Отидете към основна версия

2 478 3

Нещата в църквата са ужасяващи

  • досиета-
  • светия синод-
  • дс-
  • тренчев-
  • подкрепа
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нещата са ужасяващи. Това заяви лидерът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев в коментар за публикуването на принадлежността на голяма част от Светия синод към бившата Държавна сигурност.

Тренчев припомни, че от синдиката с  няколко писма са искали и се е стигнало до изваждането на досиетата от Светия синод. Но има и други изборни длъжност – има епископи, които нямат епархия. Настояваме проверката да стигне до край, посочи лидерът на „Подкрепа”. Той огласи и немного известния факт, че има синдикат на свещениците.

Истината е единственият шанс да се оздрави тази вековна и безкрайно необходима на хората институция, подчерта Константин Тренчев.

Като миряни сме разочаровани и омерзени от това което излезе. Хората, които са ни учели на Христовото учение са служили на най-атеистичното острие на бившия режим, от гражданска гледна точка. От църковна гледна точка обаче, подчерта Тренчев, сътрудниците на ДС в църквата носят поне два тежки гряха.

Единият е симония. Това е купуване на длъжности, което е осъдено на Вселенските събори. Другият е вероотстъпничество, грях по-страшен от ереста, също осъден от Вселенските събори, посочи Тренчев. По думите му наказанието за това е низвержение.

Няма как главата на църквата да се възроди, песимист е Тренчев. Според него трябва да се иска помощ от другите поместни църкви. БПЦ трябва да поиска помощ от своите сестри-църкви, за да се справи с проблема.

Ние миряните, не трябва да допускаме свещениците да бъдат мачкани, подчерта лидерът на „Подкрепа”. Той заяви че и  тези които декларират, че се чувстват чисти, не трябва да бъдат толкова спокойни, защото процесът ще продължи, докато църквата се изчисти.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини