролята му в избора на шведския „Грипен“ от служебния кабинет на Герджиков. А всъщност никакъв самолет още не е избран и мачът започва тепърва. Но това няма никакво значание. Както БСП ще използва срещу ГЕРБ комисията за НДК, така и тази ще е насочена срещу Радев.

Войната на управляващите с президента започна от първия миг на номинирането му. Тогава и някои от подсъдимите днес бивши министри искаха да му късат еполетите. Дори победата в предсрочните парламентарни избори не изпълни с великодушно снизхождение опонентите му. Битката ще продължи до края на мандата му. След което, както знаем, президент би трябвало да стане Бойко Борисов. Поне такива планове сподели самият той. А дотогава Цветанов ще разчиства почвата. С малки захапвания, но редовно. Че току-виж Радев повторил, ако запази високото си одобрение. А такъв сценарий е дълбоко неприемлив.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини