Отидете към основна версия

1 724 7

Даниел Смилов: Властта се путинизира

  • даниел смилов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На прага на пълна путинизация сме. На базата на измислени и вече веднъж отхвърлени от съда обвинения КОНПИ е на път да затвори малкото останали независими вестници чрез спорни сметки за цената на приватизирани активи. Един ден в съда сигурно всички твърдения ще бъдат оборени, но вече ще имаме пълен медиен монопол. Това е целта на операцията, написа в профила си във фейсбук Даниел Смилов.

С този акт ГЕРБ ще завърши трансформацията си във втора производна на БКП. Политически Борисов възприе всички приоритети на БСП от 90-те години: ревизия и обвиняване на приватизацията за всички беди в обществото, медийна монополизация и месене в съдебната система, настояване за запазване на тесни икономически отношения с Русия, антилиберализъм и топла връзка с национализма и патриотарството. Нещо повече - ГЕРБ на практика прие централното обяснението на БСП за "провала на прехода" заради "грабителската приватизация", отричайки очевидната истина, че България беше разграбена ПРЕДИ приватизацията от 97-2001 г. със схеми "вход-изход" и необезпечени заеми от банките. Сриването на икономиката и финансовата система от 96-97 г. бе структурната причина за обезценяването на държавните активи - нещо, което ГЕРБ не искат да забележат. Така те де факто оневиняват БСП за най-големия политически и управленски провал по време на прехода, заради който изоставаме от останалите държави от Източна Европа.

Икономически пък ГЕРБ се превърна в инструмент на определена групировка, така както БСП стана патрон на създаването на "Мултигруп" и трибуквените мутренски конгломерати на 90-те. Групировката се вижда в огледалото на Борисов, но може и с просто око.

Сигурно има някакви други разлики между двете производни на БКП, но те са естетически, декоративни и свързани с биографиите и натюрела на лидерите им. И може би е време тези, които тръбят, че ГЕРБ била "дясното" в България, да се осъзнаят. Такова дясно имаше вече у нас през 90-те чрез БСП (което наричаше Желев "турчин с фес" и винеше Сорос за фалита на банките от 96-97 г.). А днес такова "дясно" има в Русия. В изобилие.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини