Last news in Fakti

16 Юни, 2018 16:00 1 586 11

Нобелова награда за Заев и Ципрас?

  • зоран заев-
  • алексис ципрас-
  • македония-
  • северна македония-
  • нобелова награда

Американски професор предлага двамата премиери да бъдат номинирани заради постигнатия договор за името на Македония

Нобелова награда за Заев и Ципрас? - 1
Снимки: БТА/АР

Американският професор от университета "Джон Хопкинс" Едуард Джоузеф предлага премиерите на Македония и Гърция да бъдат номинирани за Нобелова награда за мир заради постигнатия договор за името на Македония, предаде агенция МИА.

В текст, публикуван в американското списание Foreign Policy, Джоузеф казва, че договорът "създава модел за справяне със сблъсъците за идентичността, които водят до конфликт не само на Балканите, а глобално", както и че повишава доверието в ЕС и в "цялостния западен проект" на Балканите.
Джоузеф обяснява на читателите как Гърция над десет години блокира пътя на Македония към НАТО и ЕС, увеличавайки напрежението в страната.

Затова визията на гръцкия премиер Алексис Ципрас е "изключителна", смята професорът. "За разлика от почти всички свои предшественици Ципрас разбра какво е предимството да освободи Гърция от ненужен товар в отношенията с ЕС и НАТО, както и със съседната си страна. Второ, Ципрас видя удобен случай в идването на власт на неговия колега реформатор в Скопие Зоран Заев", пише Джоузеф.

Нобелова награда за Заев и Ципрас?

Според него договорът е удар за Москва и за управляващите в Европа популисти.

Той подчертава, че с влизането на Македония в НАТО границите на страната се осигуряват. Джоузеф смята, че договорът ще има влияние и върху аспирациите на Босна към НАТО, както и че ще отслаби руското влияние в Сърбия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 xost

    1 4 Отговор
    а Ердоган...?
  • 2 Истината е,

    7 1 Отговор
    Че Нобеловата награда за мир от години вече раздават на който им дойде.
    Смешници

    Коментиран от #4, #5

  • 3 регулировчик

    4 1 Отговор
    Да я дадат на цру, наградата, щото то е двигателят на "мирния процес". Зорът е Македония да бъда прибрана в нато и ес, т.е. да бъде отдалечена от Русия. Иначе, ни ципрас, ни заев, щяха да се сетят да "решават" името на Македония.
  • 4 регулировчик

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Истината е,":

    "Който им дойде" удобен на... политическия... демократичен... американски... толерантен...
  • 5 ха ха ха

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Истината е,":

    само на престъпници я дават... само се чудя наш БОКО що не е класиран тука
  • 6 goni

    4 0 Отговор
    Може! Единственият проблем е че нищо чудно да им ги присъдят посмъртно!:) Като ги знам и едните и другите!:)
  • 7 Путин е говедо

    1 2 Отговор
    Но пък е полезно говедо. Сплотява цивилизования свят и укрепва отбранителните ни способности. При това без да спечели нищо освен презрение, санкции и мизерия за обезумялите си от античовешка пропаганда алкохолизирани нещастни тълпи от православни ислямисти, роби на режима.
  • 8 Т90

    2 0 Отговор
    Не мога да повярвам, че толкова държави се управляват от некомпетентни ОРГАНИ, и че това не се коментира много много. Премиери министри без познания по икономика по география по история.. лоша работа. Управляващите трябва да са експерти на ниво учени, та не разполагаме с кадри ли? Всичко е една далавера, просто това е примера пред всички ...
  • 9 Хахаха

    1 0 Отговор
    А Западните Бслкани ?????
    Хахаха
    А Боко Тиката ????
    Хахаха
  • 10 Порно

    4 0 Отговор
    А Баце пак ще дреме в залата
  • 11 SAAB

    0 0 Отговор
    А така....... " Западно-Балканския "оправач .....пак с пръстето у ....носа !