Last news in Fakti

17 Декември, 2011 11:05 1 072 0

Пхенян се отказва от ядрената си програма

  • северна корея-
  • ядрена програма
Пхенян се отказва от ядрената си програма - 1
Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ир обича да се снима пред военни.Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея склони да прекрати своята програма за обогатяване на уран за военни цели, предаде АП.

По този начин комунистическият режим в Пхенян изпълни поставено от САЩ условие, за да бъдат подновени преговорите за разоръжаване и да й бъде оказана хуманитарна помощ.

Белият дом ще предостави на Северна Корея 240 хил. тона храни, съобщи анонимен дипломатически източник, цитиран от южнокорейската агенция Йонхап и в. "Чосон илбо". Пхенян се ангажира „да вземе първоначални мерки за денуклеаризация, включващи спиране на програмата му за обогатяване" на уран, уточни Йонхап.

Северна Корея обяви на 10 ноември тази година, че въвежда в експлоатация реактор с лека водав Йонбьон. Това стана една година след като американският учен Зигфрид Хекър предупреди, че съоръжението вече съществува, припомня АФП.

Според интернет сайт, който публикува сателитни снимки, изграждането на реактора напредва, но ще бъде пуснат в действие след две или три години.

Реакторите с лека вода се използват за граждански цели и според експерти с тях не може да се извлича плутоний за производство на оръжия, за разлика от урана, който бързо може да бъде обогатен до необходимото равнище.

Отказването от ядрената програма е отстъпка от Пхенян, притиснат от тежката икономическа криза и глада, предизвикан от колапса на плановото комунистическо селско стопанство в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА