Last news in Fakti

2 Февруари, 2021 12:49 5 505 38

Калоян Велчев пред ФАКТИ: Ако Радев не вземе втори мандат, ще е заради служебен кабинет

  • румен радев-
  • втори мандат-
  • президент-
  • герб-
  • бсп-
  • има такъв народ-
  • калоян велчев

"Партията на Борисов има да решава много важен въпрос за предстоящите президентски избори, а именно кого да противопостави на Радев", каза Велчев

Калоян Велчев пред ФАКТИ: Ако Радев не вземе втори мандат, ще е заради служебен кабинет - 1
Калоян Велчев; Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На вчерашната конференция по повод четвъртата годишнина от встъпването в длъжност на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова, държавният глава обяви намеренията си да се кандидатира за втори президентски мандат заедно с настоящия вицепрезидент Илияна Йотова.

Подходящ ли беше моментът за това обявление, как парламентарните избори ще повлияят на президентския вот и кои са партиите, които е възможно да подкрепят президента Радев за втори мандат - за да говорим по тези теми от ФАКТИ се свързахме с политолога Калоян Велчев. Разговора ни четете в следващите редове:

- Г-н Велчев, правилен ли беше моментът президента Радев да обяви, че ще се кандидатира за втори мандат?

- Вчерашният ход на президента Радев определено беше изненадващ, но чрез акта си Радев заяви не просто намерение за втори президентски мандат, а амбиция около неговата личност да се формулира нова управленска алтернатива, която да поеме управлението. Ходът на Радев е силен, защото рамкира дневния ред на политическите партии и по този начин гарантира, че президентската институция ще има ключова роля не само на президентските избори, а и на предхождащите ги парламентарни избори. От гледна точка на избора на дата, действително съвпадението между отчета на президента и деня на почитане на жертвите на комунизма позволи на Радев и БСП да не вземат отношение по темата за комунистическия режим. Би било изключително ценен сигнал за национално помирение, ако в близките години видим лидера на социалистическата партия да поднесе венец пред мемориала на жертвите на комунистическия режим в България.

- Фактът, че преди президентския вот на 4 април ще се проведат парламентарни избори, ще повлияе ли на избора за държавен глава?

- Със сигурност парламентарния вот ще има сериозно влияние върху президентските избори. Новата парламентарна фигурация неизбежно ще създаде и нова политическа ситуация. Но тъй като резултатите още не са ясни, можем да говорим само за евентуалности. Ясно е, че към момента вторият мандат на Радев изглежда почти сигурен, а резултатът от парламентарните избори най-вероятно ще е шарен парламент, което ще засили позициите на президента. Радев обаче не бива в никакъв случай да се изкушава от силната позиция, в която ще се озове. При положение, че не се формира работещо управление и се стигне до предсрочни избори, президентът ще трябва да състави служебен кабинет, който в условията на сериозна поляризация да организира следващите избори. В тази ситуация президентът Радев от ярък опозиционер ще се окаже единствената фигура, която носи отговорност за държавата и в този смисъл ще понася негативи от всяка малка управленска драма.

Ако има шанс Радев да не спечели втори мандат, то ще бъде именно поради служебен кабинет и концентрацията на твърде много власт и отговорност в ръцете му. От друга страна, ако в следващия парламент се състави каквото и да е мнозинство, то ми се струва, че Радев може да бъде напълно спокоен за втория си мандат. От една страна, ако се състави анти-ГЕРБ коалиция, тя най-вероятно ще бъде вдъхновена от Радев и следователно ще го подкрепи и на изборите. По този начин Радев би могъл да разчита на БСП, "Има такъв народ", "Отровното трио" и Манолова и т.н. От друга страна, ако ГЕРБ успее да формира правителство, то основният политически враг на Радев ще бъде реконструиран и президентът като най-ярък критик на „модела Борисов“ ще бъде в много силна стартова позиция за втори мандат.

- Радев обаче обяви, че ще се кандидатира заедно с вицепрезидента Илияна Йотова, която е дългогодишен член на БСП - възможно ли е да дойде подкрепа от там?

- На консултациите при президента, Нинова и Радев демонстрираха изключително топли отношения. Според мен е ясно, че БСП ще застане зад кандидатурата на Радев, социалистите имат нужда от подобна популярна личност, свързана с техните иначе силно дискредитирани среди. По-скоро очаквам да настъпи напрежение между БСП и Радев, ако се създаде ситуация, в която БСП участва в управлението, а Радев е избран за втори мандат, тъй като държавният глава създаде обществени очаквания да бъде остър критик на което и да е управление. Още повече, че при такава ситуация Радев вече не би имал нужда от подкрепата на политическите сили, тъй като това ще е последния му мандат.

- Президентът Радев често е обвиняван от критиците си, че не е бил “обединител на нацията” - какво е мнението Ви по този въпрос?

- Радев далеч не е единственият президент, обвиняван в подобно нещо. Факт, е че си позволява много по-остри позиции по широк кръг от теми, които водят по-скоро до поляризация, отколкото до обединение. Острата позиция на Радев не е характерна за институцията и залага опасни потенциали за нейното бъдещо развитие. Но по Конституция президентът олицетворява единството на нацията. Той не е деполитизиран орган и тази абстрактна формулировка му дава свобода на мнение и действие.

- Позволено ли е при напрегната политическа обстановка президентът да заема по-остри позиции?

- Както вече казахме, президентът не е деполитизиран орган. Той има право на политически послания, има решения на Конституционния съд по подобни казуси. Президентът може да играе роля на коректив в политическата ни система и Конституцията му дава подобни прерогативи като правото на вето и правото да сезира Конституционния съд. В кризисни ситуации ролята на президентската институция може да се превърне в още по-ключова, когато в състояние на политическа криза страната ни няма работещ парламент и правителство.

- Веднага след като Радев обяви намеренията си за втори мандат вчера, различни хора от ГЕРБ излязоха с негативни позиции по случая - знак за какво е това?

- Не мисля че някой е очаквал по-различни реакции от средите на ГЕРБ. Партията на Борисов има да решава много важен въпрос за предстоящите президентски избори, а именно кого да противопостави на Радев. Не виждам как кандидат с партийна книжка на ГЕРБ ще има шанс срещу Радев. В хода на цялата кампания той би бил принуден да се обяснява за управленските решения на партията си, което ще е изключително удобно за Радев. От ГЕРБ следва да помислят за някоя популярна надпартийна кандидатура, която да бъде подкрепена от всичките им партньори (СДС, ВМРО, НФСБ, КОД). Предвид силно консервативния характер на тази мрежа може би силна кандидатура ще бъде някой професор историк с ярка анти-македонска позиция.

- Имаше и положителни коментари от дадени политически лица - смятате ли, че това може да е опит те да се възползват от одобрението, което Радев получава?

- Със сигурност относително високата популярност на президента изкушава някои политически маргинални актьори да се закачат за него и да сърфират на високия му рейтинг. Дори ми се струва, че това е и една от причините Радев да обяви кандидатурата си толкова рано. Видяхте предната седмица как формацията на Александър Томов даде специална пресконференция, в която обяви, че ще подкрепи Радев и започва да събира подписи в негова подкрепа без това да е консултирано с него. С хода си Радев пресича подобни интриги, от които трудно би имал полза.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    25 13 Отговор
    Поредната лизаческа кукла от чекмеджето.

    Коментиран от #22

  • 2 ДЕСИТУ

    11 27 Отговор
    НЕМА НАЧИН ДА НЕ ИЗКАРА ОЩЕ ЕДИН МАНДАТ! КВО ША ГО ПРАВА ПОСЛЕ, ДА МУ МИСЛИ!
  • 3 ДЕСИТУ

    19 23 Отговор
    АЗ ГО НАПРАВИХ ПРЕЗИДЕНТ, МЕН ЩЕ СЛУША! И НИНОВА КАТО ГОВОРИ С МЕН - ДА МЪЛЧИ!
  • 4 Светослав

    14 31 Отговор
    Има кой! Най малкото кмета на Бургас е по-добре!

    Коментиран от #16

  • 5 Хан Крум

    28 27 Отговор
    Щe цитирaм думитe нa гeн. Рeшeтникoв прeд "Мocкoвcки кoмcoмoлeц" пo пoвoд кaндидaтурaтa нa Рaдeв зa втoри мaндaт и дaли Руcия щe гo пoдкрeпи oтнoвo: .....Ниe зaгубихмe 4 гoдини врeмe, oгрoмeн чoвeшки рecурc зa дa пoддържaмe eдин нecпacяeм имидж и милиoни eврo зa дa бъдaт прeкрaтeни прoeкти врaждeбни зa Руcия и пoлитикaтa нa Бългaрия дa бъдe нacoчeнa в прaвилнaтa зa нac пocoкa. Зa cъжaлeниe ce oкaзa, чe cмe зaлoжили нa куц /губeщ/кoн. Тoвa бяхa пoeти oбeщaния кoитo тoй /Рaдeв/нe бe в cъcтoяниe дa изпълни въпрeки, чe oпитa мнoгoкрaтнo включвaйки в прoтecтитe ултрacитe oт футбoлнитe aгитки кaктo и криминaлни eлeмeнти близки дo Цвeтaн Вacилeв и Вacил Бoжкoв кoитo в мoмeнтa ca пoдcъдими и ce нaмирaт в чужбинa..... Тoвa ca думитe нa гeн. Рeшeтникoв - нe cъм ги измиcлил aз. Вceки мoжe дa види интeрвютo във Ю Тюб Нaдявaм ce дa cъм прeвeл рaзгoвoрa дocтaтъчнo тoчнo въпрeки, чe руcкият нe ми e oт нaй cилнитe cтрaни.
  • 6 Хан Крум

    16 21 Отговор
    Щe цитирaм думитe нa гeн. Рeшeтникoв прeд "Мocкoвcки кoмcoмoлeц" пo пoвoд кaндидaтурaтa нa Рaдeв зa втoри мaндaт и дaли Руcия щe гo пoдкрeпи oтнoвo: .....Ниe зaгубихмe 4 гoдини врeмe, oгрoмeн чoвeшки рecурc зa дa пoддържaмe eдин нecпacяeм имидж и милиoни eврo зa дa бъдaт прeкрaтeни прoeкти врaждeбни зa Руcия и пoлитикaтa нa Бългaрия дa бъдe нacoчeнa в прaвилнaтa зa нac пocoкa. Зa cъжaлeниe ce oкaзa, чe cмe зaлoжили нa куц /губeщ/кoн. Тoвa бяхa пoeти oбeщaния кoитo тoй /Рaдeв/нe бe в cъcтoяниe дa изпълни въпрeки, чe oпитa мнoгoкрaтнo включвaйки в прoтecтитe ултрacитe oт футбoлнитe aгитки кaктo и криминaлни eлeмeнти близки дo Цвeтaн Вacилeв и Вacил Бoжкoв кoитo в мoмeнтa ca пoдcъдими и ce нaмирaт в чужбинa..... Тoвa ca думитe нa гeн. Рeшeтникoв - нe cъм ги измиcлил aз. Вceки мoжe дa види интeрвютo във Ю Тюб Нaдявaм ce дa cъм прeвeл рaзгoвoрa дocтaтъчнo тoчнo въпрeки, чe руcкият нe ми e oт нaй cилнитe cтрaни.
  • 7 РАДИО ЕЛТО

    29 29 Отговор
    РУМЕН РАДЕВ е номер 1

    Коментиран от #10

  • 8 Хан Крум

    19 20 Отговор
    Ами Мунчо - се е договорил със Курна да го подкрепят негласно щото Решетников така заповядва. Иначе нямаше да се явява заедно със надзиратяля си Йотова. А това, че Лупи го номинира е за заблуда и когато загуби изборите, Курна няма да е виновна и да я принуждават да си подава оставката. Пък ако не дай си Боже спечели, Курна ще се провикне като Боримечката, че ТЯ, ТЯ и само ТЯ е спечелила президенските избори. Ама толкова е прозрачно, че чак е смешно. Тук обаче е заложена главата на Курна. Тя ще изгуби за пореден път парламентарните избори- и го знае със сигурност - и за нея е много важно да спечели поне президентските - иначе загива. Старите хиени дето ги натири от копанката за да плюска сама от помийката ще и изядат главата. А тя има много да губи.

    Коментиран от #17

  • 9 айсиктирев

    15 4 Отговор
    след 30г "демократичен" преход ,режисиран от дс/бсп-та,сдс-та,дпс-та,ндсв-та,герб-ета,какво си мислите,че ще промените,докато досега си бъркахте в носа анал-лизатори?
  • 10 Хан Крум

    23 30 Отговор

    До коментар #7 от "РАДИО ЕЛТО":

    Така е - Румен радев е номер 1 лизач на руски "жопы"
    номер 1 фигурант на Черепа
    номер 1 нарушител на конституцията
    номер 1 корумпиран до мозъка на костите
    номер 1 аутсайдер и клиент на Гешев веднага след като му изтече мандата.

    Коментиран от #12, #19

  • 11 !!!?

    14 14 Отговор
    Нинова отвръща на удъра: Йотова Президент, а колегата Радев - вицепрезидент !!!?

    Коментиран от #14

  • 12 РАДИО ЕЛТО

    18 16 Отговор

    До коментар #10 от "Хан Крум":

    на вашия БОЙКО И ГЕШЕВ мястото им е вЦСЗ👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️👍👍

    Коментиран от #18

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 сандьо

    8 5 Отговор

    До коментар #11 от "!!!?":

    бромчето бромчето да си пиеш
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 123

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Светослав":

    Много ти трябва Митко Вафлата
  • 17 123

    7 6 Отговор

    До коментар #8 от "Хан Крум":

    Младеж, не спирай да си пиеш хапчетата!

    Коментиран от #20

  • 18 ОТ ХУМАТА

    3 6 Отговор

    До коментар #12 от "РАДИО ЕЛТО":

    Некой ден ше идеме до ГРАД КОЗЛЬОДУЙ и шти чупиме предаватела ..

    Коментиран от #28

  • 19 NikNay

    15 13 Отговор

    До коментар #10 от "Хан Крум":

    На фона на кумира ти бащица Бойко безгрешни Радев е по-чист и от утринната роса . Фактите говорят а ти птодължавай да търсиш под вола телефона.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Анонимен

    6 3 Отговор
    Бат али съм. Внучката ми е на 3 годинки и след 10 годин ша искам ръката на дядо бойко за бойко младши. Ша целува ръка и ша даава пари за момата.
  • 22 ТтТ

    11 13 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Тоя олигофрен, ако си мисли за втори мандат значи и шизовренивта го тресе!
  • 23 мдда ама не

    10 7 Отговор
    Ако Радев не вземе втори мандат ще е заради малоумието му, и на гражданите калоянчо. Айде бегай да играеш..
  • 24 кирякстефчовци

    13 5 Отговор
    Вторият мандат се удави в трите морета. Ако БСП е за три морета ,да казва докато е време. Аман от кирякстефчовци . Аман от генерали.От къде да се обърнеш все генерал те дебна. Все матриял. Нещастна България.

    Коментиран от #25

  • 25 Хухуху

    8 3 Отговор

    До коментар #24 от "кирякстефчовци":

    В България много генерали и професори и малко матриал да работи
  • 26 РАДИО ЕЛТО

    13 11 Отговор
    РУМЕН РАДЕВ е ПРЕЗИДЕНТА А
    БОЙКО е мутра лежал в затвор
  • 27 Атанас

    7 3 Отговор
    Отново много точен коментар. Мъка е младите политолози да са ни по-компетентни от редовните балалайки по студиата, най-често папкащи на софрата на партиите.
  • 28 РАДИО ЕЛТО

    5 3 Отговор

    До коментар #18 от "ОТ ХУМАТА":

    вие не плащате ток вода данъци здравни осигуровки точите телк нзок копторите са ви незакони ало
    ХУМАТА МЛАДЕНОВО ЛОМ вас ще ве оправи
    МИТИ
    ДИМИТЪР АВРАМОВ да си го знаете на много ХОРА им се е насъбрало от вашата престъпност в момента ДИМАТА МИТИ си е долу в калето внимавайте
  • 29 Ха ха

    7 7 Отговор
    Това жълтопаветниците сте страшна измет.вкопчили сте се в радев и нинова като удавници.нямате идейна чистота,нямате морал,нямате нищо друго освен глад за власт на всяка цена, независимо с кого.срам.вие сте отрепки.

