Отидете към основна версия

2 641 49

ЕНП и ПЕС се правят на ударени за ситуацията у нас

  • избори-
  • десница-
  • дсб-
  • енп-
  • пес

Скоро ще разберем дали смятащите се за "истинската" десница, ще преместят хоризонта на политиката си отвъд трамвайните ограничители по "Графа", втория лифт в Банско и проблемите на дивото къмпингуване

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По какво си приличат Партията на европейските социалисти /ПЕС/ и Европейската народна партия/ЕНП/? Вероятно по много признаци. Ние ще се спрем само на един. Този, който касае предизборната обстановка у нас. А именно - ръководствата и на двете партии не виждат или не желаят да видят реалната ситуация в родните левица и десница в навечерието на изборите за Европейски парламент. А най-вероятно виждат, но се правят на ударени.

И ако хората в ПЕС няма как да налеят ум и разум на лидера си, който вреди, както на брюкселската партия, така и на БСП в опита си да разцепи столетницата, то писмото на Джозеф Дол до родните десни буди истинско умиление. Дол призова за единен фронт на всички десни за евровота. Без съмнение, минаващо през смазваща доминация в квотите в полза на "отличниците" от ГЕРБ.

Ген.Атанас Атанасов не се забави с отговора. И тук квотите нямаха никакво значение. Парен каша духа. А пред автентичната, градската или както искате я наричайте, десница, отдавна няма паница за духане. Очакваше се участието в кабинета Борисов-2 да донесе негативи, но чак такова заличаване - не.

Тогавашните им министри Москов, Ненчев и Трайков станаха клиенти на проуратурата, а съдебните саги на "повелителя на ваксините" и неуспелия кандидат за президент се точат и до днес. Кожата отърва само "съвременният Никола Петков" и "най-големият страх на Путин", както умопомрачително бе наречен Ненчев в партийния му сайт.

Загубата на идентичност мина и през жонглирането с какви ли не партийни имена след фиаското с Борисов-2. В публичното пространство и до днес съществува понятието "бившият Реформаторски блок", а поотделно имаме ДБГ, ДСБ, най-новата формация "Да, България", общата формация Демократична България. И многострадалното СДС, което, за разлика от хората на Атанасов, дава вид, че писмото на Дол му е дошло дюшеш. И там са готови да преговарят с ГЕРБ за общо участие. Нищо, че "отношението ни към ГЕРБ е опозиционно". Ах, вие, страшилища...

След като отстъпиха без бой водещата сила в дясно на ГЕРБ, чийто лидер наричаха презрително "неука мутра", после му седнаха в скута и накрая пропаднаха в нищото, останалите изброените по-горе формации тръгват на поредни избори. В "Да, България" проведоха вътрешно допитване, което показа, че симпатиите на привържениците им за водач на листата падат върху дипломата Стефан Тафров. Тепърва ще се избистря и крайният формат на извънпарламентарната десница за вота. Единственото, което беше ясно и преди писмото на Дол, е че за каквито и да било договорки с ГЕРБ няма как да стане и дума. Атанасов беше пределно лаконичен - ГЕРБ вреди на имиджа на ЕНП с политиката си в България. Точка.

Следващите два месеца ще покажат дали бившите коалиционни партньори на ГЕРБ, които се смятат за истинската десница, ще преместят хоризонта на политиката си отвъд трамвайните ограничители по "Графа", втория лифт в Банско и проблемите на дивото къмпингуване.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини