Last news in Fakti

21 Ноември, 2012 22:54 5 818 20

Още веднъж за равните права на пушачи и непушачи

  • тютюнопушене-
  • забрана-
  • заведения
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сдружение „България без дим“ и Коалиция за живот без тютюнев дим споделиха своето становище по повод на „поредния опит здравето на хората да бъде пренебрегнато в името на неясни икономически и финансови интереси, какъвто е утрешният протест за равни права на пушачи и непушачи“. Ето какво гласи то:

На 1 юни т.г., с приемането на пълната забрана за тютюнопушене в закрити и някои открити обществени места децата и младежите, и всички българи получиха отдавна заслуженото си изконно, конституционно и демократично право на живот в здравословна среда, свободна от тютюнев дим.

Приемането на забраната нареди България сред страните, които следват най-прогресивните европейски и световни политики в широк обществен интерес - нещо, което не сме свикнали често да виждаме. Според данни на Националния център за изследване на общественото мнение над 60% от българите приемат и одобряват приетата забрана за тютюнопушене.

Висшият административен съд на Република България през 2011 г. се произнесе категорично, че тютюнопушенето не е индивидуално гражданско право за разлика от достъпа до чиста и здравословна околна среда, който представлява по-висш приоритет за държавата от каквито и да било индивидуални или корпоративни бизнес и финансови интереси.

Тъкмо такива интереси, засегнати сериозно от очертаващия се дългоочакван спад на тютюнопушенето в България в резултат от забраната, поведоха отчаяна и безпринципна битка за нейното компрометиране и отслабване. Малцина гласовити глашатаи на тютюневата индустрия получават почти неограничен ежедневен достъп до медийни канали, с неприкритата цел да върнат колелото на историята назад.

Платени пропагандатори на тютюневи компании без основания за легитимност представят ресторантьорския и туристически бранш като губещ от забраната за тютюнопушене въпреки повсеместното приемане на забраната и задоволството, изразено от доставящите качествена ресторантска и туристическа услуга участници на пазара и трупащите се бавно данни за позитивния ефект на забраната върху този важен икономически отрасъл.

Според данни на Института за анализи и оценки в туризма, резервациите за хотели и ресторанти за Коледа, Нова година, както и за предстоящия зимен сезон у нас вече са ангажирани и то при условията на пълна забрана за тютюнопушене. Броят на туристите през изтеклия летен сезон показва ръст с 4-5% по-висок от миналата година, като приходите от туризъм са се увеличили с 5-6%.

Практиката, според която в края на летния сезон много служители губят своята временна заетост, е характерна за туристическия и ресторантьорския сектор и представянето й като катастрофална последица от въведената едва преди месеци забрана е неоснователно и манипулативно. Икономическата криза все още съществува и в България, и в Европа, и в целия свят. Да се твърди в тази ситуация, че потреблението спада единствено заради забраната за пушене е пълен абсурд и израз на некомпетентност или злонамереност.

Хиляди заведения за хранене и развлечение в България приемат забраната за тютюнопушене на закрити обществени места като възможност за лоялна конкуренция. Те увеличават печалбите си от подобрено обслужване, влагане не само на пари, но и на творчество в работата си. Всичко това привлича все повече посетители, независимо дали са пушачи или непушачи.

И докато данни за сериозен анализ на икономическото въздействие от забраната върху един или друг сектор все още липсват, опитът на страните, където пълната забрана за тютюнопушене на обществени места е въведена от години, доказва недвусмислен спад в сърдечносъдовите, белодробните, а за по-дълъг период от време – и на онкологичните заболявания.

По данни на Националния раков регистър се отчитат годишно близо 3700 нови случая на рак на белия дроб, 80% от които са свързани с активно и пасивно тютюнопушене. Животът и здравето на хората са висша ценност за обществото ни и опитите да се пренебрегнат за пореден път в името на неясни финансови и икономически ползи са цинични и безпредметни.

Гражданска инициатива „България без дим” и Коалиция за живот без тютюнев дим призовават да подкрепим държавата и да не се поддаваме на провокации и на корпоративни интереси. Защото знаем, че в края на краищата от забраната за тютюнопушене на обществени места губи единствено тютюневата индустрия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неПУШАЧ

    5 1 Отговор
    Абе нали всички граждани на държавата са с равни права според конституцията? Как тогава пушача е с по-малко равни права от непушача? Защо да няма завения, в които да не може да влизат непушачи?
  • 2 коментатор

    2 4 Отговор
    Защото пушача със собствения си избор отнема правото на непушача да диша бездимен въздух. И кой говори за "влизане" и "невлизане" в заведения. Влизай, в което заведение си поискаш. Само че пуши там където не тровиш хората около себе си и ги лишаваш от избор.

