Отидете към основна версия

3 018 12

Шистовият газ ни разделя с Газпром?

  • шистов газ-
  • енергетика-
  • русия-
  • шеврон

"Окупирай Уол Стрийт" е нещо мимолетно

Снимка: в. Стандарт
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България е напълно зависима от руския петрол и газ. Това е монополна позиция, за която плащаме скъпо. "Ако наистина е вярно, че в България има 1 трилион куб.метра шистов газ, това означава, че след няколко години страната ще стане независима от "Газпром". В момента България плаща 30% по– скъп природен газ, в сравнение със страните от региона, плаща изнудвачески цени", заяви пред БНР Алекс Алексиев, специалист по радикален ислям и геополитика.

По думите му, американската петролна компания "Шеврон" би трябвало да има лобисти в България, но Алексиев отрече да е такъв.

Според Алекс Алексиев проектът "Бургас – Александруполис" не е икономически атрактивен и оцени положително прекратяването му от българското правителство. Той изтъкна също и екологичните рискове, което също е аргумент да се спре проекта.

Не така обаче стоят нещата с АЕЦ „Белене“, тъй като  проектът за втора ядрена централа бил от много по-голяма величина. "Белене" ще зароби България да произвежда ток на огромни цени, от които най-голяма полза ще има Русия", допълни специалисът.

Алексиев заяви още, че правителство добре си върши работата от фискална гледна точка, но погледнато геополитически не е така, защото България все още е силно зависима от Русия. „Трябва да се направи всичко възможно да се отърват от това влияние на Русия. Дано рано или късно самият икономически резон ги принуди да направят нещо. Без икономическа независимост, икономическото развитие на България ще бъде спънато", категоричен е експертът.

За движението "Окупирай Уол Стрийт" Алекс Алексиев заяви, че това е нещо мимолетно, което ще остане без влияние в политиката на САЩ. Протестиращите са част от крайно левите елементи, но президентът Обама има симпатии към техните позиции. Той ги толерира прекалено дълго, в условията на падаща подкрепа за него, допълни Алексиев. Същото важи и за демократите в Конгреса, които се опасявали да се стигне до нова „чаена революция“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини