Last news in Fakti

19 Март, 2019 10:17 2 636 49

ЕНП и ПЕС се правят на ударени за ситуацията у нас

  • избори-
  • десница-
  • дсб-
  • енп-
  • пес

Скоро ще разберем дали смятащите се за "истинската" десница, ще преместят хоризонта на политиката си отвъд трамвайните ограничители по "Графа", втория лифт в Банско и проблемите на дивото къмпингуване

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По какво си приличат Партията на европейските социалисти /ПЕС/ и Европейската народна партия/ЕНП/? Вероятно по много признаци. Ние ще се спрем само на един. Този, който касае предизборната обстановка у нас. А именно - ръководствата и на двете партии не виждат или не желаят да видят реалната ситуация в родните левица и десница в навечерието на изборите за Европейски парламент. А най-вероятно виждат, но се правят на ударени.

И ако хората в ПЕС няма как да налеят ум и разум на лидера си, който вреди, както на брюкселската партия, така и на БСП в опита си да разцепи столетницата, то писмото на Джозеф Дол до родните десни буди истинско умиление. Дол призова за единен фронт на всички десни за евровота. Без съмнение, минаващо през смазваща доминация в квотите в полза на "отличниците" от ГЕРБ.

Ген.Атанас Атанасов не се забави с отговора. И тук квотите нямаха никакво значение. Парен каша духа. А пред автентичната, градската или както искате я наричайте, десница, отдавна няма паница за духане. Очакваше се участието в кабинета Борисов-2 да донесе негативи, но чак такова заличаване - не.

Тогавашните им министри Москов, Ненчев и Трайков станаха клиенти на проуратурата, а съдебните саги на "повелителя на ваксините" и неуспелия кандидат за президент се точат и до днес. Кожата отърва само "съвременният Никола Петков" и "най-големият страх на Путин", както умопомрачително бе наречен Ненчев в партийния му сайт.

Загубата на идентичност мина и през жонглирането с какви ли не партийни имена след фиаското с Борисов-2. В публичното пространство и до днес съществува понятието "бившият Реформаторски блок", а поотделно имаме ДБГ, ДСБ, най-новата формация "Да, България", общата формация Демократична България. И многострадалното СДС, което, за разлика от хората на Атанасов, дава вид, че писмото на Дол му е дошло дюшеш. И там са готови да преговарят с ГЕРБ за общо участие. Нищо, че "отношението ни към ГЕРБ е опозиционно". Ах, вие, страшилища...

След като отстъпиха без бой водещата сила в дясно на ГЕРБ, чийто лидер наричаха презрително "неука мутра", после му седнаха в скута и накрая пропаднаха в нищото, останалите изброените по-горе формации тръгват на поредни избори. В "Да, България" проведоха вътрешно допитване, което показа, че симпатиите на привържениците им за водач на листата падат върху дипломата Стефан Тафров. Тепърва ще се избистря и крайният формат на извънпарламентарната десница за вота. Единственото, което беше ясно и преди писмото на Дол, е че за каквито и да било договорки с ГЕРБ няма как да стане и дума. Атанасов беше пределно лаконичен - ГЕРБ вреди на имиджа на ЕНП с политиката си в България. Точка.

Следващите два месеца ще покажат дали бившите коалиционни партньори на ГЕРБ, които се смятат за истинската десница, ще преместят хоризонта на политиката си отвъд трамвайните ограничители по "Графа", втория лифт в Банско и проблемите на дивото къмпингуване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гном

    26 9 Отговор
    Приличат си това е така и за това трябва да подкрепим Йончева .Тя е човека която показва далаверите .Сега всички на куп започнаха да харесват Станишев защото искат нещата да останат каквито са.За това призовавам гласувайте за смелите който искат промяна.Удобните Миков Мерджанов шайката трябва да бъдат изхвърлени завинаги.

    Коментиран от #2

  • 2 Реалист

    7 23 Отговор

    До коментар #1 от "гном":

    1-не си слагай сам плюсове. 2-МИЛИЙОНчева е доказан крадец от парите на КТБ. За 2 000 000 лева получени от Пловдивския панаир като държавно дружество ще я съдим отделно заедно със станигей. 3- мазна курна е най-доброто което можеха да си пожелаят ЕНП за Евроизборите - да изкараш от избирателните списъци председателя на 2та най-голяма парламентарна група в Европарламента е най-малкото егоистично дебилство. 4-гнома атанасов (абе атанасов това ти ли си) е най-мразения от синия сектор - не ни трябва още един болен от наполеонов синдром политик-джудже, пути ни е достатъчен. 5-курни разчиства надалеч всички които могат да са и вътрешнопартийна конкуренция а това отслабва редиците. Когато се бориш да стопиш 2-3 % разлика ОБЕДИНЯВАШ А НЕ РАЗЕДИНЯВАШ хората около себе си. 6-Гнома си е гном - вари го печи го, на пръст мирише
  • 3 😃АНАЛлизатор😂

    11 23 Отговор
    За всеки средно интелигентен човек е ясно, че идването на БСП на власт е равносилно на природно бедствие, за България. Но все още има хора, притиснати от немотията да вярват в чудеса.

    Коментиран от #6

  • 4 Марк Енгелс

    5 2 Отговор
    буржоазията, най-сетне, след създаването на едрата индустрия и на световния пазар, си извоюва изключителното политическо господство в съвременната представителна държава. Съвременната държавна власт е само комитет, който управлява общите работи на цялата буржоазна класа.

    Буржоазията изигра в историята извънредно революционна роля.

    Навсякъде, където извоюва господство, буржоазията разруши всички феодални, патриархални, идилични отношения. Тя безмилостно разкъса пъстрите феодални окови, които връзваха човека за неговите „естествени повелители“, и не остави никаква друга връзка между хората освен голия интерес, безсърдечното „плащане в брой“. Тя удави в ледената вода на егоистичната сметка свещения трепет на религиозния екстаз, на рицарското въодушевление, на еснафската сантименталност. Тя превърна личното достойнство в разменна стойност и на мястото на безбройните, гарантирани и придобити свободи постави само една свобода — безсъвестната свобода на търговията. С една дума, забулената с религиозни и политически илюзии експлоатация тя замени с откритата, безсрамна пряка, бездушна експлоатация.

    Буржоазията лиши от свещения ореол всички видове дейности, смятани досега за почетни и гледани с благоговеен трепет. Тя превърна лекаря, юриста, попа, поета, човека на науката в свои платени наемни работници.

    Буржоазията смъкна трогателно-сантименталното було на семейните отношения и ги сведе до чисто парични отношения.

    Коментиран от #12, #36

  • 5 Марк Енгелс

    4 1 Отговор
    Нуждата от все по-широк пласмент на нейните продукти гони буржоазията по цялото земно кълбо. Тя навсякъде трябва да проникне, навсякъде да се настани, навсякъде да установява връзки.

    Чрез експлоатацията на световния пазар буржоазията превърна производството и потреблението на всички страни в космополитически. За голямо огорчение на реакционерите тя изтръгна изпод нозете на промишлеността националната почва. Старинните национални отрасли на промишлеността са унищожени и биват унищожавани с всеки изминал ден. Изтикват ги нови индустрии, чието въвеждане е въпрос на живот за всички цивилизовани нации — индустрии, които вече не преработват местни суровини, а суровини от най-далечни земи, и чиито фабрикати се употребяват не само в дадената страна, но и във всички части на света. На мястото на старите потребности, задоволявани с местни продукти, възникват нови, за задоволяването на които са необходими продуктите на най-далечни страни и най-различни климати. На мястото на старото местно и национално самозадоволяване и затвореност идват всестранна размяна и всестранна зависимост на нациите една от друга. Това еднакво важи както за материалното, така и за духовното производство. Духовните произведения на отделните нации стават общо достояние. Националната едностранчивост и ограниченост стават все повече невъзможни и от многото национални и местни литератури се образува една световна литература.
  • 6 ГОВЕДАР

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "😃АНАЛлизатор😂":

    Анал притиснатите от мизерията са над 90 процента.Ти не знам от кой си но не вярвам да си от тия 10 процента щом четеш тия статии.Баровците от тия проблеми не се вълнуват тях ги интересуват сметките в овшорните зони.До като не разберем че тия който сме от големият процент заедно все ще сме на тоя хал.
  • 7 Марк Енгелс

    4 1 Отговор
    С бързото усъвършенстване на всички средства за производство, с безкрайно улеснените съобщения буржоазията въвлича в цивилизацията всички народи, включително и най-варварските. По-ниските цени на нейните стоки са тежката артилерия, с която тя събаря всички китайски стени, принуждава да капитулира и най-упоритата омраза на варварите към чужденците. Тя принуждава всички нации да усвоят буржоазния начин на производство, ако не искат да загинат; тя ги принуждава да въведат у себе си така наречената цивилизация, т.е. да станат буржоа. С една дума, тя си създава своя по свой образ и подобие.

    Буржоазията подчини селото на господството на града. Тя създаде огромни градове, във висока степен увеличи броя на градското население в сравнение със селското и по този начин изтръгна значителна част от населението от идиотизма на селския живот. Както направи селото зависимо от града, така тя постави варварските и полуварварските страни в зависимост от цивилизованите, селските народи — в зависимост от буржоазните народи, Изтока — в зависимост от Запада.
  • 8 Марк Енгелс

    4 1 Отговор
    Буржоазията все повече и повече премахва разпокъсаността на средствата за производство, на собствеността и на населението. Тя сгъсти населението, централизира средствата за производство и концентрира собствеността в ръцете на малцина. Необходима последица от това е политическата централизация. Независими, свързани почти само със съюзни отношения области с различни интереси, закони, правителства и мита се оказаха сплотени в една нация, с едно правителство, с едно законодателство, с един национален класов интерес, с една митническа граница.

    През време на своето едва стогодишно класово господство буржоазията създаде по-масови и по-колосални производителни сили, отколкото всички минали поколения, взети заедно. Покоряване на природните сили, машинно производство, приложение на химията в индустрията и земеделието, параходи, железници електрически телеграф, пригодяване за земеделска обработка на цели континенти, превръщане на реките в плавателни, цели, сякаш изпод земята измъкнати човешки маси — кой по-раншен век е могъл да подозира, че в недрата на обществения труд дремят такива производителни сили!
  • 9 Марк Енгелс

    4 1 Отговор
    И тъй, ние видяхме, че средствата за производство и размяна, на основата на които възникна буржоазията, са създадени във феодалното общество. На известно стъпало от развитието на тия средства за производство и размяна отношенията, в които феодалното общество е произвеждало и разменяло, феодалната организация на земеделието и манифактурата, с една дума, феодалните отношения на собственост, престанаха да отговарят вече на развилите се производителни сили. Те спъваха производството, вместо да го подпомагат. Те се превърнаха в окови за него. Тези окови трябваше да бъдат разбити — и бяха разбити.

    На тяхно място дойде свободната конкуренция със съответстващия й обществен и политически строй, с икономическото и политическото господство на буржоазната класа.

    Пред нашите очи се извършва подобно движение. Съвременното буржоазно общество със своите буржоазни отношения на производство и размяна, с буржоазните отношения на собственост, което като с магия е създало такива огромни средства за производство и размяна, прилича на оня магьосник, който не може вече да се справи с извиканите чрез неговите заклинания подземни сили.
  • 10 Марк Енгелс

    2 1 Отговор
    От десетилетия насам историята на индустрията и на търговията е само история на бунта на съвременните производителни сили против съвременните производствени отношения, против отношенията на собствеността, които са жизнени условия за буржоазията и нейното господство. Достатъчно е да споменем търговските кризи, които със своето периодическо повтаряне все по-заплашително поставят под въпрос съществуването на цялото буржоазно общество. През време на търговските кризи редовно се унищожава голяма част не само от произведените продукти, но дори и от вече създадените производителни сили. През време на кризите избухва обществена епидемия, която на всички по-раншни епохи би се сторила абсурдна — епидемията на свръхпроизводството. Обществото изведнъж се оказва върнато назад, в състояние на внезапно настъпило варварство; сякаш глад, всеобща унищожителна война са му отнели всички средства за живот; индустрията, търговията изглеждат унищожени — и защо? Защото обществото притежава твърде много цивилизация, твърде много средства за живот, твърде много индустрия, твърде много търговия.
  • 11 Марк Енгелс

    2 1 Отговор
    Производителните сили, които се намират в негово разположение, вече не служат за развитие на буржоазната цивилизация и на буржоазните имуществени отношения; напротив, те са станали прекомерно огромни за тия отношения и биват спъвани от тях; а когато производителните сили преодолеят тази спънка, те разстройват цялото буржоазно общество, поставят под заплаха съществуването на буржоазната собственост. Буржоазните отношения са станали твърде тесни, за да поберат създаденото от тях богатство. — Как буржоазията преодолява кризите? От една страна, с принудителното унищожаване на маса производителни сили; от друга страна, със завладяването на нови пазари и с по-основно експлоатиране на старите пазари. А как? Като подготвя по-всестранни и по-съкрушителни кризи и намалява средствата за предотвратяване на кризите.

    Оръжието, с което буржоазията срази феодализма, сега се насочва против самата буржоазия.

    Но буржоазията не само изкова оръжието, което й носи смърт; тя създаде и хората, които ще насочат срещу нея това оръжие — съвременните работници, пролетариите.
  • 12 Реалист

    3 7 Отговор

    До коментар #4 от "Марк Енгелс":

    Хахахахаа - препечатки от учебника по "Марксизъм-Ленинизъм"... Останаха ли още глупаци да вярват на тоя пасквил. Костов, Иванееее, ти ли си бе? Нали беше доцент по измислената наука "Полит-икономия" и после ни разказа играта на действителната икономика.
  • 13 Марк Енгелс

    3 1 Отговор
    Пролетариатът на всяка страна трябва, естествено, най-напред да се справи със своята собствена буржоазия.

    Като очертахме най-общите фази в развитието на пролетариата, ние проследихме повече или по-малко прикритата гражданска война в съществуващото общество до точката, когато тя избухва в открита революция и когато пролетариатът чрез насилствено събаряне на буржоазията установява своето господство.

    Всички досегашни общества са почивали, както видяхме, на антагонизма между потискащи и потиснати класи. Но за да може една класа да бъде потискана, трябва да й бъдат осигурени условия, при които тя да може да влачи поне своето робско съществуване. При крепостничеството крепостният селянин се добра до положение на член на комуната, както дребният буржоа под игото на феодалния абсолютизъм се добра до положението на буржоа. Съвременният работник, напротив, не се издига с напредъка на индустрията, а пада все по-ниско под условията за съществуване на своята собствена класа. Работникът става паупер и пауперизмът расте още по-бързо, отколкото населението и богатството. Това ясно показва, че буржоазията е неспособна да остане и занапред господстваща класа на обществото и да налага на цялото общество условията за съществуване на своята класа като регулиращ закон. Тя е неспособна да господства, защото е неспособна да осигури на своя роб дори робско съществуване и защото е принудена да го остави да изпадне до такова положение, при което тя трябва да го храни, вместо д
  • 14 Марк Енгелс

    1 1 Отговор
    Основното условие за съществуването и господството на буржоазната класа е натрупването на богатството в ръцете на частни лица, образуването и увеличаването на капитала; условието за съществуване на капитала е наемният труд. Наемният труд почива изключително на конкуренцията между работниците. Напредъкът на индустрията, чийто неволен носител е буржоазията, която е безсилна да му се съпротивлява, заменя разединението на работниците от конкуренцията с тяхното революционно обединяване чрез асоциацията. Така с развитието на едрата индустрия изпод краката на буржоазията се изплъзва самата основа, върху която тя произвежда и присвоява продуктите. Тя произвежда преди всичко своите собствени гробокопачи. Нейната гибел и победата на пролетариата са еднакво неизбежни.
  • 15 Марк Енгелс

    2 1 Отговор
    Теоретическите положения на комунистите съвсем не почиват на идеи, на принципи, измислени или открити от тоя или оня световен реформатор.

    Те са само общ израз на действителни отношения на водещата се класова борба, на извършващото се пред нашите очи историческо движение. Премахването на старите отношения на собствеността не е нещо присъщо изключително на комунизма.

    Всички отношения на собствеността са били подложени на постоянна историческа смяна, на постоянно историческо изменение.

    Например френската революция отмени феодалната собственост, като я замени с буржоазната собственост.

    Отличителна черта на комунизма е не премахването на собствеността въобще, а премахването на буржоазната собственост.

    Но съвременната буржоазна частна собственост е последният и най-пълен израз на такова производство и присвояване на продукти, което почива върху класови противоположности, върху експлоатацията на едни хора от други.
  • 16 Марк Енгелс

    3 1 Отговор
    Нас, комунистите, ни упрекват, че сме искали да премахнем лично придобитата, изработена със свой труд собственост, собствеността, която била основата на всяка лична свобода, дейност и самостоятелност.

    Изработена, придобита, припечелена със свой труд собственост! За дребнобуржоазната, дребноселската собственост ли говорите, която предхождаше буржоазната собственост? Ние няма нужда да я премахваме — развитието на индустрията я премахна и всекидневно я премахва.

    Или говорите за съвременната буржоазна частна собственост?

    Но нима наемният труд, трудът на пролетария, му създава собственост? Съвсем не. Той създава капитал, т.е. собствеността, която експлоатира наемния труд, собствеността, която може да се увеличава само при условие, че поражда нов наемен труд, за да го експлоатира отново. Собствеността в своя съвременен вид се движи в противоположността между капитал и наемен труд. Да разгледаме двете страни на тая противоположност.

    Да бъдеш капиталист — това значи да заемаш не само чисто лично, но и обществено положение в производството. Капиталът е колективен продукт и може да бъде приведен в движение само от общата дейност на много членове на обществото, а в последна сметка — само от общата дейност на всички членове на обществото.
  • 17 Марк Енгелс

    3 1 Отговор
    Значи в буржоазното общество миналото господства над настоящето, а в комунистическото общество — настоящето над миналото. В буржоазното общество капиталът има самостоятелност и индивидуалност, докато трудещият се индивид е лишен от самостоятелност и е обезличен.

    И премахването на тези отношения буржоазията нарича унищожение на личността и на свободата! Тя е права. Действително касае се за премахване на буржоазната личност, на буржоазната самостоятелност, на буржоазната свобода.

    В рамките на днешните буржоазни производствени отношения под свобода разбират свобода на търговията, свобода на покупката и продажбата.

    Но отпадне ли търгашеството — отпада и свободното търгашество. Приказките за свобода на търгашеството, както и всички други надути речи на нашите буржоа за свобода имат въобще смисъл само по отношение на несвободното търгашество, на потиснатия градски жител от средновековието, но не и по отношение на комунистическото премахване на търгашеството, на буржоазните производствени отношения и на самата буржоазия.
  • 18 Марк Енгелс

    3 1 Отговор
    Вие се ужасявате от това, че ние искаме да премахнем частната собственост. Но във вашето сегашно общество частната собственост е премахната за девет десети от неговите членове; тя съществува именно защото не съществува за девет десети. Вие ни упреквате следователно, че искаме да премахнем една собственост, която предполага като необходимо условие липсата на собственост у огромното мнозинство на обществото.

    С една дума, вие ни упреквате, че искаме да премахнем вашата собственост. Да, ние действително искаме това.

    От момента, когато трудът вече не ще може да бъде превръщан в капитал, в пари, в поземлена рента, накъсо — в обществена сила, която може да бъде монополизирана, т.е. от момента, когато личната собственост вече не ще може да се превръща в буржоазна собственост — от тоя момент, заявявате вие, личността е унищожена.

    Значи вие признавате, че под личност разбирате само буржоата, буржоазния собственик. Такава личност действително трябва да бъде унищожена.

    Комунизмът не отнема никому възможността да присвоява обществени продукти, той отнема само възможността чрез това присвояване да се подчинява чужд труд.
  • 19 комунистът е свиня

    2 6 Отговор
    Хахахааааа Елена Офшоркова
  • 20 Марк Енгелс

    2 2 Отговор
    Комунизмът не отнема никому възможността да присвоява обществени продукти, той отнема само възможността чрез това присвояване да се подчинява чужд труд.

    Възразяват, че с премахването на частната собственост щяла да престане всяка дейност и да настъпи всеобща леност.

    Ако е така, буржоазното общество би трябвало отдавна да е загинало от леност: защото в него онзи, който се труди, нищо не придобива — а онзи, който придобива, не се труди. Всички опасения се свеждат до тавтологията, че вече няма да има наемен труд, щом няма вече капитал.

    Всички възражения, насочени против комунистическия начин на присвояване и производство на материални продукти, се разпростират също и върху присвояването и производството на духовни продукти. Както унищожаването на класовата собственост е за буржоата унищожаване на самото производство, така и унищожаването на класовото образование е за него равносилно на унищожаване на образованието въобще.

    Образованието, чиято загуба той оплаква, за грамадното мнозинство е превръщане на човека в машина.

    Но не спорете с нас, като преценявате премахването на буржоазната собственост от гледището на вашите представи за свобода, образование, право и т.н. Самите ваши идеи са продукт на буржоазните отношения на производство и собственост, също както вашето право е само издигнатата в закон воля на вашата класа — воля, чието съдържание се определя от материалните условия на живот на вашата класа.
  • 21 Марк Енгелс

    1 2 Отговор
    Унищожаване на семейството! Дори и най-радикалните се възмущават от това гнусно намерение на комунистите.

    Върху какво почива съвременното, буржоазното семейство? Върху капитала, върху частната печалба. Напълно развито то съществува само за буржоазията; но то намира своето допълнение в принудителното безбрачие на пролетариите и в публичната проституция.

    Буржоазното семейство, естествено, ще отпадне с отпадането на това негово допълнение, а двете заедно ще изчезнат с изчезването на капитала.(тоест отпадане на безбрачието и проституцията, при пълен комунизъм с нула буржоазни отношения)

    Или вие ни упреквате, че искаме да премахнем експлоатацията на децата от техните родители? Ние признаваме това престъпление.

    Но вие казвате, че като заменяме домашното възпитание с обществено, ние премахваме най-скъпите за човека отношения.

    А нима и вашето възпитание не се определя от обществото? Нима то не се определя от обществените отношения, в които вие възпитавате, от пряката или косвена намеса на обществото чрез училището и т.н.? Комунистите не измислят въздействието на обществото върху възпитанието; те само изменят характера на възпитанието, изтръгват го от влиянието на господстващата класа.

    Буржоазните фрази за семейство и възпитание, за нежни отношения между родители и деца вдъхват толкова повече отвращение, колкото повече се разкъсват всички семейни връзки сред пролетариата вследствие развитието на едрата индустрия, колкото повече децата се превръща
  • 22 Марк Енгелс

    1 1 Отговор
    Буржоазните фрази за семейство и възпитание, за нежни отношения между родители и деца вдъхват толкова повече отвращение, колкото повече се разкъсват всички семейни връзки сред пролетариата вследствие развитието на едрата индустрия, колкото повече децата се превръщат в прости търговски артикули и работни инструменти.

    Но вие, комунистите, искате да въведете общност на жените — крещи ни в хор цялата буржоазия.

    Буржоата гледа на своята жена само като на оръдие за производство. Той чува, че оръдията за производство трябва да се използват общо, и, естествено, мисли, че и участта на жените ще бъде такава.

    Той и не подозира, че се касае именно за премахване положението на жената като просто оръдие за производство.

    Впрочем няма нищо по-смешно от високоморалния ужас на нашите буржоа по повод мнимата официална общност на жените на комунистите. Комунистите няма защо да въвеждат общност на жените, тя почти винаги е съществувала.

    Нашите буржоа, като не се задоволяват с това, че имат на разположение жените и дъщерите на своите работници — за официалната проституция и да не говорим, — намират особено голямо удоволствие в това, взаимно да съблазняват съпругите си.
  • 23 Марк Енгелс

    1 1 Отговор
    Буржоазният брак е в действителност общност на съпругите. Комунистите биха могли да бъдат упрекнати най-многото в това, че на мястото на лицемерно прикритата общност на жените искали да въведат официална, открита общност на жените. Впрочем от само себе си се разбира, че с премахването на сегашните производствени отношения ще изчезне и произтичащата от тях общност на жените, т.е. официалната и неофициалната проституция.(общност на жените-тоест общи жени - проституцията, което е антифеминизъм, лявото признава правата за свобода на жената и всички същества)

    По-нататък, упрекват комунистите, че искали да премахнат отечеството, националността.

    Работниците нямат отечество. Не може да им се отнеме това, което те нямат. Тъй като пролетариатът трябва преди всичко да завоюва политическото господство, да се издигне до положението на национална класа, да се конституира като нация, той сам е вече национален, макар и съвсем не в буржоазен смисъл.
  • 24 Марк Енгелс

    1 1 Отговор
    Националната обособеност и противоположностите между народите изчезват все повече с развитието на буржоазията, със свободата на търговията, със световния пазар, с еднообразието на индустриалното производство и съответстващите му условия на живот.

    Господството на пролетариата още повече ще ускори тяхното изчезване. Обединяване на усилията, поне на цивилизованите страни, е едно от първите условия за неговото освобождение.

    В същата степен, в която ще бъде премахната експлоатацията на един индивид от друг, ще бъде премахната и експлоатацията на една нация от друга.

    Заедно с противоположността между класите в нацията ще отпаднат и враждебните отношения между нациите.

    Обвиненията против комунизма, издигани от религиозни, философски и изобщо от идеологични гледни точки, не заслужават подробно разглеждане.

    Нужно ли е особено дълбокомислие, за да се разбере, че заедно с жизнените условия на хората, с техните обществени отношения, с тяхното обществено битие се изменят и техните представи, възгледи и понятия — с една дума, тяхното съзнание?

    Коментиран от #37

  • 25 Марк Енгелс

    1 1 Отговор
    „Но — ще ни кажат — вярно е, че религиозните, моралните, философските, политическите, правните и т.н. идеи са се видоизменяли в хода на историческото развитие. Обаче религията, моралът, философията, политиката, правото винаги са се запазвали в това непрекъснато изменение.

    При това съществуват вечни истини като свобода, справедливост и т.н., които са общи за всички стадии на общественото развитие. А комунизмът премахва вечните истини, премахва религията, морала, вместо да ги преобрази; следователно той противоречи на целия досегашен ход на историческото развитие“.

    До какво се свежда това обвинение? Историята на всички досегашни общества се е движила в класови противоположности, които в разните епохи са вземали различни форми.

    Но каквато и форма да са вземали те, експлоатацията на една част от обществото от друга е общ факт за всички минали векове. Затова не е чудно, че общественото съзнание на всички векове въпреки цялото разнообразие и различие, се движи в определени общи форми, във форми на съзнанието, които напълно ще изчезнат само с окончателното изчезване на класовата противоположност. (в Рая не е нужно да мислиш за справедливост, както в планината за чист въздух)
  • 26 Марк Енгелс

    1 1 Отговор
    Но да оставим възраженията на буржоазията, против комунизма.

    По-горе вече видяхме, че първата крачка в работническата революция е превръщането на пролетариата в господстваща класа, извоюването на демокрацията.

    Пролетариатът ще използва своето политическо господство, за да изтръгне постепенно от буржоазията целия капитал, да централизира всички средства за производство в ръцете на държавата, т.е. на организирания като господстваща класа пролетариат, и колкото може по-бързо да увеличи масата на производителните сили.

    Разбира се, това може да стане на първо време само с деспотична намеса в правото на собственост и в буржоазните производствени отношения, т.е. чрез мерки, които икономически изглеждат недостатъчни и несъстоятелни, но които в хода на движението надрастват сами себе си[5] и са неизбежни като средство за преврат в целия начин на производство.
  • 27 Матей

    0 0 Отговор
    А ситуацията е следната:управляващата мафия стигна дотам да подлага на битов и институционален терор обикновени граждани.Напоследък по тв. зачестиха коментарите за промяна на закона за етажна собственост.Настояват неживущите в апартаментите си да плащат наравно с другите,за ток,вода,асансюор,ремонти и пр.Това е живо издевателство и никога не е било такова чудо и грабеж,да се плаща за нещо,което не се потребява.Щели да пускат в ход и съдии-изпълнители,за да пресолят манджата и конфликтите да бъдат ефективни.Тия изверги се самозабравят,не зачитат ни конституция,ни лична собственост,ни елементарен морал.Какво да очакваш от едни примитивни същества,озверели от лакомия и чорбаджийска дързост.Гербаджийските циганизми трябва да приключат и заклеймят след скорошното им падане от власт.
  • 28 Марк Енгелс

    0 1 Отговор
    Тези мерки, разбира се, ще бъдат различни в различните страни.

    Все пак в най-напредналите страни ще могат да бъдат почти навсякъде приложени следните мерки:

    1. Експроприация на поземлената собственост и използване на поземлената рента за покриване на държавните разходи.

    2. Висок прогресивен данък.

    3. Премахване правото на наследство.

    4. Конфискация на имуществото на всички емигранти и бунтовници.

    5. Централизация на кредита в ръцете на държавата чрез една национална банка с държавен капитал и изключителен монопол.

    6. Централизация на целия транспорт в ръцете на държавата.

    7. Увеличаване броя на държавните фабрики, средствата за производство, пригодяване за обработване и подобряване на земите по общ план.

    8. Еднаква задължителност на труда за всички, създаване на индустриални армии, особено за земеделието.

    9. Съединение на земеделието с индустрията, мерки за постепенно отстраняване на различието между града и селото.

    10. Обществено и безплатно възпитание на всички деца. Премахване на фабричния труд на децата в сегашната му форма. Свързване на възпитанието с материалното производство и т.н.
  • 29 Марк Енгелс

    1 1 Отговор
    Политическата власт в собствения смисъл на думата е организираното насилие на една класа за потискане на друга. Когато пролетариатът в борбата си против буржоазията необходимо се обедини в класа, когато чрез революция превърне себе си в господстваща класа и като господстваща класа насилствено премахне старите производствени отношения, той заедно с тези производствени отношения унищожава условията за съществуване на класовата противоположност, унищожава класите въобще, а с това и своето собствено господство като класа.

    На мястото на старото буржоазно общество с неговите класи и класови противоположности идва една асоциация, в която свободното развитие на всекиго е условие за свободното развитие на всички.
  • 30 Марк Енгелс

    1 1 Отговор
    Френската и английската аристокрация по своето историческо положение беше призвана да пише памфлети против съвременното буржоазно общество. Във френската юлска революция от 1830 г. и в английското движение за парламентарна реформа тя още веднъж беше бита от омразния парвеню. За сериозна политическа борба не може вече да става дума. Оставаше й само литературната борба. Но и в областта на литературата старите фрази от времето на реставрацията[1] бяха станали вече невъзможни. За да възбуди симпатии, аристокрацията трябваше да даде вид, че не държи на своите собствени интереси и че формулира своя обвинителен акт против буржоазията само в интереса на експлоатираната работническа класа. Тя си доставяше удовлетворение, като съчиняваше пасквили за своя нов властелин и му нашепваше на ухото повече или по-малко зловещи пророчества.

    Така възникна феодалният социализъм — полупогребална песен и полупасквил, полуотглас от миналото и полузаплаха за бъдещето, понякога улучващ буржоазията в самото й сърце с горчива, остроумна, язвителна присъда, но винаги разсмиващ поради пълната си неспособност да разбере хода на съвременната история. (има предвид национал-социализмът и фашизмът)
  • 31 Марк Енгелс

    0 1 Отговор
    Аристокрацията размахваше като знаме пролетарската просяшка торба, за да поведе народа подир себе си. Но винаги, когато той тръгнеше след нея, съглеждаше на задника й старите феодални гербове и се разбягваше с гръмък и непочтителен смях.

    Тази комедия разиграха част от френските легитимисти и „Млада Англия“.

    Когато феодалите доказват, че техният начин на експлоатация се различава от буржоазната експлоатация, те забравят само, че те са експлоатирали при съвсем други, сега вече отживели обстоятелства и условия. Когато те изтъкват, че при тяхното господство не е съществувал съвременният пролетариат, те забравят само, че именно съвременната буржоазия е необходим продукт на техния обществен строй.

    Впрочем те толкова малко крият реакционния характер на своята критика, че тяхното главно обвинение против буржоазията се състои именно в това, че при нейното господство се развива една класа, която ще вдигне във въздуха целия стар обществен строй.

    Те много повече упрекват буржоазията в това, че създава революционен пролетариат, отколкото че изобщо създава пролетариат. (говори за крайнодясното)
  • 32 Марк Енгелс

    0 1 Отговор
    Впрочем те толкова малко крият реакционния характер на своята критика, че тяхното главно обвинение против буржоазията се състои именно в това, че при нейното господство се развива една класа, която ще вдигне във въздуха целия стар обществен строй.

    Те много повече упрекват буржоазията в това, че създава революционен пролетариат, отколкото че изобщо създава пролетариат.

    Затова в политическата практика те участват във всички насилствени мерки против работническата класа, а в обикновения живот, въпреки всичките си надути фрази, не изпускат случая да събират златните ябълки[3] и да разменят вярност, любов и чест срещу печалба от търговия с овча вълна, захарно цвекло и ракия.[4]

    Както попът винаги е вървял ръка за ръка с феодала, така попският социализъм върви с феодалния.

    Няма нищо по-лесно от това, да се придаде на християнския аскетизъм социалистическа окраска. Нима християнството не ратуваше също против частната собственост, против брака, против държавата? Нима то не проповядваше вместо тях благотворителност и просия, безбрачие и умъртвяване на плътта, манастирски живот и църква? Християнският социализъм е само светената вода, с която попът ръси озлоблението на аристократа.(за крайно дясното, за националсоциализмът, фашизмът)
  • 33 Марк Енгелс

    0 1 Отговор
    б) Дребнобуржоазният социализъм

    Феодалната аристокрация не е единствената съборена от буржоазията класа, чиито условия на живот в съвременното буржоазно общество се влошиха и отмират. Средновековните градски жители и дребните селяни бяха предшествениците на съвременната буржоазия. В по-слабо развитите в индустриално и търговско отношение страни тази класа все още вегетира наред с възхождащата буржоазия.

    В ония страни, в които се е развила съвременната цивилизация, се е образувала — и като допълнителна част на буржоазното общество постоянно отново се образува — нова дребна буржоазия, която се люшка между пролетариата и буржоазията. Но конкуренцията непрестанно смъква нейните членове в редовете на пролетариата и с развитието на едрата индустрия те виждат как се приближава времето, когато съвсем ще изчезнат като самостоятелна част на съвременното общество и ще бъдат заместени в търговията, в манифактурата и в земеделието с надзиратели и служители.
  • 34 Марк Енгелс

    1 1 Отговор
    В страни като Франция, където селяните съставят много повече от половината от населението, беше естествено да се появят писатели, които, заставайки на страната на пролетариата, против буржоазията, в своята критика на буржоазния строй прилагаха към него дребнобуржоазен и дребноселски мащаб и защитаваха делото на работниците от дребнобуржоазно гледище. Така възникна дребнобуржоазният социализъм. Сисмонди стои начело на този вид литература не само във Франция, но и в Англия.

    Този социализъм извънредно остроумно разкриваше противоречията в съвременните производствени отношения. Той разбули лицемерните труфила на икономистите. Той неопровержимо доказа разрушителното действие на машинното производство и на разделението на труда, концентрацията на капиталите и на земевладението, свръхпроизводството, кризите, неизбежната гибел на дребните буржоа и селяни, мизерията на пролетариата, анархията в производството, крещящото неравенство в разпределението на богатството, унищожителната индустриална война между отделните нации, разложението на старите нрави, на старите семейни отношения и на старите националности.
  • 35 Morgoth

    1 0 Отговор
    Истинска и неистинска десница? WTF? ГЕРБ са център-дясно като икономика и чист център по либерално-консервативната линия. Така наречената градска десница са дясно-либерални. А "Да България" е по-скоро ляво-либерална - това което в България би трябвало да е БСП, но пък те са леви консерватори. Измеренията просто са 2 и всяка партия си има своето място. Няма истински и неистински.
  • 36 Morgoth

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Марк Енгелс":

    Леле колко си изакал ... ужас
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Марк Енгелс

    1 0 Отговор
    2. Консервативният, или буржоазният, социализъм

    Известна част от буржоазията желае да излекува социалните недъзи, за да осигури съществуването на буржоазното общество.

    Тук спадат икономисти, филантропи, хуманисти, дейци за подобряване положението на трудещите се класи, организатори на благотворителността, членове на дружествата за закрила на животните, основатели на въздържателни дружества, всевъзможни реформатори на дребно. Този буржоазен социализъм е разработен дори в цели системи.

    Като пример ще приведем „Философия на нищетата“ от Прудон.

    Буржоата социалисти искат да запазят условията на живот на съвременното общество, но без борбите и опасностите, които неизбежно произтичат от тях. Те искат да запазят съществуващото общество, но без онези елементи, които го революционизират и разлагат. Те искат да има буржоазия без пролетариат. Буржоазията си представя света, в който тя господства, естествено, като най-добрия свят. Буржоазният социализъм разработва тая утешителна представа в повече или по-малко цялостна система. Като призовава пролетариата да осъществи неговата система и да влезе в новия Ерусалим, той всъщност иска само пролетариатът да си остане в сегашното общество, но да се откаже от своята враждебна представа за това общество.
  • 39 Марк Енгелс

    1 0 Отговор
    Но под изменение на материалните условия на живот този социализъм съвсем не разбира премахване на буржоазните производствени отношения, което е възможно само по революционен път, а административни подобрения, които се извършват върху почвата на тези производствени отношения, значи с нищо не изменят отношенията между капитал и наемен труд, а в най-добрия случай само намаляват за буржоазията разходите по нейното господство и опростяват нейното държавно стопанство.

    Своя най-подходящ израз буржоазният социализъм намира едва когато се превръща в чисто ораторска фраза.

    Свободна търговия! — в интерес на работническата класа; покровителствени мита! — в интерес на работническата класа; затвори с отделни килии! — в интерес на работническата класа: това е последната, единствената сериозно казана дума на буржоазния социализъм.

    Социализмът на буржоазията се състои именно в твърдението, че буржоата са буржоа — в интереса на работническата класа.
  • 40 Марк Енгелс

    1 0 Отговор
    3. Критично-утопичният социализъм и комунизъм

    Ние не говорим тук за литература, която във всички велики революции на новото време е изразявала исканията на пролетариата (съчиненията на Бабьоф и др.).

    Първите опити на пролетариата непосредствено да осъществи своите собствени класови интереси във време на всеобщо възбуждение, в периода на събаряне на феодалното общество, неизбежно се проваляха поради неразвитостта на самия пролетариат, а също и поради липсата на материални условия за неговото освобождение, тъй като тези условия са продукт едва на буржоазната епоха. Революционната литература, която съпровождаше тия първи движения на пролетариата, по своето съдържание е неизбежно реакционна. Тя проповядва всеобщ аскетизъм и груба уравниловка.

    В собствения смисъл на думата социалистически и комунистически системи, системите на Сен Симон, Фурие, Оуен и т.н., се появяват през първия, неразвития период на борбата между пролетариата и буржоазията, които ние изложихме по-горе (виж „Буржоазия и пролетариат“).
  • 41 Марк Енгелс

    0 0 Отговор
    Наистина те съзнават, че в своите планове застъпват главно интересите на работническата класа като най-страдащата класа. За тях пролетариатът съществува именно само като най-страдаща класа.

    Но вследствие на неразвитата форма на класовата борба, както и на тяхното собствено положение в живота, те се считат стоящи високо над тази класова противоположност. Те искат да подобрят положението на всички членове на обществото, даже и на намиращите се в най-добри условия. Затова те непрекъснато апелират към цялото общество без разлика и даже предимно към господстващата класа. Достатъчно било само да се разбере тяхната система, за да бъде тя призната като най-добрия възможен план за най-доброто възможно общество.

    Затова те отхвърлят всяко политическо и особено всяко революционно действие; искат да постигнат своята цел по мирен път и се опитват да прокарат пътя за новото обществено евангелие с дребни и, разбира се, несполучливи експерименти със силата на примера.
  • 42 Марк Енгелс

    1 0 Отговор
    По какво се различава пролетарият от роба?

    Отговор: Робът е продаден веднъж завинаги, а пролетарият трябва сам да се продава ежедневно и ежечасно. Всеки отделен роб е собственост на определен господар и поради заинтересоваността на последния съществуването на роба, колкото и да е мизерно, е вече осигурено. А отделният пролетарий е, така да се каже, собственост на цялата буржоазна класа. Неговият труд се купува само тогава, когато някой се нуждае от него, и затова неговото съществуване не е осигурено. Това съществуване е осигурено само за класата на пролетариите като цяло. Робът стои извън конкуренцията, пролетарият се намира в условията на конкуренцията и чувства всички нейни колебания.
  • 43 Марк Енгелс

    1 0 Отговор
    Възможно ли е да се унищожи наведнъж частната собственост?

