Отидете към основна версия

3 070 8

Студено отдалечаване

  • ангела меркел-
  • ес-
  • ек-
  • сащ-
  • германия

Америка и Европа след почти 2 години Тръмп

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В България се занимаваме с фалита на „Олимпик“ и с Търговския регистър, а през това време министърът на външните работи на Германия Хайко Маас написа статия в Handelsblatt, която може да преобърне битуващите представи за отношенията в Западния свят, а и изобщо в света.

Това коментира в профила си във „Фейсбук“ Георги Даскалов.

Втори ден медии и политици в Западна Европа се занимават с идеите на Маас, като в много от случаите, включително и в малкото български медии, които обърнаха внимание, акцентът е върху две конкретни предложения – създаване на независима от САЩ платежна система и на Европейски валутен фонд.

И в западните, и в българските коментари повечето мнения са, че това е неосъществимо.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел каза, че като цяло Маас е написал неща, които и тя мисли, но що се отнася до собствена платежна европейска система тя е по-скоро скептична.

Но в статията има неща, които са по-важни от конкретиката. Маас пише, че Европа и Америка вече не споделят ценности в такава степен, в каквото е било по време на Студената война и че Европейският съюз трябва да се еманципира от САЩ и да се опитва да балансира срещу глобалната свръхсила.

Заедно с това той казва, че партньорството в НАТО и борбата с тероризма не подлежат на обсъждане.

Когато отиде за първи път при Тръмп във Вашингтон и изтърпя конфуза с ръкостискането, Меркел рече, че на Америка вече не може да се разчита и Европа трябва да се оправя сама.

Маас просто пише това, което политиците в Европа започват да осъзнават – след десетилетия на почти пълна сдвоеност на САЩ с партньорите от отсамната страна на океана Тръмпова Америка поема курс, който не само не държи никаква сметка за европейските интереси, но и го прави арогантно.

Къде с намеци, но често и пряко Тръмп заплашва Европа, че Америка ще се оттегли от ангажиментите си по отношение на сигурността и смята, че като напомня на съюзниците у кого е тоягата, те ще станат по-отстъпчиви и сговорчиви.

Засега се получава обратното.

Европа – засега предимно Германия - започва да се зъби и статията на Маас е точно това. Впрочем, министърът пише, че в отговор на американските мита Европа може да наложи данък на Apple, Google, Facebook и други големи отвъдокеански компании, които изкарват нелоши пари в ЕС.

Работата е в това, че, макар и в икономическо отношение ЕС да е равностоен на САЩ, военно не може да се мери.

И докато това не се промени, преформулирането на отношенията с Америка ще е мъчна работа.

А иначе, обективно погледнато, когато става дума за международната политика, резултатите от почти двете години на Тръмп в Белия дом са дистанциране на доскорошните съюзници.

И един Господ знае какво може да стане, ако това продължи.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини