Отидете към основна версия

5 906 24

Радомир Чолаков: Забраната за пушене е злоупотреба с право

  • пушене-
  • забрана
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

 

За жалост това е забрана заради самата забрана. Така Радомир Чолаков, изпълнителен директор на Съюза на издателите в България коментира по Радио К 2 въведената от 1 юни забрана за тютюнопушене.

Демократичното общество започва да развива едни форми на вътрешен диктат , на вътрешни свръхрегулативни механизми , които поставят въпроса  свободно ли е обществото вече или ние сами си налагаме някакви самоограничения , връщайки се  в едни по-стари времена, подчерта Чолаков.

По думите му в едно демократично общество  започва да не се позволява на хората да определят сами в известни граници нормите на собственото си поведение и те се репресират, заради някакво поведение , което на останалите им изглежда странно .

Именно това ражда желанието за свобода и за различни правни формули за нея , както в Германия - след забраната за тютюнопушене в затворени помещения, германците решиха, чрез частни партита и сдружения на пушачите  да се измъкнат от тази забрана. Германия, разбира се, отвърна на удара с приемането на закон за забрана на частните партита”.

"Прозира" една  опасност в законодателството, посочи Чолаков . От това  непрекъснато създаване на забрани да се  достигне до рекет, злоупотреби и стимулиране на доносничеството. Той обясни, че именно с въвеждането на тези толкова крайни забрани, които понякога противоречат на здравия разум, се създават злоупотребите с право.

На въпроса как ще прогнозира последиците от този закон като юрист , Радомир Чолаков коментира че  в страни като Италия и Турция тази забрана е успяла  да се наложи последователно и безкомпромисно, но хората стават все по-апатични в отстояването на правата си и  по-скоро в България  ще се правят някакви опити да се заобикаля закона и да се пуши, както в Македония след 22 часа, защото инспекторите спят.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Ловеч: Протест срещу забраната за пушене

    В Ловеч ще протестират срещу забраната за пушене в затворени помещения, която депутатите гласуваха от 1 юни. Част от заведенията ще бъдат затворени ...
    11.07.2012
    1 360
    14
  • По пътя към робството

    Не съм пушач. Нямам никакви интереси в цигарената индустрия. Нито имам ресторант или кафене. Но мисля, че днес е тъжен ден за България. Защото от д ...
    02.06.2012
    5 280
    35
  • Пушенето забранено. Ден първи

    Приключва първият ден, в който вече е ефективна пълната забрана за тютюнопушене в закрити обществени места и някои открити обществени места. От здр ...
    01.06.2012
    2 439
    0
  • Първи глоби за пушене

    От днес влиза в сила забраната за тютюнопушене на обществени места. По изключение ще може да се пуши само в обособени самостоятелни помещения на ле ...
    01.06.2012
    15 258
    52