    Коментиран от #34

  • 30 2020

    10 7 Отговор
    Колкото предателят Бойко М. Борисов говори против Президента на България ,Румен Радев толкова подкрепата за него расте.За сега е около 70%.До Президентските избори ще нарасне още по нагоре.Няма значение какво е казал този или онзи.Вместо с 2,5 милионо избиратели ще изберем Румен Радев с повече от 3 милиона гласуващи за него.Но Герб, ОП ,Воля с осъдения Марешки на 4 г. затвор ,НФСБ просто изчезват на Парламентарните избори.Ще гласуваме целият български народ -5,800 000 против тези наглеци.Нов Парламент, ново Правителство.Борисов припада от страх/това личи по говора му-фъфли,произнася неартикулирани фрази,гласът му трепери /.Обикаля с джипката,да зарибява неграмотните цигани,болни и изоставени българи в малко населени места ,раздава подкупи на циганските водачи, влиза в унизителни съглашения с ДПС.И за какво-да има власт още малко.доверява се на съвети като крадлата Елена Поптодорова,Комунистката Сталинка/преименувала се на Кристалина/ Георгиева уж на висок пост в МВФ,на нищо незначещите евродепутати от ЕП.Нищо няма да постигне и с говоренето против Русия.Голям гаф на Борисов с изказването му в защита на предателя, алкохолика, наркомана, взимащ антидепресанти Навални.Така Борисов постави България в позиция "партер".Никой от най важните страни в Европа,от Скандинавските страни, от Китай,Виетнам, Япония ,Куба, цяла Латинска Америка и целия Балкански полуостровне взеха отношение за предателя Навални.Израел мълчи/нали Навални е евреин/.Само нашия Борисов под дик

    Коментиран от #33

  • 31 Оптимист

    9 6 Отговор
    Президентът е мъжкар, а и Корни е мъжко момиче, нямят грешка!
  • 32 отсиги е ясно

    5 3 Отговор
    ПКП!
  • 33 ИКА

    4 8 Отговор

    До коментар #30 от "2020":

    ЯВНО СИ ПРЕКАЛИЛ С ХАПЧЕТАТА,РАДЕВ ЩЕ ВИДИ ВТОРИ МАНДАТ НА КУКУВО ЛЯТО,ЗАЩОТО Е ОЛИГОООФРЕН,А НАРОДЪТ НЕ МОЖЕШ ИЗЛЪГА В ДИАГНОЗАТА

    Коментиран от #35

  • 34 Антигерб

    6 2 Отговор

    До коментар #29 от "Ха ха":

    Това гербавите тролове само идейна чистота при вас - имате идеи как да крадете от народа.
    само морал при вас морал - съвсем морално е да дадете пари на господарите но да няма за лекари и медицински сестри.
    изобщо нямате глад за власт на всяка цена, независимо с кого сте в коалиция и кой ви поддържа (дпс)
    вие не сте отрепки - вие сте най-долната измет.
  • 35 Антигерб

    6 2 Отговор

    До коментар #33 от "ИКА":

    И запомнете гербавите тролове не сте народа - Радев има на изборите повече гласове от всички в парламента. Та народа е този който го избра и вашето мнение си го оставете за вас.

    Радев успя да обедини народа срещу хунтата и за това толкова го мразите макар че няма никаква власт.
  • 36 1122333

    4 2 Отговор
    Сегашният президент ще е и следващият президент, а сегашното правителство отива в забвение!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 пройчо

    1 1 Отговор
    "... „По-скоро притеснението им е, че сякаш призракът на БСП броди из протеста..."***Глупав Тук.