Отидете към основна версия

5 826 20

Още веднъж за равните права на пушачи и непушачи

  • тютюнопушене-
  • забрана-
  • заведения
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сдружение „България без дим“ и Коалиция за живот без тютюнев дим споделиха своето становище по повод на „поредния опит здравето на хората да бъде пренебрегнато в името на неясни икономически и финансови интереси, какъвто е утрешният протест за равни права на пушачи и непушачи“. Ето какво гласи то:

На 1 юни т.г., с приемането на пълната забрана за тютюнопушене в закрити и някои открити обществени места децата и младежите, и всички българи получиха отдавна заслуженото си изконно, конституционно и демократично право на живот в здравословна среда, свободна от тютюнев дим.

Приемането на забраната нареди България сред страните, които следват най-прогресивните европейски и световни политики в широк обществен интерес - нещо, което не сме свикнали често да виждаме. Според данни на Националния център за изследване на общественото мнение над 60% от българите приемат и одобряват приетата забрана за тютюнопушене.

Висшият административен съд на Република България през 2011 г. се произнесе категорично, че тютюнопушенето не е индивидуално гражданско право за разлика от достъпа до чиста и здравословна околна среда, който представлява по-висш приоритет за държавата от каквито и да било индивидуални или корпоративни бизнес и финансови интереси.

Тъкмо такива интереси, засегнати сериозно от очертаващия се дългоочакван спад на тютюнопушенето в България в резултат от забраната, поведоха отчаяна и безпринципна битка за нейното компрометиране и отслабване. Малцина гласовити глашатаи на тютюневата индустрия получават почти неограничен ежедневен достъп до медийни канали, с неприкритата цел да върнат колелото на историята назад.

Платени пропагандатори на тютюневи компании без основания за легитимност представят ресторантьорския и туристически бранш като губещ от забраната за тютюнопушене въпреки повсеместното приемане на забраната и задоволството, изразено от доставящите качествена ресторантска и туристическа услуга участници на пазара и трупащите се бавно данни за позитивния ефект на забраната върху този важен икономически отрасъл.

Според данни на Института за анализи и оценки в туризма, резервациите за хотели и ресторанти за Коледа, Нова година, както и за предстоящия зимен сезон у нас вече са ангажирани и то при условията на пълна забрана за тютюнопушене. Броят на туристите през изтеклия летен сезон показва ръст с 4-5% по-висок от миналата година, като приходите от туризъм са се увеличили с 5-6%.

Практиката, според която в края на летния сезон много служители губят своята временна заетост, е характерна за туристическия и ресторантьорския сектор и представянето й като катастрофална последица от въведената едва преди месеци забрана е неоснователно и манипулативно. Икономическата криза все още съществува и в България, и в Европа, и в целия свят. Да се твърди в тази ситуация, че потреблението спада единствено заради забраната за пушене е пълен абсурд и израз на некомпетентност или злонамереност.

Хиляди заведения за хранене и развлечение в България приемат забраната за тютюнопушене на закрити обществени места като възможност за лоялна конкуренция. Те увеличават печалбите си от подобрено обслужване, влагане не само на пари, но и на творчество в работата си. Всичко това привлича все повече посетители, независимо дали са пушачи или непушачи.

И докато данни за сериозен анализ на икономическото въздействие от забраната върху един или друг сектор все още липсват, опитът на страните, където пълната забрана за тютюнопушене на обществени места е въведена от години, доказва недвусмислен спад в сърдечносъдовите, белодробните, а за по-дълъг период от време – и на онкологичните заболявания.

По данни на Националния раков регистър се отчитат годишно близо 3700 нови случая на рак на белия дроб, 80% от които са свързани с активно и пасивно тютюнопушене. Животът и здравето на хората са висша ценност за обществото ни и опитите да се пренебрегнат за пореден път в името на неясни финансови и икономически ползи са цинични и безпредметни.

Гражданска инициатива „България без дим” и Коалиция за живот без тютюнев дим призовават да подкрепим държавата и да не се поддаваме на провокации и на корпоративни интереси. Защото знаем, че в края на краищата от забраната за тютюнопушене на обществени места губи единствено тютюневата индустрия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини