Last news in Fakti

17 Януари, 2012 16:17 2 518 3

Почти целият синод е бил в ДС

  • църква-
  • дс-
  • синод-
  • досие-
  • донос

Патриарх Максим обаче няма агентурно минало

Почти целият синод е бил в ДС - 1
Снимка: БГНЕС

11 от 15-те митрополити от Светия Синод на Българската православна църква са били сътрудници на бившата Държавна сигурност (ДС), обяви Комисията по досиетата на сайта си. Патриарх Максим няма агентурно минало.


Днешните владици са сътрудничили преди всичко за някогашното Шесто управление на ДС, наричано и "политическата полиция".
Всички митрополити с картончета са работили като агенти за Шести отдел на ДС, който е отговарял за „борба с политическата диверсия”.

В обявения списък са имената на: Старозагорският митрополит Галактион, Видинският митрополит Дометиан, Плевенският митрополит Игнатий, Сливенският митрополит Йоаникий, Великотърновският митрополит Григорий, на САЩ, Канада и Австралия митрополитът Йосиф, Врачанският митрополит Калиник, Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, Неврокопският митрополит Натанаил, Западно- и Средноевропейският митрополит Симеон, Русенският митрополит Неофит.

Сред обявените не са българският патриарх Максим, Ловчанскиият митрополит Гавриил, Пловдивският митрополит Николай и Доростолскиият митрополит Амвросий.

Старозагорският митрополит Галактион е работил за бившите комунистически служби под псевдонима Мишо, Неврокопският митрополит Натаил е бил агент Благоев, а Русенският митрополит Неофит се подвизавал като Симеонов.


Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който наскоро нашумя с „Линкълн”-а, който му бе поверен да кара, е работил под агентурните имена Ковачев и Владислав.


Сред обявените агенти са още Врачанският митрополит Калиник, Великотърновски митрополит Григорий, Сливенски митрополит Йоаникий, Плевенски митрополит Игнатий и Видински митрополит Дометиан.
Митрополит Йосиф, който отговаря за българската църква в САЩ, Канада и Австралия преди време сам обяви за миналото си в Държавна сигурност.


Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон също е бил щатен служител на Държавна сигурност.
От комисията обаче уточняват, че проверката в църквата продължава.


Миналия декември Комисията по досиетата заплаши висшия клир с глоба, ако не предостави личните данни на служителите там, за да бъдат проверени за агентурно минало. В края на същия месец Българската православна църква внесе в Комисията по досиетата списък на всички от ръководството на църквата.
На свой ред данъчните служби и инспекцията по труда започнаха проверка на Светия синод за похарчени държавни пари и плащани осигуровки по сигнал на КТ "Подкрепа".


Сред офицерите, които са вербували свещениците най-често се среща името на израствалия през годините в службата някой си Кирил Иванов Котов - първо оперативен работник, после - капитан, след това - майор...
Главният мюфтия от 2006 г. Мустафа Алиш Хаджи е бил агент Андрей, сочи още проверка на комисията сред Висшия мюсюлмански съвет (ВМС), която също продължава. Той е работел като агент и след 10.11.1989 г.
Освен него, Недим Хафъз Ибрахим Генджев, който бе председател на ВМС до април миналата година, също е работел за ДС като разузнавач II степен през 1973 г., а през 1977 г. е преназначен за инспектор IV степен.
Генджев е главен мюфтия по време на т.нар. "възродителен процес".


Недим Генджев и Мустафа Алиш Хаджи водеха дела в съда кой е законният главен мюфтия. Съдът реши накрая да признае Мустафа Алиш Хаджи за главен мюфтия.
Още няколко членове на Висшия мюсюлмански съвет имат с картончета в ДС.


Главата на Католическата църква в България - епископът на Софийско-Пловдивска епархия Георги Йовчев пък е бил агент Петър.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ШЕФА НА ПАПАТА

    2 0 Отговор
    АМИ ТОГАВА ПОЧТИ ЦЕЛИЯ СИНОД ДА СЕ МАХА ... БЪРЗО !
  • 2 ДС

    1 0 Отговор
    И каква стана тя, почти всички полтици, почти всички от синода, почти всички посланници, много други на ръководни позиции в големи компании са сътрудници на ДС. Че дайте и ние да се записваме там. Явно ДС е тласък към ръководните позиции в държавата. Още днеска утивам да се записвам за сътрудник на ДС:"КОВАЧНИЦАТА ЗА ЛИДЕРИ" :)
  • 3 поп кръстю

    0 0 Отговор
    Уговорили се съпруг и съпруга да пускат по едно бобово зърно в две затворени кутии при всяка своя изневяра.
    След 50 години отворили кутиите - в кутията на дядото имало 3 зърна, в кутията на бабата - нула.
    На изнинадания дядо бабата отговорила:
    - Ти от каде мислиш, че вземах боба, който ти варих цял живот ? ? ? . . .
    Затова е много любопитно:
    - От къде вземаха старата хартия за рециклиране заводите за тоалетна хартия от 1989 г., та чак до сега - ами как от къде - от изчезналите досиета на БЕЗБОЖНИЦИТЕ: мАКСИМ Софийски и кИРИЛ Варненски .