Last news in Fakti

26 Август, 2020 09:58 3 292 13

Коронавирусни вести у нас и в чужбина

  • коронавирус-
  • заразени-
  • мерки

Във Великобритания пък, където лично "бабаитът" Джонсън се разболя, и го позакъса, в последното денонощие смъртните случаи са само 6

Коронавирусни вести у нас и в чужбина - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Странни неща се случват в борбата с коронавируса.  
Ето, Бойко Борисов лично се зае да го бори и ни каза, че сме късметлии, че ни е премиер (а разни неблагодарници му искат оставката), похвали сме, че първи сме въвели "мерките", и даже други премиери са му се обаждали, да го питат как така се справяме, че и те да се учат от нас. В същото време заклейми "бабаитите", лидерите на големи страни, които уж много знаят и много могат, а са забавили мерките и са  го закъсали, труповете слагат в чували и няма къде да ги погребат. А председателката на парламентарната  на ГЕРБ  Дариткова тържествено заяви, имайки предвид премиера, партията и правителството: " Спасихме българите". 

Излезе обаче, че хвалбите са били напразно. Дойде лятото и ужас, рекорд след рекорд по заболели и всеки ден умрели. Ето за последното денонощие 18 души са починали. 

Във Великобритания пък, където лично "бабаитът" лично премиерът Джонсън се разболя, и го позакъса, в последното денонощие смъртните случаи са само 6,  това при население на Великобритания от 66 млн. души при 7 млн. за България. И още нещо- оказа  се, че досега само едно дете е починало от коронавирус, вероятно е имало някаква причина, но е доказателство, че не е трябвало да се затварят училищата. 

А как е в Швеция, където правителството не предприе никакви специални крути ограничителни мерки, не затвори кафенетата,  ресторантите и училищата? И те си имат техния "Мангъров" в лицето на Андерс Тегнел, но за разлика от него е Главен епидемиолог, обяви се като Мангъров за създаване на колективен имунитет, препоръча да не се затваря страната и правителството взе, че го послуша.

Разбира се Тенгел не отиде в  в крайност, препоръча да се пазят възрастните и тези с отслабен имунитет, хората, макар и да не са длъжни да носят маски, да мият ръцете си,  да пазят дистанция и да не се събират повече от 50 души на едно място, и който иска  и може да работи от вкъщи. 

Всички предричаха катастрофа, а Тенгел и шведското правителство, май излезеха, че са прави, единствената грешка, която си признаха беше, че не са обърнали внимание на старческите домове, където пропорционално са регистрирани най- много смъртни случаи. Броят на заболелите и починалите в последно време в Швеция  драматично спада и се счита, че в Стокхолм населението вече почти е придобило колективен имунитет. През последните две седмици броят на заболелите в страна е намалял с една трета, докато в съседните страни като Дания, Норвегия, Финландия и в ред други европейски страни се увеличава.

Проф. Ана Екстрьом, епидемиолог от от Стокхолмския Каролински институт заяви, че карантината е  вредна, води до депресия, алкохолизъм и семейни проблеми.

"След време откачаш"- поясни лаконично тя. А що се отнася до ефекта от затварянето на училищата, съвместно проучване на шведски и финландски учени е показало, че въпреки че във Финландия са затворили училищата и децата са били изолирани вкъщи, не е била установена някаква особена разлика в разпространяването на болестта. Което е потвърждение на мнението, че децата трудно се заразяват и не разпространяват коронавируса. 

И най- важното, икономиката на Швеция не пострада катастрофално, както в много други страни, включително и в България.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НОВИНА

    24 8 Отговор
    НЯМА ВИРУС-ВСИЧКО Е ИЗМАМА НА СВЕТОВНО НИВО
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хак да ни е

    13 7 Отговор
    Всичко е само за да ваксинират и чипират населението ! Подготвя се новия световен ред и редукция на населението !

    Коментиран от #10

  • 4 За Швеция

    19 1 Отговор
    Преди малко излезе новина, че шведите са доказали над 5000 фалшиво положителни теста. Ако приемем, че това са само доказаните, всеки да си направи сметката колко са фалшивите като цяло...
  • 5 До авторите

    3 7 Отговор
    Не е зле да си препрочитате статиите, преди да ги публикувате. Освен грешна пунктуация и думи, които се намират там, където не им е мястото, от три пъти назованото име на шведския епидемиолог, два пъти е написано грешно.

    Коментиран от #8

  • 6 zaples

    2 5 Отговор
    След хвалбите за Швеция , отговори ми защо трети ден няма информация от тях????
  • 7 Гост

    9 1 Отговор
    Интересно мнение, но не е подкрепено от фактите.
    1. Швеция: население малко над 10 милиона – над 5800 смъртни случая, над 86 000 заболели, над 3700 заболели от 10-ти до 23-ти август(очевидно няма значителен спад на заболеваемостта). Процент на смъртност спрямо общия брой на населението – 0,058 процента.
    2. Великобритания: население над 66 милиона, заболели - над 320 000, над 41 400 смъртни случая, 871 заболели от 10-ти до 23-ти август (браво). Процент на смъртност спрямо общия брой на населението – 0,062 процента.
    3. България: население 7 милиона – 572 смъртни случая, над 15 500 заболели, 1775 заболели от 10-ти до 23-ти август (лошо). Процент на смъртност спрямо общия брой на населението – 0,0081 процента.
    4. Колективен имунитет: за да се постигне са необходими следните неща: поне 50 процента от населението да е прекарало заболяването и да се изгради траен имунитет. За сравнение, за да се изгради колективен имунитет в Швеция, е необходимо да са преболедували поне 5 милиона.
  • 8 До авторите - пояснение

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "До авторите":

    Андерс ТеГНел е правилно, но не и ТеНГел. За тези, които и сега не виждат разликата: сменено е мястото на Г и Н.
  • 9 гостенин

    2 0 Отговор
    БГ отдавна не е 7 млн. Вече е 6.8
  • 10 гост

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Хак да ни е":

    Той новия ред вече е въведен, населението е чипирано с телефоните и соц. мрежи.
  • 11 е чудно сравнение

    5 6 Отговор
    Стига сте ни сравнявали с Швеция и Финландия. Там децата не живеят с родителите и не е гъсто населена страна, нито са натъпкани в училища и детски градини и градски транспорт. Лесно се пази така дистанция. Освен това манталитетът е различен. Пък и явно не държат на сухите съчки, измряха хиляди хора при тях.
  • 12 Един

    0 0 Отговор
    Войната, както и биологичната война с COVID-19 е продължение на икономическата политика (на кой ли?) с други средства!
  • 13 Инфо

    1 0 Отговор
    Швеция днес 3-ма починали, вчера 1 и онзи ден 0.

    официални данни https://covid19.who.int/region/euro/country/se