Отидете към основна версия

12 903 34

Борисов правилно не се срещна с президента на Македония

  • божидар димитров-
  • бойко борисов-
  • македония

Божидар Димитров смята, че името на Македония няма значение

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„ Според мен името няма абсолютно никакво значение. Важното е кой живее в Македония и каква е националната идентичност на населението.

Трябва да направим това, което направи премиерът Бойко Борисов, който изгони президента Георге Иванов. Иначе дали ще е Северна Македония или Горна Македония е все тая.“ Това заяви историкът Божидар Димитров в интервю за ФАКТИ.

Той коментира последните спорове около името на Македония.

Подходящ избор ли е името Северна Македония?

Моята позиция е много по-различна от всички останали позиции. Според мен името няма абсолютно никакво значение. Важното е кой живее в Македония и каква е националната идентичност на населението. Северно от Македония има държава, наречена Косово. Там живеят албанци.

Те знаят, че са албанци и целият свят знае, че са албанци. Тази държава обаче се нарича Косово. Това е българско име, а не албанско. На юг има един остров, на който има държава Кипър. Там живеят кипърци, които знаят, че са гърци и ние знаем, че са гърци. Албанците не протестират срещу името Косово, нито кипърските гърци срещу името Кипър. Така и ние не би трябвало да се интересуваме от името, а от това какви хора живеят в Македония. За сега там живеят 1 200 000 македонци в кавички, около 120 000 българи, които имат български паспорти и са подписали документ, в който пише че са българи. Живеят около 600 000 албанци, 100 000 турци и 100 000 цигани.

Ние трябва да се борим не за име. Ние трябва да се борим за промяна на националната идентичност на населението на Македония. Тоест трябва да бъде извършен процес на ребългаризация. Това и става. Става бавно.

Не ни трябва да се занимаваме от глупости, които интересуват повече Сърбия и Русия. Те държат да има спор за името ,защото не искат Македония да е член на НАТО и ЕС. Гърция по свои собствени съображения също беше против името Македония.

Ние стояхме тук и заемахме страна. Не бива да заемаме страна. Трябва да направим това, което направи премиерът Бойко Борисов, който изгони президента Георге Иванов. Иванов директно заяви, че е македонист. Той разправяше: „Ние имаме само едно нещо. Само Македония ни остана и македонската история“. Нито Македония е тяхно името, нито историята е тяхна. Следователно въобще не трябваше да влиза в България след това, което направи в Македония. Иначе дали ще е Северна Македония или Горна Македония е все тая.

Може ли въз основата на името македонците да имат териториални претенции?

Как ще имат териториални претенции, като искат да влязат в ЕС. Те предварително се отказват от това. Какви претенции, към Северна Гърция ли? Вижте какво правим ние в Северна Гърция, където ние имахме териториални претенции. За известно време между 1913 и 1919 г. тя беше част от България. Ние се разхождаме там, купуваме земя и хотели.

Трябва ли България да заема позиция за името на Македония?

България не трябва да заема страна в този спор.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини