Last news in Fakti

13 Януари, 2012 11:42 2 025 4

Екоактивисти: Шистовият газ може да бутне властта

  • шистов газ-
  • протест-
  • фракинг

12 града на протест срещу шистовия газ утре

Екоактивисти: Шистовият газ може да бутне властта - 1
Снимка: БГНЕС

12 български града ще протестират утре срещу шистовия газ, обявиха от Гражданската инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ в България по метода на хидравлично разбиване. „Нямаме нужда да бъдем опитни зайци. Имаме залежи от шистов газ. Прекрасно. Нека си стоят и се използват, когато технологията стане безопасна“, заяви  екоактивистът Мариана Христова.

„Стига са ни лъгали – всяка една дума и обещание да са предпоследни. Искаме да се приемат забрани“, заяви Борислав Сандов, който заплаши правителството, че може и да не изкара мандата си.

Протестите ще има в София, Варна, Пловдив, Добрич, Бургас, Русе, Смолян, Казанлък и други градове, както и в Лондон и Копенхаген, където ще излязат наши сънародници.

Край врачанското село Мало Пещене има сондаж за шистов газ, приключил в края на ноември, съобщи Милен Стоянов, който е местен жител.  Ядката за анализ е пратена в германска лаборатория, а подизпълнител е румънска фирма. „Предстои хидравличен удар. Цялото село е настръхнало срещу това нещо“, допълни той.

„Българино, стани и защити земята си“ - това е мотото на протеста.

Неговите организатори са категорични, че шистовата технология ще нанесе непоправими щети върху земята и водата на България.

„Правителството упорито се опитва да неглижира нашата бройка, нашето участие, нашата  позиция по въпроса“, заяви Мариана Христова.

„На хората им писна да ги заблуждават, излизаме да защитим земята и водата си. Излизаме срещу технологията, а не срещу руски или американски компании. Технологията е опасна. Тук няма сини, червени, зелени“, заяви Ангел Славчев.

„Хора с различни етноси и религии се събрахме. Истината е на улицата. Утре ще е велик ден за българската пряка демокрация. Ние сме равни един на друг, няма шефове. Няма да ставаме партии, ние сме гражданското общество“, заяви той.

Шистовият газ е с доказана вина за околната среда и хората, категорична е Мариана Христова. „Крайните резултати навсякъде в света са отчайващи. Вече има и преки доказателства, за съжаление, и в Европа“, заяви тя.

В Полша има замърсени води, даде пример тя. Също там са арестувани седем души за корупция също във връзка с проучванията и добива на шистов газ.

Сборният пункт в София в 11.00 часа е паметникът Патриах Евтимий, известен като Попа, в Пловдив – аптека „Марица“, Бургас – площад „Тройката“.

Искането на протестиращите е да се се  наложи мораториум върху проучванията и добива на шистов газ у нас. Екоактивистите събират подписка, за да влезе въпросът за дебат в Народното събрание. Всеки може да я подкрепи по края на февруари.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    tia sa ludi be.shto ne mlaknat.
  • 2 пипи

    0 1 Отговор
    не са луди, луди са управляващите, защото рискуват земята и водата на България - безхаберни и цинични

    Коментиран от #4

  • 3 Fulcrum

    0 1 Отговор
    Липсата на информираност по този въпрос е голям проблем. Ако хората в България знаеха какво представлява и какво причинява тази технология всички щаха да излязат на протеста. И тогава щяхме да сме истинска заплаха за б...ците в парламента!
  • 4 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "пипи":

    @2 marsh