Last news in Fakti

16 Юни, 2018 20:10 1 822 1

Гърция е раздвоена за новото име на Македония

  • гърция-
  • македония-
  • протест-
  • северна македония-
  • алексис ципрас-
  • зоран заев

Протест в Атина против договора със Скопие

Гърция е раздвоена за новото име на Македония - 1
Снимки: БТА/АР

На площад "Синтагма" в Атина се провежда организиран протест против договора между Гърция и Македония за решаване на спора за името на бившата югославска република, съобщава агенция АНА-МПА.

Демонстрантите носят знамена на Гърция и знамена със звездата Вергина. Протестът е организиран чрез социалните мрежи. Организаторите призоваха демонстрантите да се съберат масово и утре в района на Преспа, където, както беше съобщено, премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев ще подпишат договора.

Същевременно в гръцкия парламент продължават дебатите, след което депутатите трябва да гласуват по поискания вот на недоверие на правителството на Ципрас.

Гърция е раздвоена за новото име на Македония

Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу протестиращи против договора за името на Македония пред парламента в Атина.

Очевидци казаха, че полицията е изстреляла най-малко два пъти сълзотворен газ срещу хора, които се опитали да се качат по стълбите пред сградата, разгневени от договореното споразумение.

Споразумението беше прието с недоволство от част от обществото и в двете страни.

Атина и Скопие се споразумяха новото име на бившата югославска република да бъде Република Северна Македония.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СаламАлеко

    4 1 Отговор
    За гърците "Македония" е свещенно име! То си е тяхно, лесно няма да приемат име на страна в която имат претенциии че имат нещо общо с Александър Велики!
Новини по държави: