Last news in Fakti

19 Декември, 2011 11:30 4 632 3

Колежанин от Швейцария ще ръководи комунистическа Северна Корея - видео

  • северна корея-
  • ким чен-ир-
  • кин чен-ун
Колежанин от Швейцария ще ръководи комунистическа Северна Корея - видео - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кой ще поеме контрола над ядрения Пхенян? Това е най-актуалният въпрос, който тревожи както политическите лидери, така и водещите световни анализатори.

Вече няма съмнения, че Северна Корея е направила значителен скок в процеса на разработването на своя атомна бомба.

Появяването на политическата сцена на третия син на починалия лидер на Северна Корея Ким Чен-ир – Ким Чен-ун, обявен за „Великия наследник“, изненада както Пхенян, така и света. Западът и съседите на Пхенян очакваха плавно предаване на властта както това стана при оттеглянето на Ким Ир-сен.

Някои предполагат, че новият лидер Ким Чен-ун ще демонстрира сила в региона, за да се утвърди, а други смятат, че Пхенян ще използва прехода във властта като възможност за подобряване на отношенията с международната общност, посочва изданието.

За наследник на Ким Чен-ир е сочен най-младият му син Ким Чен-ун, който миналата година беше назначен на висши военни и политически постове, отбелязва в. “Вашингтон пост“. Според специалисти по сигурността, цитирани от изданието, младият Ким може да срещне съпротива от по-стари членове на режима.

Евентуален катаклизъм в Северна Корея вероятно ще доведе до поток от бежанци, напускащи страната, пише британският в. “Дейли телеграф“. От своя страна Китай, който е основен съюзник на КНДР, иска стабилна, макар и бедна Северна Корея.

Ким Чен-ун е най-малкият син на Ким Чен Ир от третата му съпруга, балерината Ко Йон Хи. Брат е на Ким Чен-чул и полубрат на най-големия син на Ким Чен Ир, Ким Чен-нам, роден от киноактрисата Сон Хе Рим.

Също така и поради известна доза спекулация неговото съществуване беше пазено в тайна.

Сведения за този трети син на ръководителя на Корейската народно-демократична република се появяват едва с излизането на мемоарите на дългогодишния готвач на Ким Чен Ир, публикувани под псевдонима Кенджи Фуджимото. По негови данни Чен-ун е роден в периода 1983 - 1985 година, а според други — през 1982 или 1983 година.

В мемоарите си Кенджи Фуджимото прави предположението, че Чен-ун е вероятен наследник на Ким Чен-ир. Починалият лидер на Северна Корея бил разочарован от прекалената изнеженост на Ким Чен-чул.

Първородният син Ким Чен- нам губи благоволението на баща си след международен скандал през 2001 г., когато бива заловен с фалшив доминикански паспорт при опит да влезе в Япония.

Малко известен факт е, че „Великият наследник“ Ким Чен-ун е учил в училище в Швейцария -Берн, разкри "Ал Джазира". (виж видеото). Пред съучениците си се е представял като Пак-ун. Бил тих и възпитан ученик. Чен-ун се преобразявал на баскетболното игрище, спомнят си негови съученици.

Първо той е бил възпитаник на частно, а после - на държавно учебно заведение. Това са Международното училище в Гюмлинген и училището Лийбефелд, в Кьониц, край Берн.

В Швейцария той завършва средното си образование след което се завръща в Пхенян, където е приет във военната академия.

В различни блогове изтече неофициална информация, че Ким Чен-ир е умрял в началото на седмицата в бронирания влак при завръщането си от инспекция в провинцията. Бившият лидер на Северна Корея е издъхнал в ръцете на личния си лекар, който неуспешно се е опитвал да го реанимира.

Смъртта на Ким Чен-ир е крита няколко дни, докато се постигне договорка между различните групировки за разпределянето на властта.

В средата на 2010 г. в международните медии изтече информация, че Ким Чен-ир е прехвърлил на своя син и вероятен приемник Ким Чен-ун всичките си авоари в швейцарски банки.

Финансовата операция е била уредена от Ли Чол, бивш посланик на КНДР в Швейцария, с когото Ким Чен - ир е близък от години.

Авоарите на Любимия ръководител, за чийто размер може само да се гадае, са вече на името на младия Ким, така, че той да може да се разпорежда с тях.

Наследник на милиони в чужбина, европейски възпитаник, но наследник на династия в последната комунистическа страна в света Ким Чен-ун е изправен пред предизвикателството да проведе необходимите реформи в разтърсвания от финансова криза свят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лада

    0 0 Отговор
    Най ме радва как тия голеееми вождове изградили процъфтяващите си държавици пращат децата си на училище при опаднали народи да се учат. Лицемерието няма край... уж диктатурата била много успяла, ама що в образованието си не вярват. Даже в собствените си банки не вярват. Ех, един б.....к по малко.
  • 2 дедо стефчо

    0 0 Отговор
    И в Северна Корея ще им замирише на перестройка :)
  • 3 кик

    0 0 Отговор
    нападнете света..ние сме с вас