Отидете към основна версия

3 298 13

Коронавирусни вести у нас и в чужбина

  • коронавирус-
  • заразени-
  • мерки

Във Великобритания пък, където лично "бабаитът" Джонсън се разболя, и го позакъса, в последното денонощие смъртните случаи са само 6

Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Странни неща се случват в борбата с коронавируса.  
Ето, Бойко Борисов лично се зае да го бори и ни каза, че сме късметлии, че ни е премиер (а разни неблагодарници му искат оставката), похвали сме, че първи сме въвели "мерките", и даже други премиери са му се обаждали, да го питат как така се справяме, че и те да се учат от нас. В същото време заклейми "бабаитите", лидерите на големи страни, които уж много знаят и много могат, а са забавили мерките и са  го закъсали, труповете слагат в чували и няма къде да ги погребат. А председателката на парламентарната  на ГЕРБ  Дариткова тържествено заяви, имайки предвид премиера, партията и правителството: " Спасихме българите". 

Излезе обаче, че хвалбите са били напразно. Дойде лятото и ужас, рекорд след рекорд по заболели и всеки ден умрели. Ето за последното денонощие 18 души са починали. 

Във Великобритания пък, където лично "бабаитът" лично премиерът Джонсън се разболя, и го позакъса, в последното денонощие смъртните случаи са само 6,  това при население на Великобритания от 66 млн. души при 7 млн. за България. И още нещо- оказа  се, че досега само едно дете е починало от коронавирус, вероятно е имало някаква причина, но е доказателство, че не е трябвало да се затварят училищата. 

А как е в Швеция, където правителството не предприе никакви специални крути ограничителни мерки, не затвори кафенетата,  ресторантите и училищата? И те си имат техния "Мангъров" в лицето на Андерс Тегнел, но за разлика от него е Главен епидемиолог, обяви се като Мангъров за създаване на колективен имунитет, препоръча да не се затваря страната и правителството взе, че го послуша.

Разбира се Тенгел не отиде в  в крайност, препоръча да се пазят възрастните и тези с отслабен имунитет, хората, макар и да не са длъжни да носят маски, да мият ръцете си,  да пазят дистанция и да не се събират повече от 50 души на едно място, и който иска  и може да работи от вкъщи. 

Всички предричаха катастрофа, а Тенгел и шведското правителство, май излезеха, че са прави, единствената грешка, която си признаха беше, че не са обърнали внимание на старческите домове, където пропорционално са регистрирани най- много смъртни случаи. Броят на заболелите и починалите в последно време в Швеция  драматично спада и се счита, че в Стокхолм населението вече почти е придобило колективен имунитет. През последните две седмици броят на заболелите в страна е намалял с една трета, докато в съседните страни като Дания, Норвегия, Финландия и в ред други европейски страни се увеличава.

Проф. Ана Екстрьом, епидемиолог от от Стокхолмския Каролински институт заяви, че карантината е  вредна, води до депресия, алкохолизъм и семейни проблеми.

"След време откачаш"- поясни лаконично тя. А що се отнася до ефекта от затварянето на училищата, съвместно проучване на шведски и финландски учени е показало, че въпреки че във Финландия са затворили училищата и децата са били изолирани вкъщи, не е била установена някаква особена разлика в разпространяването на болестта. Което е потвърждение на мнението, че децата трудно се заразяват и не разпространяват коронавируса. 

И най- важното, икономиката на Швеция не пострада катастрофално, както в много други страни, включително и в България.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 23 гласа.

Свързани новини