Отидете към основна версия

4 471 13

От „Андрешко” до отчаянието за изчезналите 1,5 млн. лв от инкасо автомобила

  • проф. александър кьосев-
  • проф. валери динев-
  • инкасо автомобил-
  • георги тодоров енев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сложна и комплексна е причината на тази реакция. Така проф. Александър Кьосев, ръководител на катедра „История и теория на културата” във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”,   определи вълната от защитници  в интернет на 33-годишния шофьор Георги Енев, който бе обвинен, че е отмъкнал от инкасо автомобил сумата от с 1,5 млн. лева.

„Започвам отзад напред - българинът мрази всичко публично, организирано, държавно, корпоративно и т.н. , защото се чувства изключен от него. Защото по някакъв начин не участва и неговият глас не е важен. И  в някаква степен в исторически план тези тактики на оцеляването, които са свързани с хитрости и с това, което е в прочутия разказ „Андрешко”, те са всъщност единствените начини за оцеляване на българина, който гледа на всички официални институции, норми, ценности като нещо, което е привидно и нещо, което може да го преметне и заслужава да бъде поздравен”, изтъкна една от причините за подобен род одобрение проф. Кьосев.
Според него от друга страна тази подкрепа изразява отчаяние, безпросветност и липса на надежда, че наистина има закон, че наистина има държава, че наистина има институции. „В никакъв случай тази реакция не бива да се възприема едно към едно, в нея има нещо парадоксално. И тези, които са коментирали знаят, че в нея има нещо парадоксално”, коментира още проф. Кьосев.

Българинът е сеирджия, пък смята проф. Валери Динев, философ –антрополог, който също потърсихме за мнение. Ето какво сподели той:

„Не насърчавам такъв тип поведение и не одобрявам поведението на масата, че насърчава подобен тип действие - да се краде. Аз лично не одобрявам, за мен този който е посегнал на парите е бандит – мутра. Само като му видиш физиономията и ти е ясно за какво става дума”.

Според проф. Динев тук става дума за морал. „Разни бедни деца връщат намерени пари. Да подкрепяш крадец, това е простотия за мен. Това е насърчаване на бандитизма. Нали всички сме за реда?! Ако някой го ограбят, нали веднага ще ревне и ще пита „Защо полицията не си е свършила работа?”. Българинът по принцип е сеирджия, дай му някой да бъде излъган и той е много доволен от това. Ако се касае до него, ще ореве орталъка, обаче на друг, когато му се случва, е много доволен. Трябва ли всички да започнем да крадем и народа да е доволен?, заяви проф. Динев.
Според него сред хората има и деструктивни. Той даде за пример как малки деца на морето градят замъци, а други ги събарят и те се радват. Хората по принцип, а не само българинът понякога се радват, че някой е направил бандитизъм, но това деструктивно начало, коментира проф. Динев.

Запитан не е ли това един вид омраза към банките или пък хвалебствие на добре свършената работа, проф. Динев заяви:  „90-те години мутрите какво правеха -застраховаха, само че сега с една по рафинирана форма се крадат парите. Автомобили инкасо, магазини, бензиностанции нападат, защото може би бандитизма го няма в чиста форма. Насърчаваме мутрите в нова форма за действие, това ли трябва да правим?!.
Много е глобално отношението да се радва народа, заради ненавистта си към банките, повечето от подкрепящите този човек са саирджии и се вълнуват от случая поради тази причина. Банките и да те завлекат ти си си виновен. Е вярно, ако погледнем в световен мащаб дето банки раздаваха кредитите в Америка, тогава може да има подобна реакция, заключи проф. Динев.

Факти. бг припомня, че новината за изчезването на шофьора на инкасо автомобила,  заедно с 1,5 млн. лева, предизвика голям интерес сред читателите и на Факти.бг. Интересното е че преобладаващите коментари приветстват предполагаемата кражба и пожелават на Георги Енев да си  "харчи парите със здраве". На няколко пъти той е наричан "Робин Худ", а коментиращите не са съгласни, че извършеното е "тежко престъпление".Има коментари и по посока на това, че обикновения човек е докаран до невъзможност и напрежението му е дошло в повече, както и, че това е отмъщение към по-богатите.

33-годишният шофьор Георги Енев все още не е открит от полицията. Не е ясно дали той е напуснал страната или се укрива някъде тук. Не е ясно кои са помагачите му. Не ясно дали пък всъщност не е бил отвлечен. Въпросителните са много около случая.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини