Отидете към основна версия

9 001 28

Сигнал към ФАКТИ - има ли роднинска връзка при обществена поръчка за надзор на проект за 31 млн. лв.

  • обществена поръчка-
  • строителен надзор-
  • калотина-
  • агенция митници

От Агенция „Митници“ заявиха, че няма роднинска връзка между участника в конкурса за надзор и ръководството на агенцията

Илюстративна снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Агенция „Митници“ провежда търг за ремонт на Митница „Калотина“. Обещано е надзорът да се спечели от фирма Ен Ар Консулт ЕООД със собственик Богдана Хасърджиева. Тя е роднина на шефа на митниците” - за това сигнализира читател на ФАКТИ, обръщайки се към нас, за да проверим.

Кратка справка за обществената поръчка от Централизираната автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“ (ЦАИС ЕОП): ремонтът, над който ще се извършва надзор е за Реконструкция и модернизация на ГКПП „Калотина“, а прогнозна му стойност е 31 милиона лева без ДСС. Обществената поръчка за него е била публикувана на 20 март 2020 година, срокът за участие в нея е бил 8 юни 2020 година, а в края на ноември е била възложена на "Каро Трейдинг" ООД, „Кортес-95” ООД и „Рутекс” ООД, които са участвали в конкурса като дружество по закона за задълженията и договорите - "КРК - Калотина 2" ДЗЗД.

Отново според данните от ЦАИС ЕОП, обществената поръчка за строителен надзор, която се има предвид в сигнала е с уникален номер на поръчката 00334-2020-0042 е публикувана на 30 ноември 2020 година. Крайният срок за получаване на оферти или на заявления за участие е бил 31 декември 2020 година. Прогнозната стойност за проекта за надзор е 275 000 лева без ДДС. Ен Ар Консулт ЕООД, за които нашият читател сигнализира, са се включили като участник на 31 декември 2020 година в 19:11 часа. Обществената поръчка не е финализирана. Според информацията в системата за електронни обществени поръчки на 4 януари са били отворени офертите на участниците в конкурса, а отварянето на ценовите предложение предстои.

За да проверим истинността на сигнала на нашия читател, от ФАКТИ се обърнахме към Агенция „Митници“ със следните въпроси,: Агенция „Митници“ провежда ли търг за ремонт на Митница „Калотина“; има ли родствена връзка между Богдана Хасърджиева и директора на Агенция „Митници“ Георги Костов и съществува ли връзка между г-жа Хасърджиева и някой от заместник-директорите на Агенция „Митници“ - Георги Александров и Борислав Борисов, или пък с директор на дирекция в Централно митническо управление, като тази връзка би могла да не бъде роднинска; има ли уговорка за спечелване на строителния надзор на обекта от Ен Ар Консулт ЕООД и как от Агенция „Митници“ ще коментират този сигнал, какво се цели с него.

От Агенция „Митници“ казаха за ФАКТИ в свои писмен отговор, че „ръководството на Агенция „Митници“ няма родствена връзка нито по права, нито по съребрена линия с г-жа Богдана Хасърджиева”. Правим уточнение, че в търговския регистър е отбелязано, че Богдана Владимирова Хасърджиева е била едноличен собственик на фирмата от 2011 до 2017 година, когато едноличен собственик става Богдана Владимирова Панайотова. Става дума за един и същи човек. Г-жа Хасърджиева/Панайотова също е управител на фирмата.

Публикуваме отговора на Агенция „Митници“ без редакции:

“Всички обществени поръчки в Агенция „Митници“ се провеждат съгласно Закона за обществените поръчки.

Документацията за обществена поръчка с предмет „Инженеринг (проектиране, строителство и осъществяване на авторски надзор) на обект: „Реконструкция и модернизация на ГКПП „Калотина“-Етап 2“ е публично достъпна в електронната система за възлагане на обществени поръчки ЦАИС ЕОП под номер УИН 00334-2020-0002. В документацията подробно са описани всички дейности, които са предмет на сключения договор за инженеринг на ГКПП „Калотина“-Етап 2.

Документацията за обществена поръчка с предмет „Извършване на оценка на съответствието и осъществяване на строителен надзор при изпълнение на инженеринг (проектиране, строителство и осъществяване на авторски надзор) на обект: „Реконструкция и модернизация на ГКПП „Калотина“-Етап 2“ също е публично достъпна в ЦАИС ЕОП с номер УИН 00334-2020-0042, като отново са посочени предмет, обем и дейности, които предстои да се възложат в случай на успешно приключване на провеждащата се обществена поръчка.

Ръководството на Агенция „Митници“ няма родствена връзка нито по права, нито по съребрена линия с г-жа Богдана Хасърджиева.

При провеждане на горецитираните обществени поръчки, както и на всяка друга обявена от Агенция „Митници“ обществена поръчка, се прилага предвиденото в ЗОП изискване за липса на конфликт на интереси на членовете на комисиите за избор на изпълнител по отношение на участниците в процедурите. При започване, както и по време на работата на комисията, за всеки член възниква задължението да декларира, че за него не е налице конфликт на интереси по смисъла на ЗОП с участниците в обществената поръчка. За целта се попълва нарочна декларация”.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.

Свързани новини