    Отговор: Не, не е възможно, както не е възможно наведнъж да се увеличат съществуващите производителни сили в размери, необходими за създаването на общественото стопанство. Ето защо приближаващата се, както по всичко изглежда, революция на пролетариата ще може само постепенно да преобразува днешното общество и само тогава ще унищожи частната собственост, когато ще бъде създадена необходимата за тази цел маса от средства за производство.

    18-и въпрос. Какъв ще бъде ходът на тази революция?

    Отговор: Преди всичко тя ще създаде демократичен строй и с това пряко или косвено ще установи политическо господство на пролетариата. Демокрацията би била съвсем безполезна за пролетариата, ако тя не се използва веднага като средство за провеждане на широки мероприятия, които непосредствено ще посегнат върху частната собственост и ще осигурят съществуването на пролетариата. Най-важни от тези мероприятия, които по необходимост произтичат от съществувалите сега условия, са следните:

    1) Ограничаване на частната собственост: прогресивен данък, висок данък върху наследствата, отменяване на наследството по странична линия (братя, племенници и т.н.), принудителни заеми и т.н.

    2) Постепенна експроприация на поземлените собственици, фабрикантите, притежателите на железници и на кораби, отчасти чрез конкуренция от страна на държавната промишленост, отчасти непосредствено чрез изкупуване с асигнации.

    3) Кон
  • 44 Марк Енгелс

    1 0 Отговор
    3) Конфискация на имуществата на всички емигранти и бунтовници, въстанали против мнозинството на народа.

    4) Организиране на труда или настаняване на работа на пролетарии в националните имения, фабрики и работилници, благодарение на което ще бъде премахната конкуренцията между работниците, а фабрикантите, доколкото такива още ще останат, ще бъдат принудени да заплащат същата висока заплата, както и държавата.

    5) Еднаква задължителност на труда за всички членове на обществото до пълно унищожаване на частната собственост. Образуване на промишлени армии, особено за селското стопанство.

    6) Централизираме на кредитната система и на търговията с пари в ръцете на държавата с помощта на една национална банка с държавен капитал. Закриване на всички частни банки и банкерски кантори.

    7) Увеличаване броя на националните фабрики, работилници, железници и кораби, обработване на всички пустеещи земи и подобрение на вече обработваните земи съобразно с увеличаването на капиталите и нарастването на броя на работниците, с които разполага нацията.
  • 45 Марк Енгелс

    1 0 Отговор
    8) Възпитаване на всички деца в държавни заведения и на държавни разноски от момента, когато те могат да минат без майчински грижи. Съединяване на възпитанието с фабричен труд.

    9) Обзавеждане на големите дворци в националните имения като общи жилища за комуни от граждани, които ще се занимават с промишленост и селско стопанство и ще свържат предимствата на градския и селския начин на живот, без да страдат от тяхната едностранчивост и от техните недостатъци.

    10) Разрушаване на всички нездравословни и лошо построени жилища и квартали в градовете.

    11) Еднакво наследствено право за брачните и извънбрачните деца.

    12) Концентриране на цялото транспортно дело в ръцете на нацията.
  • 46 Марк Енгелс

    1 0 Отговор
    Ще може ли тази революция да се извърши в една единствена страна?

    Отговор: Не. С това, че създаде световния пазар, едрата промишленост така свързва всички народи на земното кълбо, особено цивилизованите, че всеки от тях зависи от това, което става при другия. Освен това едрата промишленост дотам изравни общественото развитие във всички цивилизовани страни, че навсякъде буржоазията и пролетариатът станаха двете решаващи класи на обществото, а борбата между тях — главната борба на нашето време. Затова комунистическата революция ще бъде не само национална, по ще стане едновременно във всички цивилизовани страни, т.е. (Ванга го вижда да стане 2072г.)
  • 47 Марк Енгелс

    0 0 Отговор
    Още 70те, елитът на САЩ банкерските върхушки, искат 500 милиона население с чипове, когато се въведе пълната роботизация и искуствен интелект. Хора за състезания и възхвала на Елизиумът. Безвъзмездният базов доход, ще въведът, за да няма държавни услуги, държави, пенсии, и бедност. Малка къщичка за всеки с достатъчно вода, ток и вода. Безплатен кит кат за всеки. Пари няма да има, елитъг ще търгува само между себе си, в чипът ще са парите за да продаваш и купуваш. Състезания и изкуства, ще е повечето от малкият бизнес. ШОУБИЗНЕС. Ако някой от елитът загуби много виртуални пари, ще го хвърлят на грешната Земя. Чип на ръката за елитът, контрол с чип на челният лоб за нисшите.
  • 48 Марк Енгелс

    1 0 Отговор
    Капитализмът е плутокрация с имитация на демокрация, а фашизмът е сваляне на маските. Хитлер: "Правителството няма да защитава интереса на германският народ, чрез икономика, организирана от държавата, а ще подкрепя частното предприемачество" "Бедни са глупавите" - фраза изричана и от Иван Костов, и която е главната философия на дясното. Ето защо наричат нацизмът и фашизмът, крайно дясно. Друг десен експерт и основател на реформаторският блок Георги Ганев - каза, че работниците хвърлят заплтите си в тоалетната чиния, а работодателите им - инвестират. С което той иска да каже, колко основателно и добре е да има и да се задържат ниските заплати. .. .. А всъщност и на работниците им трябва да инвестират в децата си, здравето си, домът си, ...., а те могат да покрият нуждите си само от няколко калории храна и топло. Да не говорим, че така се спира растежът на икономиката, защото се спира търсенето, а то е по-мощен двигател на производството, отколкото желанието на работодателят - което зависи от търсенето, пък и за ивеститорите има банки. Работник с добра заплата също ще вземе от банка, с което още повече ще увеличи производството - чрез търсенето. ... ... Заради ниските заплати, българите имат битие и бит на безработни от западен изостанал квартал, и всичко плаче за ремонт и боя, и подмяна. .
  • 49 Мартин

    2 0 Отговор
    Втория лифт на Банско ли е национален проблем за България? Нека уж десните у нас да престанат да подменят истински важните теми, преследвайки свои цели за забогатяване!