Отидете към основна версия

4 641 3

Колежанин от Швейцария ще ръководи комунистическа Северна Корея - видео

  • северна корея-
  • ким чен-ир-
  • кин чен-ун
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кой ще поеме контрола над ядрения Пхенян? Това е най-актуалният въпрос, който тревожи както политическите лидери, така и водещите световни анализатори.

Вече няма съмнения, че Северна Корея е направила значителен скок в процеса на разработването на своя атомна бомба.

Появяването на политическата сцена на третия син на починалия лидер на Северна Корея Ким Чен-ир – Ким Чен-ун, обявен за „Великия наследник“, изненада както Пхенян, така и света. Западът и съседите на Пхенян очакваха плавно предаване на властта както това стана при оттеглянето на Ким Ир-сен.

Някои предполагат, че новият лидер Ким Чен-ун ще демонстрира сила в региона, за да се утвърди, а други смятат, че Пхенян ще използва прехода във властта като възможност за подобряване на отношенията с международната общност, посочва изданието.

За наследник на Ким Чен-ир е сочен най-младият му син Ким Чен-ун, който миналата година беше назначен на висши военни и политически постове, отбелязва в. “Вашингтон пост“. Според специалисти по сигурността, цитирани от изданието, младият Ким може да срещне съпротива от по-стари членове на режима.

Евентуален катаклизъм в Северна Корея вероятно ще доведе до поток от бежанци, напускащи страната, пише британският в. “Дейли телеграф“. От своя страна Китай, който е основен съюзник на КНДР, иска стабилна, макар и бедна Северна Корея.

Ким Чен-ун е най-малкият син на Ким Чен Ир от третата му съпруга, балерината Ко Йон Хи. Брат е на Ким Чен-чул и полубрат на най-големия син на Ким Чен Ир, Ким Чен-нам, роден от киноактрисата Сон Хе Рим.

Също така и поради известна доза спекулация неговото съществуване беше пазено в тайна.

Сведения за този трети син на ръководителя на Корейската народно-демократична република се появяват едва с излизането на мемоарите на дългогодишния готвач на Ким Чен Ир, публикувани под псевдонима Кенджи Фуджимото. По негови данни Чен-ун е роден в периода 1983 - 1985 година, а според други — през 1982 или 1983 година.

В мемоарите си Кенджи Фуджимото прави предположението, че Чен-ун е вероятен наследник на Ким Чен-ир. Починалият лидер на Северна Корея бил разочарован от прекалената изнеженост на Ким Чен-чул.

Първородният син Ким Чен- нам губи благоволението на баща си след международен скандал през 2001 г., когато бива заловен с фалшив доминикански паспорт при опит да влезе в Япония.

Малко известен факт е, че „Великият наследник“ Ким Чен-ун е учил в училище в Швейцария -Берн, разкри "Ал Джазира". (виж видеото). Пред съучениците си се е представял като Пак-ун. Бил тих и възпитан ученик. Чен-ун се преобразявал на баскетболното игрище, спомнят си негови съученици.

Първо той е бил възпитаник на частно, а после - на държавно учебно заведение. Това са Международното училище в Гюмлинген и училището Лийбефелд, в Кьониц, край Берн.

В Швейцария той завършва средното си образование след което се завръща в Пхенян, където е приет във военната академия.

В различни блогове изтече неофициална информация, че Ким Чен-ир е умрял в началото на седмицата в бронирания влак при завръщането си от инспекция в провинцията. Бившият лидер на Северна Корея е издъхнал в ръцете на личния си лекар, който неуспешно се е опитвал да го реанимира.

Смъртта на Ким Чен-ир е крита няколко дни, докато се постигне договорка между различните групировки за разпределянето на властта.

В средата на 2010 г. в международните медии изтече информация, че Ким Чен-ир е прехвърлил на своя син и вероятен приемник Ким Чен-ун всичките си авоари в швейцарски банки.

Финансовата операция е била уредена от Ли Чол, бивш посланик на КНДР в Швейцария, с когото Ким Чен - ир е близък от години.

Авоарите на Любимия ръководител, за чийто размер може само да се гадае, са вече на името на младия Ким, така, че той да може да се разпорежда с тях.

Наследник на милиони в чужбина, европейски възпитаник, но наследник на династия в последната комунистическа страна в света Ким Чен-ун е изправен пред предизвикателството да проведе необходимите реформи в разтърсвания от финансова криза свят.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Тридневен траур в Куба заради Ким Чен-ир

    Властите в Куба обявиха тридневен официален траур в страната във връзка със смъртта на севернокорейския лидер Ким Чен-ир, който ще продължи до 22 д ...
    20.12.2011
    1 077
    1
  • Северна Корея пробно изстреля ракета

    Напрежението на Корейския полуостров се повиши след като комунистическите власти в Северна Корея изстреляха пробно ракета в деня, който беше съобще ...
    19.12.2011
    1 545
    0
  • Почина Ким Чен-ир

    Севернокорейският лидер Ким Чен-ир е починал в събота, докато пътувал с влак, съобщи днес държавната телевизия, цитирана от Ройтерс и Асошиейтед пр ...
    19.12.2011
    3 257
    2
  • Пхенян се отказва от ядрената си програма

    Северна Корея склони да прекрати своята програма за обогатяване на уран за военни цели, предаде АП. По този начин комунистическият режим в Пхен ...
    17.12.2011
    1 077
    0