Отидете към основна версия

25 088 64

Урок по затъпяване: Интервю с Бойко Борисов

  • бойко борисов-
  • интервю
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 25 април, 2018 година, "Репортери без граници" публикуваха традиционната си годишна класация за свободата на словото. В нея България отново пропадна спрямо досегашното си класиране – отиде на 111-то място.

По този повод водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев, който днес (4 май) беше един от двамата водещи на медията, задаващи въпроси на Бойко Борисов, обяви малко преди 7:00 сутринта, че го е срам. Интересно дали днес все още е така? Нека направим един бърз преглед на интервюто.

Основните дискутирани теми бяха корупцията, визитата на Волен Сидеров в Крим, неприемането на Истанбулската конвенция, словестните престрелки с президента, проблемът с двойния стандарт при храните, развитието на Западните Балкани. Какво се получи при дискусията:

1. Корупция. "Нека си извадят поуки, че трябва по-бърза работа в броенето на пари" – най-интересната реплика на Борисов относно работата на новата антикорупционна комисия. И той не е виновен, че това е най-интересното. Няма как да не е, при качеството на въпросите. Къде беше например въпросът относно предложението на Европейската комисия да бъде въведен инструмент за ограничаване и спиране на еврофондовете за държави, в които няма върховенство на правото? Тази тема е абсолютно табу специално в Нова телевизия, но не само! Къде беше въпросът специално по отношение на Иванчева: "Ами ако беше завалял дъжд на петата минута след задържането, пак ли щяха да броят пари на улицата?". Къде беше въпросът какво точно, буква по буква, пише в Наказателния кодекс за процедурата по арест на заподозрян за подкуп в особено големи размери и знае ли я Борисов? Ако не, знае ли на кого да се обади, за да го просветли?

2. Визитата на Сидеров в Крим. "С Волен Сидеров съм се разбрал по тази тема – има абсолютна гаранция за НАТО и ЕС", каза Борисов. Въпросите, които не чухме: "Знаете ли, че в момента действат санкции на ЕС срещу Крим специално заради туризма и как ще коментирате, че при посещението си в Крим Сидеров специално заговори за развиване на отношение в областта на туризма с Крим? Какъв сигнал е това към ЕС?". Можеше дори регламент да цитират г-н Николаев и г-жа Аделина Радева – регламент 1290/2014 - така щяха да си изпълнят журналистическата мисия да образоват, нищо че работят в частна, търговска телевизия.

3. Истанбулската конвенция. "Никога не съм бил инат", беше обяснението на Борисов защо оттегли ратифицирането на конвенцията, след като обясни, че насилието над жени е бич. Въпроси – а защо ГЕРБ не изготви промени в законодателството за по-строги наказания в това отношение, без да ратифицира Истанбулската конвенция, щом е толкова проблемна? Защо гласува "за" предложение на БСП по темата – за промяна на Наказателния кодекс, още на 4 април и досега това предложение не минава второ четене? И най-важното – г-н Борисов, като не сте инат, ако народът на референдум каже "да" на предложение да скочите от покрива на къщата си в Банкя, ще скочите ли?

4. Словесните престрелки с президента. Тук Борисов изприказва много, най-важното от което беше, че не можело да се мълчи, когато държавният глава ги напада. Въпрос – защо тогава г-н Борисов публично казахте, че ГЕРБ загуби президентските избори нарочно? Втори въпрос – защо не дадете на антикорупционната комисия закупуването на хеликоптери "Кугър" и "Пантер", след като, по Ваши думи, от 12 "Кугър" само 4 летят, заради пропуски в изискванията при обявяване на поръчката?

5. Проблемът с двойния стандарт при храните. "Аз съм отраснал с маргарин, маслото по време на социализма беше скъпо, редили сме се родителите по два-три дни на опашка да купим хумана, когато управляваше БСП", каза Борисов. Тук беше и единственият въпрос на място в интервюто – защо като са вредни палмовото масло и растителните мазнини, не бъдат забранени въобще? Само че въпросът трябваше да бъде повторен, потретен, подсетен, докато дойде що-годе адекватен отговор.

6. Западните Балкани. Въпросът, който не чухме: "Г-н Борисов, вече имаше няколко регионални срещи под егидата на България като председател на ЕС, в които не участваше Македония. Защо - нали стоплянето на отношенията със Скопие го обявихте за най-големия си външнополитически успех?"

В интервюто Бойко Борисов каза нещо много важно – журналистите трябва да решат проблемите със свободата на словото. Да, трябва. И трябва най-големите в бранша да дадат пример. Защото по-малките хем не се чуват, хем по-лесно се елиминират. Но когато има симбиоза между политически натиск и медии, тогава няма и адекватни въпроси, с които да бъде разкрита цялата грозна картина по всяка една тема. Има само рекорди по свобода на словото. И срам!

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини