Last news in Fakti

27 Януари, 2012 17:02 1 211 1

Йоаникий: Никога не съм предавал, аз съм бил предаван

  • дс-
  • йоаникий-
  • досиета

Когато отидох да проверя досието си, видях едни картончета. Даже се изненадах, когато чух името „Кирилиевич” /името, което бе огласено като агентурно за Сливенския владика – б.р./. Очаквах нещо по-така. Как може за пръв път да се чуе нещо?! Като познавам себе си добре, никога не съм се подписвал, не съм правил доноси. А който ме е вербувал, той ще си отговаря“ .


Това заяви днес пред журналисти Сливенският митрополит Йоаникий по темата за доносниците във висшия клир, съобщи Радио Сливен нет. Сливенският владика пръв сред колегите си покани за специално изявление журналисти от цялата епархия – Сливен, Ямбол, Бургас. Той каза, че прави това, защото в момента е притеснен за паството си, от което никога не се е отдалечавал и не е пренебрегвал.


Владиката разказа, че единствената му среща с Кирил Котов била през август-септември 1986 година, преди пътувания на православни конференции в Шотландия и Швейцария.  “В София чух, че в някаква беседа с отговорни тогава ръководители, могат да те завербуват, без да те питат и без да се подписваш, без нищо”.
 

Митрополитът изрази учудване и от унищожаването на досието му. „За мен по-интересно беше, че на картончето пише, че на основание писмо с вх. № 1018 от 27 февруари 1990 година е разпоредено делото да бъде унищожено. „Кой е изпратил това писмо, не става ясно. Аз никога не съм изпращал такова писмо или молба, защото не съм знаел, че имам досие. Съжалявам, че това досие е унищожено, защото щеше да се види, че няма никакви мои декларации, подписи, доноси”.


 Владиката сподели и това, че преди 89-та е кръщавал и женил тайно, по волята на християните, че в по-младите си години е бил по-строг, нарушавал е границата в изискванията си, но с времето и това е преодолял и не му е било трудно да се извини и да поиска прошка за това. Защото, според владиката, когато искаш прошка си силната страна и си удовлетворен.


„Никога не съм предавал, аз съм бил предаван”, каза още Йоаникий, но не пожела да каже и едно име. Той сподели, че не е искал и да научи кой е писал срещу него, за да не преживее втори път разочарование. Духовните ми чеда не са смутени от това, което се говори и пише, каза още сливенският владика и подчерта, че през април ще станат 41 години, откакто служи в тази епархия. И това му дава увереност в правотата и в убедеността, че православието няма да загине.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кск

    0 0 Отговор
    пародия бойко ни лъже защо му вярваме на измислиците има толкова важни неща в българия има глад мизерия и нищо добро