Last news in Fakti

25 Юни, 2012 14:33 4 460 13

От „Андрешко” до отчаянието за изчезналите 1,5 млн. лв от инкасо автомобила

  • проф. александър кьосев-
  • проф. валери динев-
  • инкасо автомобил-
  • георги тодоров енев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сложна и комплексна е причината на тази реакция. Така проф. Александър Кьосев, ръководител на катедра „История и теория на културата” във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”,   определи вълната от защитници  в интернет на 33-годишния шофьор Георги Енев, който бе обвинен, че е отмъкнал от инкасо автомобил сумата от с 1,5 млн. лева.

„Започвам отзад напред - българинът мрази всичко публично, организирано, държавно, корпоративно и т.н. , защото се чувства изключен от него. Защото по някакъв начин не участва и неговият глас не е важен. И  в някаква степен в исторически план тези тактики на оцеляването, които са свързани с хитрости и с това, което е в прочутия разказ „Андрешко”, те са всъщност единствените начини за оцеляване на българина, който гледа на всички официални институции, норми, ценности като нещо, което е привидно и нещо, което може да го преметне и заслужава да бъде поздравен”, изтъкна една от причините за подобен род одобрение проф. Кьосев.
Според него от друга страна тази подкрепа изразява отчаяние, безпросветност и липса на надежда, че наистина има закон, че наистина има държава, че наистина има институции. „В никакъв случай тази реакция не бива да се възприема едно към едно, в нея има нещо парадоксално. И тези, които са коментирали знаят, че в нея има нещо парадоксално”, коментира още проф. Кьосев.

Българинът е сеирджия, пък смята проф. Валери Динев, философ –антрополог, който също потърсихме за мнение. Ето какво сподели той:

„Не насърчавам такъв тип поведение и не одобрявам поведението на масата, че насърчава подобен тип действие - да се краде. Аз лично не одобрявам, за мен този който е посегнал на парите е бандит – мутра. Само като му видиш физиономията и ти е ясно за какво става дума”.

Според проф. Динев тук става дума за морал. „Разни бедни деца връщат намерени пари. Да подкрепяш крадец, това е простотия за мен. Това е насърчаване на бандитизма. Нали всички сме за реда?! Ако някой го ограбят, нали веднага ще ревне и ще пита „Защо полицията не си е свършила работа?”. Българинът по принцип е сеирджия, дай му някой да бъде излъган и той е много доволен от това. Ако се касае до него, ще ореве орталъка, обаче на друг, когато му се случва, е много доволен. Трябва ли всички да започнем да крадем и народа да е доволен?, заяви проф. Динев.
Според него сред хората има и деструктивни. Той даде за пример как малки деца на морето градят замъци, а други ги събарят и те се радват. Хората по принцип, а не само българинът понякога се радват, че някой е направил бандитизъм, но това деструктивно начало, коментира проф. Динев.

Запитан не е ли това един вид омраза към банките или пък хвалебствие на добре свършената работа, проф. Динев заяви:  „90-те години мутрите какво правеха -застраховаха, само че сега с една по рафинирана форма се крадат парите. Автомобили инкасо, магазини, бензиностанции нападат, защото може би бандитизма го няма в чиста форма. Насърчаваме мутрите в нова форма за действие, това ли трябва да правим?!.
Много е глобално отношението да се радва народа, заради ненавистта си към банките, повечето от подкрепящите този човек са саирджии и се вълнуват от случая поради тази причина. Банките и да те завлекат ти си си виновен. Е вярно, ако погледнем в световен мащаб дето банки раздаваха кредитите в Америка, тогава може да има подобна реакция, заключи проф. Динев.

Факти. бг припомня, че новината за изчезването на шофьора на инкасо автомобила,  заедно с 1,5 млн. лева, предизвика голям интерес сред читателите и на Факти.бг. Интересното е че преобладаващите коментари приветстват предполагаемата кражба и пожелават на Георги Енев да си  "харчи парите със здраве". На няколко пъти той е наричан "Робин Худ", а коментиращите не са съгласни, че извършеното е "тежко престъпление".Има коментари и по посока на това, че обикновения човек е докаран до невъзможност и напрежението му е дошло в повече, както и, че това е отмъщение към по-богатите.

33-годишният шофьор Георги Енев все още не е открит от полицията. Не е ясно дали той е напуснал страната или се укрива някъде тук. Не е ясно кои са помагачите му. Не ясно дали пък всъщност не е бил отвлечен. Въпросителните са много около случая.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Иван Иванов

    0 0 Отговор
    Нормално в държава където 90 процента блъскат за тоя дето духа ,а останалите 10 живеят охолно.Ако нещата не се променят скоро народа съвсем ще изперка и тази наша държава няма да просъществува дълго в този си вид.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 кик

    0 0 Отговор
    само така това е на4алото, призовавам всеки който може на каквото ниво в йерархията от народа може да последва примера на Жорето а всеки които има в семейството такъв които работи за прогнилата система да го върже с белезници за парното или нейде другаде и да запо4нем нашето дело
  • 5 comment

    1 0 Отговор
    Причината за реакцията на обществото никак не е сложна и комплексна /всъщност сложна и комплексна по същество означават едно и също, само че едното е чуждица, да ви имам грамотността уважаеми високопарно изказващи се/, напротив, елементарна е, нарича се мизерия и дори принудителна мизерия, в която управниците държат нацията.
  • 6 абв...г..з..

    0 0 Отговор
    За простотията няма лек,затова пък е в изобилие у нас.
  • 7 Българин

    0 0 Отговор
    Ами разбирасе че е нормално.. серожката и боко принуждават хората да стигат до крайностти..
  • 8 за всички по равно

    0 0 Отговор
    Ей тия като професор Динев всъщност защитават статуковото, което е право на кражба, НО само за определени хора.
    Абе Динев, защо не кажеш нещо и за равенство пред закона? Защо едни крадат милиради и не получават присъди, а други за един милион трябва да лежат ????
    Щом съдебната система толерира кражбата и управляващите го правят, значи и обикновените хора МОГАТ, нали сме демокрация бе Динев;)
    Кражбата право и дело на всеки!
    Добре е, че хората се усетиха, че не само "богоизбраните" червени ченгета могат да крадат и да правят далавери, а хората да им робуват за смешни заплати.
    Няма го тоя филм вече Динев, ще се краде поголовно, свиквай с "демокрацията".
  • 9 за всички по равно

    0 0 Отговор
    ДемоКрадция професори, ДемоКрадция! :)
  • 10 цеденевист

    0 0 Отговор
    :Разни бедни деца връщат пари;Разни богати деца с луксозни коли газят безнаказано бедните деца.Да откраднеш от крадеца,да станеш и ти крадец се изисква смелост.Обучението и на двата типа крадци е държавна поръчка.И сега се получава така че КРАДЕЦА ВИКА ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА! Защото определен кръг ;богоизбрани;разграбиха България,купиха я и продължават да я копуват за левче.Тези крадци ги нарекоха олигарси.Жоре,никои от простосмъртните няма да те пита как си направил първия милѝон!
    Милионерите не ги съдят,а ако ги съдят ги оправдават!
  • 11 Пловдив

    0 0 Отговор
    А защо питате професори? Това в огромната си част са хора,които са откъснати от средата си и от обикновените хора - казвам го така уверено,понеже имам висше образование и съм имал възможност да общувам пряко с тях - те нямат идея каква е точно ситуацията. Питайте обикновените хора - 80-90-те % от нас - всеки ще ви каже,че държава отдавна няма,а ако я има,тя е за арогантните политици и мутрите,които имат милиони,а ние се трепем за 500 лв... Такава държава заслужава разрушаване и построяване отново.
  • 12 Грую

    0 0 Отговор
    Ами фирмата дето извъшва инкасо да има много здраве от мене. Първо на автомобила трябва да има GPS и при най-малкото отклонение от маршрута да се реагира мигновено. 2. За само инкасови автомобили следва колата да е направена така, че парите да се пускат в колата трезор и нито шофьорът, нито колегата му до него да имата достъп до този трезор, а същият да се отключва чак пред банката и там се вадят чувалите. Навремето в банка "ХЕБРОС" на Джумаята, до дом Левски имаше такъв нощен трезор за инкасо. Мяташ чувала с парите и на другия ден сутринта като дойдат служителите от банката ти ги броят и ти ги завеждат по сметката. Така следва да бъдат всички инкасови коли, да може само да се вкарва вътре и чак пред банката да се отваря колата трезор. Много е лесно да се направи и тогава ела да ми кажете как ще крадне някой по такъв баламски начин. Лошото е, че този инкасовия бизнес мина в ръцете на аматьори, които оставиха професионалистите без работа. най-сигурната защита е постоянния контрол и ограничения достъп, а това със съвременните средства е безкрайно лесно дори за аматьори. Спирам да пиша, че ме хваща яд.
  • 13 ssss

    0 0 Отговор
    И професора краде! Държавата му плаща за консултации тои не ги води и дори го няма във време обявено за тях ама парите не ги връща обратно ахаххаах:))))