    Коментиран от #14, #17

  • 3 Бай Онзи

    2 2 Отговор
    Ако всеки един пушач можеше да си види бялото дробче на какво прилича сигурен съм, че поне половината щяха да откажат цигарите!
  • 4 бивш

    2 2 Отговор
    спрях да пуша преди повече от половин година, пожелавам го на всеки
  • 5 бивш пушач

    2 2 Отговор
    да и аз не пуша от 2 години и ми е супер но преди като пушач мразех да влизам в заведение където не се виждаше от цигарен дим така че и като пушач преди и непушач сега приемам закона с две ръце все пак не трябва да сме егуисти като искаш да се тровиш си пуши навън и в къщи!!
  • 6 натурален българин

    2 0 Отговор
    аз пък пуша постоянно и с 2 ръце и като ми стане белия дроб черен ......леле к'во пиене ще пада
    и все пак трябва да има заведения само за пушачи като клуб на пушача например
  • 7 Забрана на солта

    1 0 Отговор
    забрана за пушене в заведения е пълна глупост според мене. Трима приятели от квартала си взехме един гараж под наем за 90 лв. Обзаведохме си го кой с квото може и сега събираме и си пием и си пушим на воля.И ако си мислите,че наши приятели непушачи не идват непрекъснато при нас, значи сте пърни глупаци.А около нас 3 капанчета и кафенета фалираха.

    Коментиран от #16

  • 8 anjela

    1 1 Отговор
    вашето начинание с гаража няма да бъде последно нещо повече вече е учреден първи частен смокинг клуб.ще се появят още много такива.жалкото е само че този закон ще съсипе много добри заведения ще ги доведе до фалит а от това губи цялата икономика.така се унищожава малкия и среден бизнес закриват се работни места.в големите европейски държави това го разбраха навреме и стопираха закона.само в четири държави той още е валиден и едната е България.докога нашите управници ще се правят на по големи католици от папата.
  • 9 Забрана на солта

    1 0 Отговор
    Точно така.И сега 6 семейства,от които 2 непушачи ,ще ходим на нова година в Сърбия,заради пушенето.Което значи,че ще изсипем в Сръбската икономика поне 2400 евро.,а винаги преди това сме празнували в България.
  • 10 ТМД

    2 5 Отговор
    Като сте тъпи и не махнете отровата ходете там да си хвърляте парите, вместо да си пазите здравето и парите тук.
  • 11 Тютюнев дим

    0 0 Отговор
    И аз съм бивш пушач - ежедневно си ги прасках по 4-5 кутии в годините около 27. После престанах и не пуша, но все още ми е странно, влизайки в кръчме, където не се пуши! А иначе, гореше ми устата от благотворния пушек и химикали, съдържащи се в тютюневата смес и се появиха чести кръвоизливи, добре поне, че нищо сериозно! Радвам се, че забраната е налице, но по-важен е самостоятелният интерес - човек сам да осъзнава защо, въпреки сериозния ефект на пристрастяване===
  • 12 Толбухин

    0 1 Отговор
    Още и още си пушат в заведенията (дискотеките). Елате да видите какво става в Добрич. Никой не му пука от нищо.
  • 13 velkof

    0 2 Отговор
    Забраната за пушене на обществени места е правилна. Ресторантите са в криза поради беднотията на народа.
  • 14 неПУШАЧ

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "коментатор":

    Първо да поясня, че споменавам заведенията, защото забраната се отнася точно за тя. Второ казваш, че ти се нарушават правата на чист въздух, но това беше до сега. С новата наредба не ти се нарушава нищо. Аз питам, защо трябва да се преминава от една крайност в друга? Не може ли заведенията да се класифицират и забраната да действа за определени видове заведения? Например да забранят пушенето ( и на ел цигари вкл. ) в заведения за хранене, сладкарници и т.н. Просто смятам, че трябва да се предостави право на избор и на двете страни.
  • 15 солидарен

    1 0 Отговор
    Наистина на последно време,се разиграват големи театри в наша родина,и това с цигарите е 1 от тях.Аз мога да се причисля и към 2те групи,пушачи и не пушачи,защото пуша по 2-3 цигари на ден с кафето,но мога и да не пуша не ме дразни.Но,има хора които заменят храната за тютюн,и те наистина имат нужда от подобни заведения в които се пуши.Искам 1но да кажа.Как да го разбирам това загрижено отношение за здравето на пушачите под формата на забрани и ограничения,след като ТЕ същите,загрижените,изтърваха нашите деца,като им позволиха пред входа на училищата да пушат!?Ето това да ми обяснят ако могат.И стига с това,в Европа това,в Европа онова,в Европа както забрани има ,така има и ПАРИ!
  • 16 Емил

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Забрана на солта":

    Отново към тебе - че си тъп си личи от логиката ти, че капанчетата около тебе са фалирали поради забраната да се пуши в тях. Но пък си и нагъл да мислиш, че и останалите са толкова тъпи, че да ти вярват. Я отиди в ирландския пъб или в Happy или във Виктория или в гръцкия ресторант в Макси, да видиш дали фалират??? Лош мениджмънт с лоша храна, както и повече търсене, отколкото предлагане са причините 'капанчетата' да фалират.
  • 17 Емил

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "коментатор":

    Точно така - много лаконично сте го казал, но проблемът е, че повечето българи винаги смята, че са прави и мрънкат и се оплакват, а не си кажат честно, че проблемът е в тях. Подобен 'смешен плач' сме виждали през годините по толкова много теми!
  • 18 Гражданин

    8 1 Отговор
    Защо лятото като масите бяха навън, кварталните кръчмички пак бяха празни? Изпразването на заведенията е поради други причини, които се знаят, но спекулира с въпроса. Ако производителите на тютюневи произведения мислят, че трябва да си увеличат печалбите, да изискват да спре циганската контрабанда с цигари и да вложат там средства. По митниците и да изискват това активно да се приложи като мярка. Като мярка също може да се помисли да се намали в известна степен акциза на цигарите и по този начин пушачите да се върнат към редовните марки, а не измислените китайски ментета. Така го виждам аз проблема. Това със заведенията просто обслужва интереса само на ресторантьорите, но не и на потребителите, тъй като те са пушачи, но в същото време и непушачи. И най-накрая: мислите ли, че заведенията трябва да бъдат ракови отделения - ами вътре работят и живи хора. Те шевовете си прибират печалбите - друго не ги интересува. Колко пари над заплатата плащат на персонала си, че се трови постоянно. Някой май трябва да се разболее от рак/което в НИКАКЪВ случай не му пожелавам/ да види тогава проблема с очите на страдаш осъден на смърт и харчеш огромни средства с едничката си надежда. Хубаво е да се мисли повечко преди да се приказват глупости. А, това, че някой щял да ходи в чужбина, защото щял да си пуши на воля са смехории. Ами и преди забраната се пътуваше доста. Това не е причината. Пак надприказване и спекулиране. Като имаш излишни пари ще ходиш. Пък ако осъзнаваш, че наливаш в чуждата икономика още по-зле за тебе, защото го правиш съзнателно, пък утре като се върнеш пак заплата ще чакаш. Но българина няма да се осъзнае. Това е.
  • 19 Асоциация на пушачите в България

    0 0 Отговор
    от форумите много добре се вижда колко агресивни и невъзпитани са тези които не пушат.това че ни наричат наркомани е най дребната обида има такива цветенца които направо си плачат за прокуратура.напълниха форумите със закани за физическа разправа с нас пушачите,закани за изселване в някакви пусти райони,а най интересното е че вече си имаме български Брейвик заканва се вече на няколко места че щял видите ли да разстреля всички пушачи.ние се държим достатъчно мъдро и прилично като подминаваме цялата тази помия без отговор но и нашето търпение не е безгранично.ще ни принудите накрая да издирим всичките тези злоумишленици и да им предадем имената на съответните органи.имаме достатъчно познания да го направим.
  • 20 anjela

    0 0 Отговор
    предупреждавам само някой непушач да опита саморазправа с мене особенно в заведение на открито или на места където може да се пуши така ще го опуша с БОВ че като се свести цигарения дим ще му дойде като планински въздух.толкова нахални сте станали ,че започнахте да ни се нахвърляте даже на места на които закона разрешава пушенето.оръжието е винаги с мене.