Отидете към основна версия

5 185 74

Бойко по телевизора: Интервюта - дежавюта

  • борисов-
  • оставка-
  • дежавю-
  • протести

И най-наивните вече са наясно, че правителството няма да подаде оставка

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всяко тв интервю на Борисов се развива по една и съща рецепта от неговата кухня. В началото премиерът е благ, смирен и диалогичен. Изчаква да разбере намеренията на събеседника. След като бързо се увери, че отсреща е "безопасна игла", постепенно сменя скоростите, като неусетно преминава във фазата на назиданието. Накрая си тръгва уж огорчен, че не са му дали да каже най-важното, насаждайки чувство за вина у клетия водещ, че не го е похвалил достатъчно.

Протести ли? Какво тук значат някакви протести, когато Европа праща положителен доклад. На кого да вярваме - на тези, които крещят под прозорците на властта, че живеят зле или на партньорите в Брюксел, които виждат друго от кабинетите си. Ами ако докладът беше лош, сам запита Борисов и почти си плю в пазвата.

Моментът, в който доплува спасителната сламка за премиера от Брюксел, навежда на не много приятни размисли за съгласувани действия за спасението на правителството в София. Прясно изцедени евро-хвалби, като сутрешен детокс-фреш за недоспал махмурлия. Имат си верен човек в България, пазят си го. Щом уморена и объркана Европа е опряла до българското правителство - халал да им е, ама то е тук, а те там.

Оставка ли? Че за какво?! Цените на горивата не зависят от нас, пък и те спадат, следователно няма основание за оставка. Нищо, че тези стойности са най-нетрайното нещо на света. Един шейх стига, с извинение, да изпусне газове и те стават други. Още един-два туита на Тръмп и гледай какво става.

Валери Симеонов ли? Грозна работа, но той не е просто вицепремиер, когото да изгониш като обикновен суджук от твоята партия - той е партиен лидер от управляващата коалиция. И си е проблем на Патриотите. На майките - хиляди извинения, ама...има си коалиционна култура

И за най-наивните, които са си правили някакви илюзии, вече трябва да е ясно - никой не се трогва и няма да се трогне от никакви протести. Оставка няма и няма да има.

Разбира се, всяко интервю на премиера не минава без убийствен хит, който дърпа албума нагоре в класацията. И при последното участие не беше по-различно. "Какво карахме до 90-а година, когато управляваше партията на г-н Радев? Тогава се чакаше по 12 години за кола, караше се само в неделя или събота". Тук се стои мирно и се свежда глава. А в коя партия беше по същото време авторът на това прозрение и кой отказваше да се деполитизира, когато хората под пагон трябваше да хвърлят партийните си билети...Няма кой да попита.

Едно премиерско интервю няма как да мине и без дежурните авто хвалби и традиционните обвинения към клетника Орешарски. И сега така. 50 милиона лева от пустата контрабанда, без която баба и дядо няма да сложат блажно на коледната трапеза, заминават към пощите за 40-левови коледни надбавки към пенсиите. Това са може би най-безумно похарчените пари два пъти в годината - общо 100 милиона лева за Коледа и Великден. За по една почерпка. Всеки може да помисли какво далеч по-смислено може да се направи със 100 милиона лева в разрушена България.

На протестиращите остава само едно - някак да обяснят на Борисов, че ако подаде оставка за трети път, ще бъде първият такъв премиер. Той обича да е пръв във всичко, може и да се навие...

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини