Отидете към основна версия

4 114 57

Пазете президента!

  • президент-
  • военни

Уличниците и бандитите не обичат военните и не случайно първата им работа, след като получиха страната, бе да се разправят с армията

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не им прилича на военните да се занимават с политика – те са учени за друго, а не да бледнеят пред разни невероятни главочи.

Отчетът на президента за свършеното през изминалата година се оказа длъшък, отне почти час. Очаквано на мероприятието липсваха емоции и изненади. Щом заемаш представителна държавна длъжност, трябва да си сдържан и да проявяваш такт, дори ако публиката не те слуша. И все пак, неловко е да гледаш здрав и прав мъж, който разказва за бюрократщините, с които се е занимавал. Сигурно е имало смисъл да не подписва законите на правителството... Но от тая дързост промени ли се нещо в страната без суверинитет?

В охолни и спокойни времена е желателно да проявяваш дипломатичност, но дали точно сега пасивността е нужна на главата на републиката, избран от бедния народ... Ние сами виждаме, че държавата я гътна мафията... Не преразказвайте жалката картинка на действителността, господин президент, а ни дайте цели, покажете как да се борим за България! Или Ви избраха за друго?

После журналистите зададоха въпроси - колкото да покажат, че не са проспали вялото събитие. На тях чорбаджиите – шефове на телевизии и вестници, не им плащат да слушат и разсъждават... Те имат друга работа, сериозна - да подпират съвременната демокрация – откакто превратаджиите през 1989 година я изродиха, тя си остава простичка и податлива, за да приляга на всички, особено на богатите... Даже да се задържи права не може без чужда помощ.

Безобразно е нашето време. И се пита: как да се гради правово и социално общество, ако вероятни престъпници пишат и прилагат законите? А уважаемият господин президент се опитва да ни покаже, че това е постижимо, и че само бидейки единни и самоотговорни, ние ще оцелеем. Тежка е задачата му. Генералът има зад гърба си верни хора, свободен е да решава стратегически задачи... А бившият офицер, навлязъл в политиката, е самотен сред шест милиона зяпачи.

Но въпреки всичко този човек е първият от тридесет години насам, на когото високият пост му отива. Да, не притежава власт, но той е личност. И може би е достатъчно силен, за да не се даде на блатото, в което сме нагазили, да го погълне? Може би дори ще ни изведе на твърда земя? На мен поне ми се иска да му вярвам.

Уличниците и бандитите не обичат военните и не случайно първата им работа, след като получиха страната, бе да се разправят с армията. За тях мисълта за ред, трезвомислие, дисциплина и родолюбие е непоносима. Дали не по тази причина те забълваха змии и гущери срещу офицера?

И кой само разпространява клевети в държавна измяна, плюнчи се за законност и отговорност?! Макар да сме заспал и продаден народ, ние знаем какви са ги вършели наизскочилите кресльовци.

Поне затова трябва да застанем до президента. Този човек е един от малкото, опълчили се на мафията след десетилетия на кражби и на предателство. И може би той ще бъде достатъчно силен, за да ни поведе и измъкне? Заспали и продадени сме, но надежда ни трябва.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 63 гласа.

Свързани новини