Отидете към основна версия

3 180 53

Александър Симов пред ФАКТИ: Корнелия Нинова не е казала, че няма да подкрепим Радев

  • александър симов-
  • бсп-
  • корнелия нинова-
  • румен радев-
  • втори мандат-
  • президент

На този етап обаче в БСП не са обсъждали дали ще подкрепят Радев за втори мандат

Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчера – 1 февруари, се проведе пресконференцията по повод четвъртата годишнина от встъпването си в длъжност на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова. Президентът Радев представи отчет за четвъртата година от встъпването си в длъжност, а вицепрезидентът Йотова не успя да присъства поради заболяване с коронавирус.

Освен да представи отчета на президентската институция за изминалата 2020 година, Радев обяви още намеренията си да се кандидатира за втори президентски мандат заедно с настоящия вицепрезидент Илияна Йотова.

„С г-жа Йотова считаме за наш дълг да обявим още сега намерението си да се кандидатираме за втори мандат като президент и вицепрезидент на България”, каза Радев. „Не съм водил преговори с политически партии за подкрепа на нашата кандидатура. Най-малкото, защото социалистите, които издигнаха кандидатурата ми през 2016 година, имат правото да се произнесат първи“, каза още държавният глава.

Именно, за да разберем каква е нагласата на Българската социалистическа партия към подкрепа на Румен Радев за втори мандат, от ФАКТИ се свързахме с народния представител и секретар на парламентарна група „БСП за България“ Александър Симов.

На въпроса дали в БСП вече са обсъдили дали ще подкрепят Румен Радев за втори мандат, Симов отговори: „На никакъв етап не е обсъждано просто защото – и Корнелия Нинова го каза, нашите процедури не са такива. Не е имало причини да обсъждаме на какъвто и да е етап, където и да е подкрепата на Румен Радев за втори мандат просто защото не сме стартирали такава процедура“.

„Когато наближат изборите трябва да проведем конференции, да има номинации, Националният съвет да излезе със своята оценка на мандата на Румен Радев и да обяви подкрепа. Отделни членове на БСП, разбира се, са се изказвали, че трябва да подкрепим Румен Радев и т.н., но като цяло наистина процесът не е стартирал.

Казвам като мое предположение, че във връзка с това, че Румен Радев обяви своето намерение за втори мандат, може би това ще засили процеса, ще го ускори и тези дни ще има яснота ще го подкрепим ли или не. Към момента обаче Корнелия Нинова каза няколко пъти, че ще мислим по темата след парламентарните избори. Всичките ни процедури също за замислени точно по този начин“, коментира още Александър Симов.

Симов поясни, че в момента БСП е фокусирана в парламентарните избори на 4 април. „Там имаме да решаваме също достатъчно въпроси – водачи на листи, самите листи, граждански квоти, които още не са определени. Даже конференциите на БСП по темата парламентарни избори още не са свършили, те трябва да приключат към края на тази седмица. Наистина не е имало обсъждане на тази идея на никакво ниво, което съвсем не означава, че няма да подкрепим Румен Радев“, каза депутатът от БСП.

На въпроса какво е личното му усещане към вероятността Радев ще получи подкрепа от БСП, Симов отговори: „Моето лично усещане е, че БСП ще подкрепи Румен Радев, но това е само лично усещане“.

„Виждах, че много често обвиняват Корнелия Нинова, че отказва подкрепа на Радев. Според мен тя в нито един момент не е казала, че няма да подкрепим Радев. Все пак Радев беше кандидат, който ние издигнахме на предишните избори. Единственото, което тя каза е, че ние си имаме процедури и ако тя си позволи да ги наруши и да каже: „Получава подкрепа“, щяха да я разкъсат за това, че е авторитарен лидер, който не се съобразява с партията си“, коментира Симов.

В края на разговора Симов поясни, че решенията в БСП се вземат по установения ред, а не еднолично. „Може би трябва да се ускорят нещата, за да не изпадаме точно в такъв информационен вакуум, който отваря възможности за политически спекулации“, допълни той.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 20 гласа.

Свързани новини